Nevěřte Babišovi, jde na ruku neziskovkám a byrokracii. Roky je všechny financoval, je jeden z nich. Sociolog Hampl předkládá důkazy

27.03.2017 0:00

ROZHOVOR Elektronická evidence tržeb Andreje Babiše není neúspěšný projekt. Je to naprostá katastrofa. To o opatřeních ministra financí prohlašuje sociolog Petr Hampl. Podle jeho názoru se není čemu divit. Místo hlídání hranic byrokracie dováží nebezpečné lidi, ve školství zavádí inkluzi způsobující zhroucení výuky. „Jak bychom si mohli myslet, že to bude při výběru daní lepší?“ ptá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Do toho všeho se velká média snaží vytvářet dojem, že je ohrožena demokracie. Podle Hampla jde o naprostou lež.

Nevěřte Babišovi, jde na ruku neziskovkám a byrokracii. Roky je všechny financoval, je jeden z nich. Sociolog Hampl předkládá důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

Napsal jste, že Andrej Babiš konečně oficiálně přiznal, že elektronická evidence tržeb je ztrátová záležitost. Kde a kdy to přesně bylo?

Tohle musím upřesnit. V posledních únorových dnech při svém vystoupení v Harrachově ministr financí prohlásil, že nárůst daňových výnosů bude činit čtyři miliardy korun. A to je optimistický předpoklad. Teď stačí tyto zisky porovnat s náklady. Čeští podnikatelé zaplatí podle odhadů podnikatelských svazů něco mezi deseti a dvaceti miliardami. K tomu připočtěme nové náklady státní správy, která musí provozovat další informační systémy a přijmout stovky nových úředníků. K tomu přičtěme hodiny zaměstnanců, které budou nově stráveny vykazováním a které někdo musí zaplatit. Docházíme tedy k tomu, že aby se ve státní kase objevila jedna koruna navíc, musejí občané zaplatit řádově korun pět. Čtyři koruny se ztratí v systému. To není neúspěšný projekt, to je naprostá katastrofa. Skutečné výsledky přitom mohou být ještě mnohem horší, než dnes ministr financí tvrdí. 

Očekával jste takový výsledek při spouštění elektronické evidence tržeb?

Že bude pro českou ekonomiku nevýhodný, bylo jasné od samého začátku. Stačí se totiž na problematiku podívat obyčejným selským rozumem a vidíte, že když hospodský nevystaví účtenku, žádná evidence elektronických tržeb to nedokáže postihnout. Navíc v malých provozovnách se ztrácí nepatrný zlomek peněz proti tomu, kolik jich ilegálně vyvádějí korporace do zahraničí. A vůči korporacím je vláda zcela benevolentní. Četli jste už někdy zprávu o tom, že by u Siemense nebo Microsoftu byl odhalen daňový nedoplatek za stovky milionů? Ne, místo toho se udělají padesátitisícové likvidační pokuty drobným  živnostníkům. Bylo by zajímavé zeptat se pana Babiše, kdyby věděl, že se v jeho firmě krade po kamionech, jestli by to ignoroval a místo toho zavedl systém za několik milionů korun proti kradení toaletního papíru na záchodech.

Domníváte se, že EET je nástroj pro zlepšení výběru daní, nebo mapování toho, co kde a za kolik se prodává, jak tvrdí její odpůrci?

Ani jedno z toho. Výběr daní to nezlepší a ke sledování mají vláda i Agrofert lepší nástroje. Je to od začátku zpackaný projekt, který jenom nahrává idiotské státní byrokracii. Ostatně čemu se divíme? Když má byrokracie hlídat hranice, dopadne to tak, že aktivně dováží ty nejagresivnější a nejnebezpečnější lidi, jaké dokáže na světě najít. Když má řešit školství, zavede inkluzi, která způsobí faktické zhroucení výuky. Jak bychom si mohli myslet, že to bude při výběru daní lepší?

Kde ale k té chybě mohlo dojít?

Připomínám, že Andrej Babiš se před minulými volbami o elektronické evidenci tržeb vůbec nezmínil, žádnou nesliboval. Koncept mezitím vznikal na ministerstvu financí ještě řízeném Kalouskem, který mu jej nechal jako nášlapnou minu. Otázka tedy zní, proč se Andrej Babiš nechal vmanévrovat do tak zoufale neúspěšného projektu a spojil s ním své jméno. Tady můžeme spekulovat, ale podle mého soudu hrály roli dva důvody.

Zaprvé Andrej Babiš vždy podnikal ve velkém. Nikdy neprovozoval stánek, ani třeba nevedl malou farmu. Nemá nejmenší ponětí, jak takové hospodářství funguje. A navíc se zdá, že dokonce pokládá existenci malých firem za škodlivou. Zadruhé Andrej Babiš se dosud nikdy neodvážil konfliktu se státní byrokracií. S jinými politiky, to ano. Ale za jeho éry nebyl vyšetřován jediný podřízený úředník. Stomilionové podvody na finančních ředitelstvích byly zameteny. Kterákoliv organizace chce víc peněz a více úředníků, okamžitě je dostane. Takže když úředníci chtěli elektronickou evidenci tržeb, která jim otevře nové příležitosti ke korupci, dostali ji. Dost možná, že Andrej Babiš je sám překvapený, co vlastně pustil do světa.

Bude Babiš stále tvrdit, že EET je pro stát výhodná? Pokud se prokáže, že tomu tak není, vzdá se svého plánu? Kam to může vést?

Co může tvrdit jiného, než že je výhodná? Copak může říct: „Sorry, zničil jsem život několika tisíc lidí a teď vidím, že to bylo zbytečné?“ A jestli se vzdá svého plánu? Andrej Babiš zatím vždy podporoval to, co bylo výhodné pro státní úředníky a neziskovkové aktivisty. Na jiné lidi moc ohledu nebere. Čekejme tedy spíš horší a horší opatření. I když z nich Babiš osobně nebude nadšený, neodváží se klást odpor státní byrokracii.

Andrej Babiš má problémy kvůli dluhopisům. Audit, který není audit a který nevysvětlil, kde vzal na Agrofert. Navíc Čapí hnízdo, ukázalo se, že všechny podstatné dokumenty podepisoval, navíc žádost obsahovala řadu chyb, takže dotace neměla být ani udělena. Jak se díváte na sled těchto událostí?

Nemyslím, že by měl problémy. Jeho příznivci mu ty nepoctivosti odpustí. Státní byrokracie a neziskovky s ním mají dobré vztahy. Názor ostatních může být Babišovi ukradený.

Sněmovna chce od vicepremiéra vysvětlení. Máme tu body s názvem Daňové úniky Andreje Babiše. Láme se pod ním politická židle? Může ho to ohrozit?

Naopak. Myslím, že mu to prospěje. Celá země uvidí, jak na Babiše útočí lidé typu Kalouska. Co lepšího se může politikovi stát?

A jak to podle vás vnímají voliči? Projeví se to ve volbách?

Tady se vrátím k tomu, co napsal před sto lety německý sociolog Max Weber. Pokud dokáže politik udržovat přesvědčení o svých výjimečných schopnostech, lidé mu odpustí jakýkoliv mravní poklesek. A Babišovi se zatím daří takové přesvědčení udržovat. I kdyby se zítra ukázalo, že ukradl Pražský hrad, podpoří jej tolik lidí, aby to při nízké volební účasti stačilo na vítězství.

Domníváte se, že je reálné, aby Bohuslav Sobotka rozpustil koalici s hnutím ANO? Nebo budou stále držet spolu? Jaké důvody pro setrvání jejich spojenectví vidíte vy? 

Ten důvod je přece jednoduchý. Každá ze stran současné koalice ovládá určité přítoky státních a evropských peněz. O nic jiného tam nejde a nikdy nešlo. Samozřejmě že ji Sobotka nezruší. Kapři nevypustí rybník sami sobě.

Babiš stále opakuje, že jde o špinavé kampaně proti němu, které ho mají zdiskreditovat. Novináři po něm jdou, politici po něm jdou… Je to skutečně tak? Máme v České republice hon na Babiše, nebo jde o jeho činnost, která to způsobuje?

Já se přiznám, že žádnou kampaň nevidím. To, co se děje Babišovi, je standardní politické soupeření s dodržením všeho, co je mezi profesionálními politiky obvyklé. Kampaň je vedena třeba proti Tomiu Okamurovi.

Jak v tomto směru hodnotíte činnost médií? Ať už Babišových, nebo ostatních?

Velká média se snaží vytvářet dojem, že je ohrožena demokracie. To je samozřejmě naprostá lež. Demokracii zničily tradiční strany a tradiční politici. Babiš možná ohrožuje některé formální procedury, ale ty procedury stejně nevedly ani k prosazení vůle lidu, ani k ochraně občanských svobod. V současném sporu nejde o nic jiného než o mocenský souboj uvnitř byrokraticko-intelektuálsko-politické třídy. Obě strany kradou, obě strany mají stejné záměry.  

Andrej Babiš se netají svojí kritikou směrem ke Kalouskovi. Na serveru ParlamentníListy.cz je zveřejněna nahrávka, která ukazuje, že v roce 2011 Kalouska nekritizoval, spíše naopak. Jak se na to video dívat dnešníma očima?

Citace z nahrávky: „Střílím do Bárty a do toho ko*ota, agenta KGB, co právě podepisuje smlouvu s ruským prezidentem. Já nestřílím do Kalouska, dokonce jsme si včera volali,“ řekl Babiš na schůzce. Mimochodem, oním agentem měl velmi pravděpodobně na mysli bývalého prezidenta Václava Klause, o kterém mluví i v další fázi hovoru. „Vždyť nestřílím, jak střílím? Já jsem někdy střílel do Kalouska nebo do Nečase? Nečase chválím. Najděte mi jednu negativní pasáž o Nečasovi,“ podotkl v rozhovoru v roce 2011.

Babiš se dnes prezentuje jako bojovník proti tradičním politikům. Ve skutečnosti je ale jedním z nich, celé roky je financoval, s každým z nich má nějaké kšefty. Navenek může působit jako Donald Trump, ale jde na ruku multikulturním intelektuálům a státní byrokracii. Obávám se, že ti, kdo ho dnes podporují jako vlastence, budou zklamáni stejně jako ti, kdo jej před minulými volbami podporovali jako zastánce drobných živnostníků. Mimochodem, téměř uniklo pozornosti, že v posledních týdnech obsadili všechny významné mocenské pozice v ANO agresivní multikulturalisté a že vlastenečtí členové ANO byli vytlačeni na okraj. To je mnohem zajímavější než hádky o danění dluhopisů.
 

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…