Oblbovat se nenechejte, Le Penová nás nezachrání, říká Tomáš Vyoral

22.04.2022 16:31 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Plán ministra Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) komentátora Tomáše Vyorala nepřekvapuje, vzhledem k tomu, že současnou vládu nemá za pravicovou. Trh si podle něho stejně najde cestu, a to i u slev, které chce ministr také regulovat. Nepovažuje za pravděpodobné, že by se Německo vzdalo ruského plynu, byť by si to USA přály. A pokud jde o případné vítězství Marine Le Penové, Tomáš Vyoral soudí, že Česku vládnou jiné mocnosti, tudíž se zde stejně nic nezmění.

Oblbovat se nenechejte, Le Penová nás nezachrání, říká Tomáš Vyoral
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

KSČM vyzvala loni na podzim exposlance strany, aby do jejího rozpočtu dali půlku svého odchodného. To činilo u většiny z nich kolem půl milionu korun. Nikdo z nich to ale podle mluvčí strany Heleny Grofové neudělal. Překvapuje vás to?

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Nepřekvapuje. A nepřekvapilo by mě to u žádného jiného poslance bez ohledu na stranickou příslušnost. Kapři si přece rybník nevypustí a čuníci si koryta neupřou. Mimochodem je do nebe volající, že poslanci vůbec jakékoliv odchodné dostávají. Vzhledem k tomu, jaké nesmyslné částky a náhrady pobírají za často tristní a neadekvátní výkon své funkce. Často mám naopak dojem, že by za činnost prováděnou nezřídka v rozporu nebo dokonce proti zájmům občanů vlastní země měli dávat peníze oni lidem a ne naopak.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na twitteru sdílel jeden z prvních výstupů svého plánu na kontrolu marží obchodníků s potravinami. Odhalený případ „keťasení“ se týká točeného salámu, který byl prodáván s obchodní přirážkou 246 %. Je toto úspěch, který by měl ministr „prodávat“ na svých sociálních sítích? Působí to pravicově?

Pravicově to samozřejmě nepůsobí. Ale současná vláda přece – tedy možná kromě jejich demagogických slov – pravicová vůbec není. Jde o středově – co se svobody týká ne-li levicově, liberální spletenec. KDU-ČSL jsou pak z logiky věci levicoví. Ohledně kontroly marží jsem v principu proti, protože stejně jako život i trh si většinou najde cestu.

Nicméně v době všemožných regulací a prakticky nekřesťanské svévole některých odvětví se určitému dohledu přestávám divit. Nebuďme ale naivní a mějme na paměti, že kromě obchodníků z jejich zvýšených cen profitují i naši vládnoucí politici v rámci státního rozpočtu. Proto ono trpění, ne-li souhlas s růstem cen i tam, kde není podložen reálným stavem věcí. A vzhledem k neuvěřitelnému ožebračování daňových poplatníků třeba skrze pohonné hmoty, na jejichž ceny jsou pak logicky navázány ceny prakticky všeho dalšího, je salám vlastně úsměvný.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly bychom měli cenovou rozkolísanost řešit zákonem a slevové akce by měly být limitovány, neboť zemědělci pak musí prodávat za likvidační ceny. Váš názor?

Jak jsem psal výše. Jakkoliv si trh najde cestu, tak zjevné sdírání občanů z kůže skrze často uměle, nikoliv realitou podložené, rostoucí ceny, je přes čáru. V případě pohonných hmot pak jde dlouhodobě de facto o tolerované oligopolní jednání.

Primátor Zdeněk Hřib společně s dalšími politiky slavnostně zahájil výstavbu linky D pražského metra. Trasa má vyjít na zhruba 100 miliard korun a první cestující se mají projet už za 7 let. Věříte tomu, že se podaří dodržet rozpočet i termín?

Nevěřím ani jednomu a myslím, že nejsem sám. A pokud u tohoto projektu budou Piráti v čele s pravověrnou nekompetentní loutkou Hřibem, pak potěš pánbůh.

Smutná zpráva přišla z Bratislavy. V tamním babyboxu bylo nalezeno mrtvé dítě, selhal totiž varovný systém zařízení, který neupozornil pracovníky nemocnice na přítomnost dítěte. Kauza obnovila volání po zrušení babyboxů u nás. Jaký je váš názor?

Bohužel a bohudíky všechno má své pro i proti a všechno má rovněž své občasné mouchy. Jakkoliv to u této velmi smutné zprávy může znít morbidně. Babyboxy bych však nezatracoval. Stačí dát na váhy počet zdravých dětí, které možná jen díky nim zůstaly naživu, a počet případů jako ten výše zmíněný. Spíše je třeba zapracovat na varovném systému tak, aby se maximálně eliminovalo riziko jeho selhání.

Německo se údajně do konce roku chystá zastavit dovoz ruské ropy. Plyn má následovat. Věříte, že se to skutečně stane? Jak do toho promluví skandál kancléře Scholze, který podle kritiků brzdí pomoc Ukrajině?

Stát se může cokoliv, ale nemyslím si, že je to úplně možné. Ačkoliv by si třeba USA určitě přály více dodávat do Evropy za nemalý peníz zkapalněný plyn.

Minulý týden žila média cestou rakouského kancléře Karla Nehammera za Vladimirem Putinem. Nejprve se spekulovalo, že Nehammer se jede pokusit Putina přimět k ukončení invaze na Ukrajině, aby se nakonec jako hlavní výstup cesty ukázal příslib stabilních dodávek ruské ropy Rakušanům a možnost platby za surovinu v eurech. Překvapilo vás to?

Překvapilo i nepřekvapilo. Z hlediska praktického, diplomatického a sociálně-ekonomického vůči svým vlastním občanům a zemi šlo o nepřekvapivý krok. Z ohledu dlouhodobé rusofobie nyní eskalované na maximum a z ohledu rádoby hrdinských řečí a rádoby semknutosti drtivé většiny takzvané západoevropské politické reprezentace pak malinko překvapivý krok ano.

Emmanuel Macron a Marine Le Penová se v neděli utkají v druhém kole francouzských prezidentských voleb. Sitauce Le Penové je prý takřka beznadějná, na Macrona ztrácí napříč průzkumy něco mezi osmi a dvanácti procentními body. Le Penová se tak pouští do tvrdých výpadů, nedávno například podpořila jadernou energii navzdory stále většímu příklonu země k obnovitelným zdrojům energií. Jak se na její šance díváte vy? A mohla by v případě zvolení razit cestu, která by do sedla pomohla i v Česku stále silnějším hlasům o nezbytnosti jádra?

Slovy klasika: Kdyby volby něco změnily, dávno by je zrušili. Navíc na příkladu nedávných amerických prezidentských voleb se lze dovtípit, že v případě, že se výsledky nevyvíjejí, jak je třeba, existuje celá řada „záchranných brzd“. Co se průzkumů veřejného mínění týká, budu se rovněž opakovat, ale jejich účelem není reflektovat realitu, ale veřejné mínění manipulovat a „odborně nasměrovávat“. Tudíž bych se těmito tendenčními jakože statistikami příliš nenechal oblbovat. Co se týká České republiky, tak tu osedlávají jiné mocnosti než Francie, takže i kdyby náhodou Le Penová razila takovou cestu, tak naši političtí herci budou stejně skákat tak, jak budou jisté síly pískat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…