Nezapomínejte uplatnit své volební právo, apeluje na voliče starostka Szukalská

17.09.2016 17:13

Zkušenosti z komunální politiky bych nyní ráda zúročila v senátu. Veškeré mé snahy povedou k jedinému východisku, a tím je zvýšení životní úrovně v naší zemi a našem krásném Olomouckém kraji, slibuje starostka Moravského Berouna a kandidátka do senátu Zdenka Szukalská (KSČM). Vyjádřila se ale i k řadě domácích i přeshraničních témat včetně uprchlické krize.

Nezapomínejte uplatnit své volební právo, apeluje na voliče starostka Szukalská
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Máte zkušenosti z regionální politiky. Jak je budete chtít využít v Senátu?

Funkce starosty znamená detailně znát problematiku mnoha oblastí, které se dotýkají jak života občanů, tak i správy území obce včetně zajištění činností svěřených státem. A právě nabyté zkušenosti a znalosti z komunální politiky mohu uplatnit v senátu při připomínkování zákonů, kde budu prosazovat potřeby našich občanů. Současně se zde částečně otevírá prostor pro řešení regionálních problémů, a to napříč politickým spektrem. Jisté omezení však vidím v malé pravomoci senátu a jeho nízké důvěře v očích veřejnosti, což lze do určité míry změnit osobním nasazením každého senátora, a to především v jeho volebním obvodu.

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co cás třeba překvapilo či zaujalo? A s jakými cíli tak vy osobně kandidujete?

Zaujal mě projevený zájem občanů o dění v obcích a okolí. A také jejich zájem o kandidáty i jejich volební programy a vstřícnost, se kterou ke mně přistupovali.

Mým prvotním cílem je, obdobně jako u současně zastávané funkce starostky města, spokojený občan. Platí tedy, že veškeré mé snahy povedou k jedinému východisku, a tím je zvýšení životní úrovně v naší zemi a našem krásném Olomouckém kraji.

Jaké problémy podle vás Českou republiku trápí nejvíc?

Existuje několik problémových oblastí, které mají vliv na naši republiku. Např. Brexit, který nás sice nezasáhne tak významně jako jiné země, ale předpokladem je jisté zpomalení naší ekonomiky a ztráta části peněz z evropských fondů, ze které jsou čerpány finance i na budování a údržbu infrastruktury. Dále migrační krize. Není tajemstvím, že někteří čeští politici nesouhlasí s přijímáním uprchlíků. Poukazují mimo jiné na to, že takové rozhodnutí odporuje pozici většiny zákonodárců. Nedomnívám se, že je možné vzhledem k odlišnosti kultury žít společně s muslimy v naší zemi. Přičteme-li k tomu nebezpečí teroristických útoků, nemůžeme se divit, že naši občané tyto lidi odmítají.

Z domácích oblastí vidím problém v nízké úrovni českých platů, které nejsou motivující, ve srovnání s platy v jiných zemích. A dále navazující vysoké životní náklady, kdy velkou část určuje přímo stát výší daní nebo nepřímo různými regulacemi, které zvyšují ceny zboží. Dalším problémem je nezaměstnanost, která sice klesá a současně odráží strukturu kvalifikovanosti, kdy zaměstnavatelé nemohou najít v určitých oborech vhodné uchazeče o zaměstnání.

Co vás nejvíce irituje při pohledu na českou politickou scénu?

Vulgárnost a nízká ochota vzájemně spolupracovat. Na politické scéně se množí případy, kdy se u politiků projevuje hrubost a vulgarita, jako by se domnívali, že agresivní a sprosté chování jim vynese obdiv okolí a jejich voličů. Přitom chování známých osobností včetně politiků se pro lidi stává vzorem a hrozí, že budou považovat takové chování za „normální“. Jako starostka města se většinu svého času pohybuji mezi obyčejnými lidmi, kde převažuje slušnost, zdvořilost, lidé si vzájemně pomáhají a neurážejí se na potkání. A právě tyto vlastnosti by bylo dobré uplatňovat na naší politické scéně. Současně by měla být politická kultura komunikativnější, každý by měl respektovat názor a odlišný pohled na věc ostatních kolegů.

Mandát senátora by rád obhájil i senátor Martin Tesařík. Odvedl podle vás za svoje působení dobrou práci?

Ing. Martina Tesaříka jsem měla možnost poznat jako hejtmana Olomouckého kraje již v roce 2010, kdy jsem uspěla v komunálních volbách a stala se starostkou města Moravský Beroun. Vážím si ho za jeho pracovitost a ochotu pomáhat. Jsem přesvědčena o tom, že práci senátora vykonává s plnou odpovědností.

Jak byste vy sama chtěla z pozice senátorky Olomoucku pomoci?

V první řadě bych chtěla poctivě a odpovědně vykonávat práci senátora a splnit své sliby dané voličům. Budu podporovat dobudování ochrany Olomouce před povodněmi, a to dokončením dalších etap protipovodňových opatření zajišťujících ochranu středu města a dále jižní části – Nové Sady a obce Nemilany, snížení dopravního zatížení v intravilánu Olomouce vybudováním tzv. východní tangenty a zlepšení dopravní obslužnosti realizací několika silničních staveb. Budu se snažit přispět pomocí při vyřešení problémů s nedostatkem míst v mateřských školách či přetrvávající nezaměstnaností v některých částech volebního obvodu. Budu dále pokračovat již v započaté práci, což bude úkol pro každého kandidáta, který uspěje. Jako senátorka budu iniciovat setkání s voliči svého obvodu, a to bez ohledu na jejich politické zaměření, a budu se seznamovat s jejich názory a požadavky na řešení problémů ať již regionálních nebo celostátních. Ve své regionální kanceláři budu zajišťovat poradenství pro ty, kteří se chtějí ucházet o dotace. Dále spolupracovat s obcemi v oblasti podpory cestovního ruchu, kultury atd.

Jaké je podle vás hlavní téma podzimních senátních voleb? Proč by k nim lidé měli přijít?

Témat je hned několik – posílení bezpečnosti občanů zajištěním ochrany před hrozbou terorismu, obecnou kriminalitou a bojem proti korupci, rozvoj sociálních služeb, zajištění kvalitní zdravotní péče, zvýšení mezd, zlepšení dopravní obslužnosti nebo ochrana životního prostředí. Nedomnívám se však, že musí jít v první řadě o „hlavní téma“, které by přilákalo lidi k volebním urnám. Jde především o potřebnost senátu a jeho každodenní práci na tvorbě zákonů ve prospěch našich občanů. V mnoha případech těsně po volbách hlavní témata zapadnou a řeší se aktuální potřeby. Musíme si především uvědomit, jak funguje náš politický systém, jakou máme potřebu kvalitních a kvalifikovaných lidí ochotných pracovat ve prospěch druhých, a připustit si i svůj díl odpovědnosti na vedení státu, realizovaný právě uplatněním volebního práva.

Komunisté nemají v horní parlamentní komoře významné zastoupení. Jak nyní vidíte vaše šance?

KSČM zvolila své kandidáty zodpovědně, vybrala lidi kvalifikované, ochotné uplatnit své znalosti a zkušenosti. Domnívám se, že všechny tyto aspekty nasvědčují tomu, že šance jsou přinejmenším stejné jako u jiných stran. Každý kandidát má své přednosti a osloví určitý okruh voličů.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

V této chvíli mají lidé možnost vyjádřit se k senátu, ovlivnit jeho smysl a fungování. Ráda bych tedy požádala voliče, aby nelitovali svého volného času a přišli k volbám. Každý volič má právo se svobodně rozhodnout a dát svůj hlas kandidátovi, o kterém se domnívá, že bude chránit a prosazovat jeho zájmy. Tímto může ovlivnit výsledek voleb a rozhodnout, jaký směrem se bude ubírat naše země v příštích letech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…