Občanská válka se přiblížila. Zeman učinil prohlášení k Ukrajině i k české vládě

09.05.2014 6:58

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ocenil krok Ruské federace, která odvolala armádu z hranic s Ukrajinou. Pozitivní roli v ukrajinské krizi s ohledem na propuštění zadržovaných pozorovatelů OBSE podle prezidenta sehrál jak ruský zmocněnec Lukin, tak německá diplomacie. V komentáři domácí politiky se prezident Zeman vyslovil pro co nejtvrdší formu zákona o prokázání příjmů a majetku.

Občanská válka se přiblížila. Zeman učinil prohlášení k Ukrajině i k české vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Pane prezidente, v jaké fázi je teď ukrajinská krize? Co se změnilo po tragických událostech v Oděse a jak hledíte na různé výklady té tragédie s desítkami obětí?

Ukrajinská krize se přiblížila občanské válce a občanská válka může být záminkou pro zahraniční invazi. Za řešení pokládám prezidentské volby 25. května pod přísnou mezinárodní kontrolou.

Budete podnikat nějaké kroky pro další zprostředkování smírného řešení?

Řekli jsme na zasedání Východního partnerství, že nabízíme dobré, tedy zprostředkovací, služby za předpokladu, že s tím vyjádří souhlas obě strany. Prozatím jsme takové vyjádření nedostali, minimálně z ruské strany.

Jan Světlík nedávno v rozhovoru pro HN naznačil, že některé kroky české zahraniční politiky reálně poškozují byznys s Ruskem. Vy jste z jedné strany řekl, že EU a NATO by měly podniknout akce k odstrašení Ruska, na druhou stranu dlouhodobě a intenzivně prosazujete ekonomickou diplomacii. Kde vidíte tu rovnováhu? Lze Rusko odstrašovat a zároveň s ním obchodovat?

Jsem proti ekonomickým sankcím vůči Rusku, protože by nic dobrého nepřinesly. Na druhé straně jsem proti ruské invazi na východní Ukrajinu a tu nezastavíte ekonomickými sankcemi, ale pouze jasnou připraveností NATO. Říká se tomu sebezničující prognóza. To znamená, děláte tato gesta právě proto, aby k ruské invazi nedošlo, nikoli proto, aby k ní došlo.

Když sledujete kroky Ruské federace, Spojených států, Evropské unie a ukrajinské vlády, kdo poslední dobou dělá pozitivní kroky a je naopak někdo, kdo přilévá olej do ohně?

Pozitivním krokem je bezesporu stažení ruských vojsk z ukrajinských hranic, účast jak německé diplomacie, tak ruského zmocněnce Lukina na propuštění pozorovatelů OBSE. Negativním krokem je naopak činnost ukrajinské armády, která tyto pozorovatele po jejich propuštění málem postřílela.

Kritizoval jste vládu, že otálí s některými zákony. Pokud jde o zákon o prokázání původu příjmů a majetku, ministr financí Andrej Babiš navrhuje podstatně měkčí variantu než třeba premiér. Co doporučujete? Jaká je vaše představa podoby tohoto zákona?

Jsem pro co nejtvrdší variantu a domnívám se, že by mohla platit i retroaktivně. Ti, kdo namítají, že naše zákony neumožňují retroaktivitu, si neuvědomují, že obdobný zákon byl přijat například ve Slovinsku, kde se týká horizontu od roku 1990.

Pane prezidente, při dotazech na hodnocení vlády a ministrů jste reagoval, že dáte kabinetu oněch tradičních sto dnů hájení. Sto dnů uběhlo, jak dosavadní činnost vlády hodnotíte? Selhává některý z ministrů? A jak jste spokojen s těmi, k nimž jste měl před jmenováním výhrady?

Já oceňuji to, že se vláda dohodla na zvýšení důchodů a na zavedení porodného na druhé dítě. Naopak jsem kritizoval zpomalený postup při přípravě zákona o prokázání příjmů a původu majetku a příliš pomalý postup při přijímání zákonů o sociálním bydlení. Z toho si můžete odvodit, vůči kterým ministrům mám určité výhrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …