Nevybíravá slova Bobošíkové. Ministr Kalousek to odnesl za celou vládu

02.09.2012 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Šéfka Suverenity a prezidentská kandidátka Jana Bobošíková v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz okomentovala způsob, jakým byl odvolán policejní prezident Petr Lessy a ohodnotila i politické „přednosti“ ministra financí Kalouska. Plán velkých stran je podle ní jasný – znechutit lidem politiku tak, aby nešli k volbám, a tím si automaticky zajistit teplá místečka na příští čtyři roky.

Nevybíravá slova Bobošíkové. Ministr Kalousek to odnesl za celou vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Rozhovor s Janou Bobošíkovou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Co si myslíte o odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho?
Působí to na mě velmi rozpačitým dojmem. Nedomnívám se, že v tuto chvíli jsou důvody, které jsou uváděny, tak vážné, aby byly pravou příčinou toho, že policejní prezident se mění těsně před volbami a v okamžiku, kdy se konečně začaly vyšetřovat velmi rozsáhlé korupční kauzy, které míří do nejvyšších pater.

Co si o tom mají obyčejní občané myslet?
Nevím, co si mají myslet, ale řeknu vám, co si občané opravdu myslí. Celý týden jezdím po republice Bobobusem a to, co slyším od občanů i v souvislosti s odvoláním Petra Lessyho, by si určitě naši ministři za rámeček nedali. Nesetkala jsem se s jediným názorem, že by těm důvodům někdo věřil. Lidé se shodují v tom, že jde o naprosto cílený útok na člověka, který se snažil vyšetřovat korupční kauzy v nejvyšších patrech politiky.

Mluví se o propojení s ODS a o zametání kauz. Není už to náhodou stavění nějakých nereálných konstrukcí?
Nemám detailní informace a myslím, že z nás vnějších pozorovatelů je nemá nikdo. Ale vzhledem k současné situaci a kauzám, které se vyšetřují, se na to lidé nedívají jako na nějaký obyčejný boj mezi politickými stranami, ale jako na snahy mocných, ať už jsou z jakékoliv strany, zničit člověka, který se pokusil tyto nepravosti odkrývat.

Jaký to může mít vliv vzhledem k volbám?
Obrovskou nechuť lidí jít k volbám odvolání pana Lessyho ještě prohloubilo. A co to v konečném důsledku způsobí? V momentě, kdy občané nejdou k volbám, znamená to automatické vítězství nejsilnějších stran, protože k volbám půjdou všichni členové stran, jejich rodinní příslušníci i ti, kteří jsou díky svým stranickým kamarádům zaměstnaní na úřadech. Pokud občané budou tak znechucení, že k volbám nepůjdou, zajistí si současní političtí paraziti z ODS i ČSSD teplá místa na čtyři roky.

Co říkáte na to, že celé toto odvolání pana Lessyho by mohlo vést až k pádu vlády? Máte dojem, že by se to skutečně mohlo stát?
Přála bych si, aby tato vláda padla. K jejímu odstoupení vyzýváme neustále, protože její politika je protičeská, protiobčanská a destruktivní. Nemyslím si ale, že by odvolání policejního prezidenta mohlo vést k pádu vlády. Ti lidé tam sedí jako přišití, dělají naprosté nesmysly, ale svých křesel se nevzdají.

Když teď hovoříte s občany v rámci kampaně, na co si nejvíc stěžují?
Jednoznačně na zdražování a na ekonomickou a sociální situaci svých rodin. Zejména nyní na začátku školního roku, kdy děti vybavují do školy, si často stěžují, že už nemají kam sáhnout.

Kam až to může podle vás vést? Ekonomická situace je, jaká je a stále se zvyšuje zadlužení. Neměli bychom být v této kritické chvíli rádi, že za sebou máme Evropskou unii?
Určitě ne. Mít za sebou dnes Evropskou unii znamená mít za sebou dluhovou unii. Jelikož jsme v rámci EU relativně málo zadlužení, bude se chtít i po nás, abychom platili dluhy tam, kde jsme je nezpůsobili. V tuto chvíli je Evropská unie nastavena tak, že rozhodně nebude tím světlým bodem, který by nás vyvázal z naší obtížné ekonomické situace a našich dluhů. Spoléhejme sami na sebe, snažme se otevírat další trhy a nedělejme taková impotentní politická opatření, jako je Kalouskovo zvyšování DPH.

Co říkáte na kauzy kolem ministra Kalouska? Neznamená jeho schopnost všechny tyto záležitosti ustát, že je to opravdu dobrý politik?
Ministr Kalousek je rozhodně dobrý manipulátor, dobrý politik ale rozhodně není. Beru-li politiku jako službu veřejnosti, která má vést k prosperitě České republiky, je to jeden z našich nejhorších politiků, ne-li úplně nejhorší, kterého jsme kdy měli. Snoubí se v něm totiž neuvěřitelná arogance, neuvěřitelná hloupost, ekonomická neznalost a bohužel obrovská moc.

Do jaké míry jste spokojena s preferencemi Suverenity?
Preference Suverenity vůbec nesleduji, protože z vlastní zkušenosti víme, že ty průzkumy nemají žádnou vypovídací hodnotu. Před posledními parlamentními volbami měla Suverenita preference v řadě krajů nula a náš výsledek potom všechny překvapil, byl čtyři procenta a přeskočili jsme i některé parlamentní strany.

Co by pro vás bylo ve volbách výhrou a co prohrou?
Prohrou by bylo pohybovat se kolem jednoho procenta, výhrou potom uspět ve více než jednom kraji.     

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…