Odpověď Hilšerovi a dalším: Jak to bylo ve skutečnosti s cestou předsedy Vondráčka do Ruska. Hovoří poslankyně, která vše organizovala

20.10.2018 14:14 | Zprávy

ROZHOVOR Média, politici a nejmasivněji některé politické neziskovky se v týdnu pohoršovaly nad cestou předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka do Ruska. Jak to vše bylo ve skutečnosti? ParlamentníListy.cz šly „ke zdroji“, tedy za tím, kdo cestu organizoval, poslankyní a předsedkyní sněmovního zdravotnického výboru profesorkou Věrou Adámkovou. Ta v interview podrobně popisuje, jak cesta probíhala a v čem jsme na rozdíl od Západu dlouho zaostávali.

Odpověď Hilšerovi a dalším: Jak to bylo ve skutečnosti s cestou předsedy Vondráčka do Ruska. Hovoří poslankyně, která vše organizovala
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Státní dumou Federálního shromáždění Ruské federace

Řada médií ignoruje, že cesta poslanců do Ruska byla v prvé řadě cestou sněmovního zdravotnického výboru, který předseda Radek Vondráček pouze doprovázel, jak tomu bývá u většiny cest výborů Poslanecké sněmovny, kdy téměř vždy na oficiální cestu výboru jede jeden z členů vedení parlamentní komory. Můžete objasnit, jaký cíl cesta, kterou jste organizovala, měla?

Prvním parlamentním výborem, který plánoval cestu do Ruské federace, byl Výbor pro vzdělávání, vedený panem Mgr. Klausem. Výbor pro zdravotnictví dostával v průběhu jara podněty od našich občanů, kteří popisovali své problémy s absencí správných informací pro případ zdravotních obtíží při cestě, ať turistické či pracovní, právě do Ruské federace.  Dále se na nás obrátilo několik zdravotnických zařízení s konkrétními otázkami, které potřebují pro nutnou výměnu zdravotnických informací svých nemocných (občané RF ošetření u nás nebo naopak naši občané v RF). Vzhledem k tomu, že je skutečně zvykem, že do vzdálených destinací provází pracovní cesty výborů někdo z vedení Sněmovny, po dohodě vedení se ujal této akce pan předseda Vondráček.

Naším cílem bylo zmapovat skutečný stav, současnou situaci, a samozřejmě, zlepšit nedostatky. Vzhledem k tomu, že je třeba, aby péče o naše občany byla funkční v celé RF, je třeba jednat s odpovídajícími partnery. V případě, že by nedoprovázel výbor pana předsedu, nemohl by rychle získat informace na potřebné úrovni.

Nutno dodat, že otázku výměny zdravotnických informací o svých nemocných ve vztahu k RF má většina zemí EU už delší dobu vyřešenou, takže jsme fakticky doháněli to, co nebylo doposud zajištěno a co již zajištěno být mělo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…