Novinářka hájí odsouzeného v ústecké dotační kauze. A ukazuje na Bradáčovou

10.04.2013 18:37

ROZHOVOR Justiční mafie. Jí podobný systém v čele s Lenkou Bradáčovou, některými soudci, Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a třeba i Transparency International zde získává na důležitosti a naposledy se vyřádil v kauze ROP Severozápad, v níž byl odsouzen Petr Kušnierz. Tak temnou předpověď vytvořila pro ParlamentníListy.cz novinářka Jana Ridvanová, která dříve pracovala v Deníku Referendum.

Novinářka hájí odsouzeného v ústecké dotační kauze. A ukazuje na Bradáčovou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz

Můžete krátce sdělit, proč bojujete za odsouzeného exředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze?

Až tak krátce to nejde. Strávila jsem více než měsíc četbou úředních záznamů ze soudního spisu Petra Kušnierze a absurditám se tam meze opravdu nekladly. Analýzu rozporů soudního spisu a rozsudku jsme s kolegyní Hanou Demeterovou publikovaly na stránkách organizace: Pomoz jednomu člověku. Podle spisu byl Kušnierz odsouzen bez jakéhokoli důkazu na základě měnících se výpovědí obžalovaných svědků, přičemž dva se k podvodu přiznali s tím, že peníze brali za zády Kušnierze, který o ničem nevěděl. To potvrdila i těmito pány podvedená žadatelka o eurodotaci. Navíc zmínění pánové změnili své výpovědi v neprospěch Kušnierze až poté, co jim dle vlastních slov bylo nabídnuto snížení trestu, když, cituji, „dají Kušnierze na zneužití pravomoci“.

A obočí vám stoupne ještě výše, když si přečtete výpovědi klíčového obžalovaného svědka, který si ani nebyl schopen své klíčové lži zapamatovat a v každé výpovědi tvrdí něco jiného. To ovšem vyřešila soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Kamila Elsnicová tak, že si vybrala pouze dvě z mnoha verzí výpovědí tohoto zadluženého pána, které se až tak moc nevyvracely, a na těch v podstatě postavila celý rozsudek. Svůj postup soudkyně odůvodnila slovy: „Krajský soud oproti obžalobě v souladu s procesně použitelnými důkazy upřesnil popis skutku, když úřední záznamy o podaném vysvětlení Martina Mikeše podle § 158 odstavce 5 trestního řádu ze dne 10. 11. a 18. 11. 2010, z nichž nesprávně vycházel vrchní komisař (v návrhu na podání obžaloby) a následně státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem (v obžalobě) těmito procesně použitelnými důkazy nejsou.“ Nejsou?! Tak z čeho tedy měli vycházet, když ne z výpovědí, které pan Mikeš učinil na policii?

Tento postup nerozhodil ani ředitele Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu, který na naši žádost Policejnímu prezídiu o prošetření postupu jeho podřízených, kteří se nezabývali protichůdnými výpověďmi klíčového obžalovaného svědka Mikeše, ani dalšími rozpory v policejních záznamech případu, odpověděl: „Rozpory ve výpovědi svědka Martina Mikeše, na které v podání poukazujete, byly řešeny v průběhu řízení před Krajským soudem v Ústí nad Labem.“ Podtrženo sečteno, obžaloba a soud Kušnierze poslali za mříže za braní úplatků na třech projektech, přičemž jeden nedostal dotaci, o druhém se Kušnierz dozvěděl, když už byl projekt schválen v prvním kole a třetí projekt neexistoval.

Čemu by mohla pomoci vaše petice na podporu Petra Kušnierze?

Cílem petice, kterou jsme předali do Senátu, je informovat senátory a jejich prostřednictvím ministra spravedlnosti o nutnosti podání stížnosti o porušení zákona.

Chcete obnovit jeho proces. Není to stejně beznadějné jako snahy o obnovu procesu s Jiřím Kajínkem?

Když se chce, i motyka vystřelí.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek by měl chtít podle některých státních zástupců pro Kušnierze zpátky delší trest. Co vy na to?

Zatím vím pouze o výkřiku Vrchního státního zastupitelství (VSZ), které v „Ozvěnách“ Václava Moravce, až téměř tři měsíce po vynesení pravomocného rozsudku Vrchního soudu v Praze, veřejnost informovalo o svém rozhodnutí usilovat o jakýsi „akademický výrok“. Výrok by měl pouze uznat, že Kušnierzovi patřil delší trest, který mu uložil ústecký soud. Význam mi uniká. S touto právnickou křečí VSZ přišlo jen pár dní poté, co jsme pořádali tiskovku ke zmíněné analýze soudního procesu s Kušnierzem a oznámili podání petice do výboru Senátu. Přičemž naše podklady, které svědčí o zmanipulovaném procesu, dostalo VSZ v Praze dokonce i prostřednictvím Policejního prezídia, na které jsme se obrátili.

Co si myslíte v tomto kontextu o Lence Bradáčové a jejích mladých státních zástupcích?

Myslím si, že paní Bradáčová udělala závažnou chybu v Matrixu, kterou nenapraví ani sto mladých statných zástupců.

Kdysi nazvala Marie Benešová lidi kolem nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké justiční mafií. Nebuduje se zde podle vás něco podobného, do čehož jsou zapojeni i ÚOOZ, TIC a další organizace?

Já si myslím, že tento systém není ve fázi budování, ale sofistikace, jehož vyústěním má být zřízení nového Úřadu pro boj s korupcí. A ano, systém má samozřejmě mnoho chapadel. Soudě podle práce vyšetřovatelů teplické ÚOOZ v případě Petra Kušnierze a výše citované reakce ředitele ÚOOZ k nim tento úřad patří. Stejně tak mezi pomyslná chapadla patří česká pobočka Transparency International (TIC), jejíž ředitel, David Ondráčka, se často vyhřívá ve světle televizních kamer, před kterými vystupuje jako představitel mezinárodní nevládní organizace „proti korupci“.

Daná organizace je však sponzorována nejmocnějšími vládami neoliberálního světa. Navíc reakce TIC na naši kritiku faktu personální propojenosti TIC s mezinárodní auditorskou společností Deloitte, která je autorem podezřelého auditu nejen na ROP Severozápad a podkuřování pana Ondráčky paní Bradáčové, byla stejně trapně bezmocná, jako vyrukování VSZ se žádostí o akademický výrok. Šlo o reakci pana Beránka z TIC, který v rozhovoru s vámi popřel skutečnost, že předseda správní rady TIC Jan Spáčil je zároveň ředitelem Deloitte Legal ve střední Evropě. Jakoby si pan Beránek neuvědomoval, že lidé, kteří čtou internetové noviny, také umějí zacházet s Googlem, kam když zadáte Jan Spáčil a Deloitte, tak první odkaz, který vyskočí, nese nadpis: Jan Spáčil vede Deloitte Legal ve Střední Evropě.

Navíc autorem zmíněného podezřelého auditu na ROP Severozápad, byla právě firma Deloitte ve službách Kalouskova ministerstva financí. V naší petici do Senátu upozorňujeme, že „z posledních událostí v souvislosti se skandály kolem čerpání evropských dotací i spoluodpovědnosti ministerstva financí a jeho vedení vychází fakt, což je například uvedeno ve výroční zprávě Účetního dvora Evropské unie za rok 2011 na stranách 147 až 149, že má Česká republika v systému dohledu, kontroly a auditu ve všech parametrech horší výsledky než Sicílie v Itálii, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Portugalsko a Řecko a zásadně neplní pravidla Evropské unie pro čerpání dotací.“ Nabízí se tedy otázka, za jakým účelem byl vlastně český ministr financí vyhlášen nejlepším ministrem financí z oblasti rozvíjejících se evropských ekonomik zrovna za rok 2011?

Čím byste opáčila lidem, co Vás označí za paranoičku?

Někdy mi samotné trvá strávit realitu. Ale okolí znalé věcí mne ubezpečuje, že jsem ještě příliš velká optimistka, a věci se mají mnohem hůř…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…