Okamura: Takhle Babiš a další členové vlády rozhazují stamiliony na odměnách, přitom je tu půl milionu lidí bez práce. Zeman je nenahraditelný

27.12.2014 5:21

ROZHOVOR Předseda Úsvitu Tomio Okamura hodnotí vládu a její nejvýraznější postavu Andreje Babiše. Vadí mu, jaké odměny ministři, včetně Andreje Babiše, rozdali úředníkům. Prezident Zeman se dle něj chová podle toho, co se dalo očekávat, neohýbá páteř. V tuto chvíli nevidí za Zemana rovnocennou náhradu. Jako hlavní úkol Úsvitu vidí plnit volební program hnutí.

Okamura: Takhle Babiš a další členové vlády rozhazují stamiliony na odměnách,  přitom je tu půl milionu lidí bez práce. Zeman je nenahraditelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Jak hodnotíte rok 2014 z hlediska České republiky? Byla podle vás politická situace lepší, nebo horší než jindy?

Nevládl tu Kalousek s Nečasem, takže doufám, že ubylo tunelování státu. Na druhou stranu výraznou změnu nevidím – premiér a ministři rozdali teď na konci roku svým politicky jmenovaným vládním úředníkům a dalším půlroční prémie 155 milionů korun – o 35 milionů více než rozdala předešlá Rusnokova vláda. Nejprve minulý měsíc politici vládní koalice zvýšili sami sobě platy – jediný Úsvit navrhoval zmrazení platů politiků až do roku 2018, ale ostatní nás přehlasovali – a teď ještě rozdali svým stranickým trafikantům a dalším navíc stamilionové odměny. Přitom je více než půl milionu lidí bez práce a většina důchodců má důchod do 10 tisíc, za který se nadá vyžít. A jen připomínám, že vláda na příští rok prosadila státní rozpočet s deficitem 100 miliard korun, nadále tedy naši zemi obrovsky zadlužuje a ještě mají odvahu si sami sobě přidávat další peníze.

Konkrétně?

Na ministerstvu vnitra u Milana Chovance z ČSSD bonusy činily víc než 43,7 milionu korun, na ministerstvu financí u Andreje Babiše z ANO činily odměny více než 41,1 milionu korun a nejvyšší prémii inkasoval jeden z náměstků, bylo to 170 tisíc korun. Na obraně u ministra Stropnického z ANO ministr rozdal na prémiích přes 22,2 milionu a na ministerstvu práce a sociálních věcí u ministryně Marksové-Tominové z ČSSD 20 milionů korun. Víc než 15,7 milionu korun dal podřízeným na prémiích ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Premiér Sobotka rozdal na Úřadu vlády na odměnách navíc přes 14,5 milionu korun. Ministr kultury Daniel Herman KDU-ČSL rozdal na konci roku na bonusech vedoucím pracovníkům víc než 9,3 milionu korun, tedy dvojnásobek ve srovnání se svými předchůdci v úřadu, Alenou Hanákovou za TOP 09 nebo Jiřím Balvínem. Například Hermanův ekonomický náměstek René Schreier nebo vrchní ředitel kabinetu Patrik Košický dostali bonus ve výši téměř čtvrt milionu!

Co se týče občanů, vláda vládla první rok a začala ho jako předvolební – tedy podbízením voličům, což v důsledku nemusí být špatné – alespoň z malé části splnila koalice některé své předvolební sliby. Populismus této vlády se však ukázal na tom, že je stát zadlužen o další desítky miliard. A místo aby se hledaly úspory na obsluze státu, tedy nikoliv na občanech, tak se dělá na dluh. Jsem jen zvědavý, jak to bude pokračovat – jsou sliby, které vláda samozřejmě naplnit nemůže ani nechce a jsou přání voličů, která sice může hýčkat, ale nikdy je nesplní ve vlastním zájmu. A svou roli samozřejmě hraje i nechuť či neschopnost některých ministrů. 

Co kteří důležití činitelé ve vládě udělali dobrého a čím České republice naopak uškodili?

Nepochybně správné bylo napravit dluhy, které vláda, přesněji stát měl k důchodcům, hasičům, policistům nebo zdravotníkům. Úsvit toto od počátku prosazoval o podporoval. Nepochybně špatné bylo počáteční rozdmýchávání nenávisti na Ukrajině proti Rusku, namísto tlaku ke smírnému řešení. Tuhle chybu si ale vláda evidentně uvědomila, byť opožděně, a dnes je její rétorika daleko mírnější než na jaře.

Někteří žurnalisté varují před ohrožením svobody v České republice – kumulací moci u Andreje Babiše, zneužitím jeho moci díky vlastnictví médií a podobně…

Ano, ohrožením svobody mohou být média. Otázka je, nakolik je tím ohrožením Babiš, další mediální magnáti nebo samotní žurnalisté, kteří nerespektují povinnost informovat objektivně a pravdivě. Tady je přitom řešení jednoduché – přijetí pravidel, která donutí média k nezkreslování skutečností a která přinesou vymahatelnou odpovědnost za manipulace s veřejným míněním. Tohle není problém Babiše, to je přece problém celospolečenský. K přijetí takového zákona však chybí nejen politická vůle, ale i odvaha, ostatní strany a politici se bojí o tomto byť jen veřejně hovořit.

Co říkáte zákonům, které Andrej Babiš připravuje?

Připravují se jich desítky a těžko kterýkoli hodnotit bez znalosti paragrafového znění. Samozřejmě nás těší, že vyslyšel naši dlouhodobou poptávku po spravedlnosti v placení DPH, že se snaží tlumit hazard, že ho zdanil na internetu, ale u všech zákonů to je tak, že náš návrh vláda odmítne, a pak připraví na stejné téma svůj, jenže méně kvalitní, a tak daňová spravedlnost není úplná, stejně jako hazard bude stále ničit lidské životy, jen se posílí parazitování státu na zisku. Vládě chybí prostě odvaha řešit rázně problémy od podstaty a přiklání se ke kosmetickým řešením. Je to sice pro politika bezpečnější, ale krátkozraké.   

Jak hodnotíte samotného Andreje Babiše? Plní, co slíbil? Co udělal dobrého a špatného? Věříte mu?

Na plnění volebních slibů má on a hnutí ANO zřejmě ještě tři roky – teprve pak se ukáže, co dokázali a co umí zařídit. A jestli budou mít občané ve svých peněženkách opravdu více peněz, přičemž určitou změnu by měli lidé vidět již za rok, tedy po dvou letech vládnutí této vlády. To je dostatečná doba pro to, abychom viděli, jestli se mají senioři či rodiny s dětmi lépe, či nikoliv. Každý občan se může do své peněženky sám podívat a sám si následně odpovědět jestli mu věří, nebo jestli to byly jen sliby. A já si samozřejmě přeji návrat důvěry občanů v politiku. A jelikož jsem byl odstrčen do opozice, tak mi nezbývá než doufat, že se mu to podaří. 

A jak hodnotíte prezidenta Zemana, jeho činnost, výroky, zahraničně-politické postoje? Má být dle vás Zeman prezidentem i příště? Pokud ne, koho chcete raději na Hrad?

Splnil očekávání – je to aktivní prezident s jasným názorem, který umí nahlas říct. Chová se přesně tak, jako se choval i dříve, nepřetvařuje se, neohýbá páteř, nepodlézá. A můžeme s ním někdy souhlasit a někdy nesouhlasit, ale to je u osobností běžné. Je to lepší než mít prezidenta s plastickým charakterem. V tuhle chvíli nevidím za Miloše Zemana rovnocennou náhradu.

Vydrží podle vás vláda příští rok? Čekají nás příští rok předčasné volby? Nebo něco jiného převratného?

To je otázka na jiné pány – na ty, kdo mají sílu převraty ve vládě realizovat.

ANO bere voliče všem, i Úsvitu. Jak se proti tomu postavíte?

Promiňte, ale primární role Úsvitu není dnes boj o voliče – tedy boj o moc. V tuto chvíli je náš zásadní úkol prosazovat náš program – pokud například ANO z velké části realizuje náš program a volič z toho bude mít užitek, tak je to fajn. Politikaření tu bylo za dvacet let dost a jen naši republiku zdržuje. Volby tu byly proto, aby někoho poslaly do sněmovny a tam už přichází jiná etapa – ne boj o voliče, ale boj o program. My jsme zcela jasně před volbami řekli, že jdeme prosazovat myšlenky přímé demokracie a že v jejich prosazování jsme ochotni se spojovat či podporovat i vládní koalice. 

A pokud jde o voliče ANO, boj o ně má smysl – ovšem až před volbami, kdy my i vláda odevzdáme účet za svou práci. My máme tedy jedinou prioritu – pracovat co nejlépe a nezklamat důvěru voličů tak, aby si před volbami řekli: „Sakra ten Úsvit dodržel, co slíbil, a udělal maximum k prosazení programu, pro který jsme ho volili“. A jen připomenu, že jediný Úsvit ve sněmovně hlasoval proti politickým trafikantům ve státní správě, což zavadí nový služební zákon, jediný Úsvit navrhl zmrazení platů do provázání s průměrnou mzdou s přihlédnutím k průměrnému důchodu a minimální mzdě, zatímco vládní koalice platy politiků zvýšila. Jediný Úsvit navrhl uzákonit osobní, hmotnou a trestní odpovědnost všech, kdo hospodaří s veřejnými penězi a majetkem včetně politiků – a vládní koalice náš návrh zákona zamítla. My na rozdíl od ČSSD či ANO nemáme na to, abychom oblepili republiku billboardy za stamiliony, ani nemáme vliv na média. Můžeme bojovat jen vlastní prací. 

Kdo je podle vás politický vítěz a politický lůzr roku – kdo nejvíc získal, kdo nejvíc ztratil?

Boj se možná rozhořívá, ale o vítězi zdaleka není rozhodnuto. Jsme v zahřívacím kole. Uvidíte.

A jaké vidíte hlavní úkoly pro Úsvit pro příští rok? 

Základem je náš program,  tedy prosazování toho, proč nás voliči volili. Prosazování odpovědnosti politiků, větší kontrolní pravomoci občanů, ale hlavně prosazování spravedlnosti v naší zemi – toto povede ke skutečné prosperitě. A to jsou naše témata pro příští rok, ale spíše léta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Z 10 řízků jen 3 české. Válka? Jsme bez jídla.“ Zpráva o potravinách v ČR

14:15 „Z 10 řízků jen 3 české. Válka? Jsme bez jídla.“ Zpráva o potravinách v ČR

„Potravinová soběstačnost v ČR? Až ohrožující. Dnes z deseti vepřových řízků jsou jenom tři české,“ …