Ondřej Neff: Rusové, mistři lží. Ale Ukrajina? Pozor. Zemanova Pátá kolona se vzpamatuje

19.04.2021 13:41 | Rozhovor

Ondřej Neff schvaluje vyřazení ruských firem z tendru na JE Dukovany, česko-ruské vztahy jsou podle něj nyní na bodu mrazu, ale zlepší se kvůli ekonomickým zájmům. „Západ učinil chybu, když lákal Ukrajinu do NATO,“ říká ParlamentnímListům.cz Neff, který také kritizuje za vícero kroků amerického prezidenta Joea Bidena a jeho schůzku s Putinem nepovažuje za potřebnou.

Ondřej Neff: Rusové, mistři lží. Ale Ukrajina? Pozor. Zemanova Pátá kolona se vzpamatuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Neff

Ondřeji, začněme už v první polovině minulého týdne, kdy prezident Zeman odvolal ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka skončil proto, aby byla strana před říjnovými volbami srozumitelná. „Zájmy Hradu, potažmo Ruska a Číny, jsou tímto zase o krok blíže svému uspokojení,“ uvedla poté předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Byla se svým komentářem daleko od pravdy?

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí
V té době to tak opravdu vypadalo, Zeman si Petříčka nepřál a Hamáček mu vyšel vstříc. Jenže pak přišla ozvěna výbuchů ve Vrběticích a dnes aby se v tom čert vyznal.

Premiér Babiš v pátek uvedl, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Je pro vás tato zpráva šokující?

Aby nebyla!

Věříte ruské verzi, že jde o cílenou provokaci Západu?

Co jiného se dalo od Ruska čekat? Je to neproduktivní země, zato ve lžích a v podvracení dosahuje podivuhodného mistrovství. Ruský občan se o teroru ve Vrběticích mnoho nedozvěděl.

Z Česka bylo kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb, což bylo podle očekávání opětováno i podobným krokem z ruské druhé strany (20 českých diplomatů). Do jaké míry to ovlivní naše společné (česko-ruské) vztahy?

Jsou na bodu mrazu. Časem se to nějak zklidní, vstoupí do toho ekonomické zájmy.

Ruské firmy se nebudou účastnit z bezpečnostního hlediska stavby bloku Jaderné elektrárny Dukovany ani jako členové konsorcia. Souhlasíte s tímto postojem české vlády?

Naprosto, a nejen po sobotním skandálu. Odmítám tezi, že energetika je technická a ekonomická záležitost. Nikdy nebyla. Rusko se nám pokoušelo svoji elektrárnu vnutit prostřednictvím své Páté kolony, která má ústřednu v prezidentské kanceláři na Hradě. Toto jsem vždycky odmítal a jsem rád, že to nebezpečí padlo. Aspoň na čas, než se Pátá kolona zase vzpamatuje a začne fungovat.

Jak na nás dnešní Rusko nahlíží – stále jako na jeden ze svých východních satelitů – podstatně zranitelnějších než jiné země bez komunistické minulosti?

Rozpad Sovětského svazu a jeho impéria je největší neštěstí moderních dějin, to je Putinův oficiální postoj a z něho se odvíjí vše. Nedávno jsme se dozvěděli, že v roce 1968 u nás hrozil fašistický převrat. Je mi líto, že se tomu nemůžeme smát jako výstřelku nějakého pomatence. Je to stanovisko, je to pohled na nás.

Jakou roli hraje a hrála ve vzájemných vztazích osoba prezidenta Miloše Zemana, který je Rusku dlouhodobě nakloněn a leckdy přímo oddán?

Zeman je Rusy vnímán jako „náš člověk v Praze“. Já ho vnímám jako „jejich člověka v Praze“. Jsem věru zvědav, s čím přijde, až v neděli prolomí svoje mlčení.

Bývalý český prezident Václav Klaus považuje nově zveřejněné informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 za „vykonstruovaného strašáka“ vlády a opozice. Co říkáte na jeho názor?

Klausova reakce jen podporuje moji nedůvěru vůči komukoli, kdo se jenom otřel o Prognostický ústav. Škoda že jsem se nevsadil, že si Klaus přihřeje polívku... Já počítal s tím, že elaborát vytvoří generál Šándor a opravdu, to mě napadlo na procházce se psem a než jsem došel domů, už to tam v PL viselo vedle dalšího generála Blaška. Takže i Klaus si přisolil. Soudruzi nezklamali.

Komu z hlediska volebních výsledků může takováto kauza prospět nejvíce a naopak?

Nemyslím, že bude mít nějaký zásadní vliv. Komunisté a SPD zaujali jednoznačné stanovisko ve prospěch cizí mocnosti, pan Okamura lhal o BIS v České televizi o sto šest, aby Rusům pomohl. Jenže tyhle dvě partaje mají své voliče jisté. Za půl roku budeme mít jiné zájmy a starosti, až půjdeme volit.

Měli bychom se Ruska do budoucna obávat? Má podle vás v plánu další invazivní sklony či dokonce plány (po Krymu a Ukrajině)?  

Vize ruského vpádu směr na Rýn je naprosto směšný, právě tak je směšná propaganda, že snad Západ chce Rusko zničit. Škoda že Západ nepřejal jako základ své doktríny zásady prosazované Henrym Kisingerem, že je třeba usilovat o rovnováhu sil podporovanou respektem k zájmům partnera. Rusko je Rusko a jiné nikdy nebude, a je tudíž zbytečné ho dráždit nedostatkem respektu: To v něm probouzí ty horší stránky a končí to špatně, jako záborem Krymu, který taky neprospěl nikomu. Za projev nedostatku respektu k zájmům partnera pokládám lákání Ukrajiny do NATO. Američani za Kennedyho taky nesnesli ruské rakety na Kubě...

Můžeme po historických zkušenostech z let 1939 a 1968 důvěřovat Západu, že v případě střetu nás zkrátka neobětuje?

V mezinárodních otázkách nemá smysl o důvěře mluvit, jde vždycky jenom o zájmy. Jsme dnes jinde než v roce 1939 a 1968. Válka je dnes těžko myslitelná, vždyť Západ žádnou armádu nemá!

Domníváte se, že tato událost znovu podnítí Západ k většímu zájmu o osud Ukrajiny (viz kupříkladu britské lodě v Černém moři)?

Myslím, že Ukrajina potřebuje spíš dodávky ledu na hlavu než válečné lodě v Černém moři. Moc by mě zajímalo, co vláda Jejího Veličenstva chce těmi loděmi dokázat poté, kdy se Američané trapně z Černého moře stáhli? Že by si královna Alžběta chtěla střihnout zase znova Krymskou válku po vzoru královny Viktorie?

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou v posledních týdnech velmi napjaté. Joe Biden už navrhl Vladimiru Putinovi, že se v létě setkají na půdě některé z evropských zemí. Vzhledem ke své dosavadní až překvapivě nesmlouvavé rétorice to vypadá, jako kdyby se Biden přece jen trochu začal stahovat. Jak to vnímáte vy?   

Situace není ani tak dobrá, ani tak zlá, aby měl summit Rusko–USA smysl. Biden zatím upoutal pozornost tím, že třikrát upadl na schodech, otevřel hranice uprchlíkům, popustil finance Palestincům na financování teroru a uvolnil tlak na Írán, pilně chystající atomovou bombu. Jeho ruská politika mi připomíná toho pána, co honil plácačkou mouchu usazenou na jeho čele.

Je svého druhu na celé věci přece jenom „dobrým znamením“, že se jedná po dlouhém čase o téma, které přehlušilo i mediální stálici posledních měsíců – covid?

Z hlediska médií je to určitě jak říkáte, ale jinak na tom nic potěšujícího nevidím. Raději bych se míň bavil.

Rozhovor s Ondřejem Neffem vedl Tomáš Procházka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: .

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…