Oranžový poslanec z výboru pro obranu vyslal varovný vzkaz pro paliče Koránů

26.02.2017 20:11

ROZHOVOR „Opakovaně jsem kritizoval a kritizuji nejbližší okolí pana prezidenta Zemana, které považuji za bezpečnostní riziko pro něj samotného. A to zejména proto, že Miloše Zemana zneužívají k zachování svých prebend a podnikatelských aktivit,“ nechal se slyšet jeden z nejzkušenějších českých poslanců Antonín Seďa (ČSSD). K budoucím prezidentským volbám pak ještě konstatoval: „Na postu české hlavy státu bych rád viděl ženu, takovou českou Ivetu Radičovou. Nemyslím si totiž, že zase potřebujeme nějakou zemitou osobnost na Hradě.“

Oranžový poslanec z výboru pro obranu vyslal varovný vzkaz pro paliče Koránů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pálení Koránu v pražské Stromovce.

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí a pak i výsledek volby důležitým mezníkem, který určí další směřování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky o nic nejde? A půjde vůbec Miloš Zeman do voleb podle vašeho názoru? Často se také hovoří o rozdělení společnosti na obdivovatele a odpůrce současného prezidenta, myslíte si, že je to opodstatněné anebo příliš zveličené?

Nedávno jsem ve svém článku predikoval, že pan prezident Miloš Zeman kandidovat bude. To, že jeho názory často rozdělují společnost, ukázalo například úterní jednání o národních parcích. Pan prezident má oproti svým možným protikandidátům výhodu svého funkčního období a také to, že je pro mnohé občany čitelný. A to jak ve svých postojích, tak činech. Na straně druhé, právě některé jeho skutky a jednání si získaly i řadu odpůrců. A je třeba si uvědomit, že to bude prezident Zeman, který bude jmenovat novou vládu.

Nejobecněji řečeno, v čem Miloš Zeman jako prezident české společnosti v poslední době prospívá a v čem jí škodí?

K této otázce bych chtěl říct, že je nejprve nutné si představit elektorát jeho podporovatelů a vzít v úvahu také skutečnost, že prezidentská předvolební kampaň běží už několik let. A k té je třeba mít řadu populárních a veřejností kladně přijímaných témat. Rozumím kritice řady rozhodnutí Evropské komise, nicméně je třeba připomenout, že o vstupu do EU rozhodovali občané v referendu. Ano, lze opáčit, že od té doby se mnoho změnilo, ale je třeba zdůraznit dvě věci. Tou první je skutečnost, že po našem vstupu se zvýšila životní úroveň drtivé většiny našich občanů. A že členství v EU a v NATO zajišťuje obranu Česka a bezpečnost našich lidí. Proto je mi často smutno z někdy bezbřehé a nepříliš logické kritiky Evropské unie. Často totiž národní politici využívají kritiku EU, aby tím zakryli neschopnost řešit národní problémy a problémy spoluobčanů. To byl mimo jiné i případ britského Brexitu.

Podporu Donalda Trumpa naším prezidentem beru jako jeho osobní postoj, který doufám nesouvisí s možnou změnou směřování politiky Miloše Zemana zleva doprava. Já tento postoj nesdílím a řada Trumpových rozhodnutí spíše potvrzuje, že americkému prezidentovi schází přehled v zahraniční politice. A nejen v ní.

Kauza Peroutka a Mynářova bezpečnostní prověrka, vydírání Jindřicha Forejta, příběhy o prostituci na Pražském hradě, podnikání Martina Nejedlého a podobné kauzy. Může něco podobného ještě vyplout na povrch?

Opakovaně jsem kritizoval a kritizuji nejbližší okolí pana prezidenta Zemana, které jsem považoval a stále považuji za bezpečnostní riziko pro něj samotného. Zejména proto, že pana prezidenta zneužívají k zachování svých prebend a podnikatelských aktivit. Nehledě na zdravotní stav či věk Miloše Zemana. Tady vidím největší nebezpečí, které může jeho kandidaturu ohrozit. Nicméně já jsem osobně přesvědčen, že Miloš Zeman je favoritem v nadcházejících prezidentských volbách.

Prezidentští kandidáti, kteří se hlásí nebo se o nich mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Koho z nich má šanci Zeman porazit? Padla úvaha, že druhé kolo Zeman pravděpodobně vyhraje, ale může být vyřazen už v prvním kole. Co třeba, kdyby přišel někdo jako senátor Kubera?

Znovu musím zopakovat, že současný prezident bude favoritem, takže nesouhlasím s názorem, že by měl být vyřazen v prvním kole. Po pravdě řečeno, já mám jinou představu o kandidátovi na post prezidenta, než jsou současně známí kandidáti. Velmi rád bych totiž viděl na postu prezidenta České republiky ženu. Takovou českou Ivetu Radičovou. Proto bych si přál, aby se rozhodla kandidovat i nějaká žena. Nemyslím si totiž, že potřebujeme nějakého „zemitějšího“ kandidáta na prezidenta. Současný pan prezident je dostatečně zemitý.

Miloš Zeman, Andrej Babiš a ČSSD, v souvislosti s prezidentskými volbami je to zajímavý politický trojúhelník. Potřebuje Andrej Babiš Miloše Zemana tak, aby ho podpořil a nepostavil svého kandidáta? A jak to dopadne ve vaší straně, tedy v ČSSD? Postaví sociální demokraté svého kandidáta? Mohou si to vůbec dovolit, když v jejich řadách působí mnoho sympatizantů současného prezidenta? 

ČSSD je svébytná a nezávislá strana, která hodlá rozhodnout o případném kandidátovi na prezidenta vnitrostranickým referendem. Jelikož se bude jednat o volbu občany, pak výsledek referenda bude mít doporučující charakter. A bude záležet na členech a sympatizantech sociální demokracie, jak se poté rozhodnou. V současné době se ukazuje jistá spolupráce mezi prezidentem Zemanem a ministrem financí. Tato spolupráce se projevuje dlouhodoběji a já ji vnímám spíše za pomocí bonmotu: Můj nepřítel je i tvým nepřítelem. To, zda politické hnutí ANO 2011 bude stavět svého kandidáta, opravdu nevím, ale spíše o tom pochybuji. Prostě čekají do 9. března, kdy prezident Zeman ohlásí svoji kandidaturu.

Jak hodnotíte nynější novelu Zákona o České televizi, jež se v podstatě smrskla na změnu způsobu volby členů Rady České televize, které by už nevybírala Poslanecká sněmovna, ale své zástupce do ní by delegovalo dvaadvacet v příloze zákona vyjmenovaných organizací? Vidíte nějakou výhodu v tom, že místo poslanců vzešlých z voleb by o složení Rady rozhodovali lidé blízcí platformě Svobodu médiím advokátky Hany Marvanové, která se na výběru organizací podílela?

Novela zákona o České televizi je účelová a nebezpečná. Účelovost spočívá v tom, že návrh podávají poslanci hnutí ANO 2011 a příznivci tohoto hnutí, které ovládá Andrej Babiš. Ten dlouhodobě kritizuje veřejnoprávní televizi a chce mít na ni vliv. A to prostřednictvím předem vybraných a zákonem určených organizací. A otázkou je, proč to jsou zrovna tyto a ne jiné organizace, které kandidáty na členy Rady České televize dnes mohou navrhovat. A z těchto návrhů pak teprve poslanci vybírají a volí členy rady. Nebezpečnost návrhu spočívá v ovládnutí českého mediálního trhu a tím monopolizaci informací. To může ohrozit demokratické principy, na kterých je založena naše moderní společnost. Můžeme mít tisíc výhrad například k vyváženosti zpravodajství veřejnoprávních médií, nicméně základní hodnotou je právě jejich nezávislost na majiteli, u médií ve vlastnictví Andreje Babiše je to právě naopak. Proto jako demokrat zmíněný návrh novely nepodpořím.

Jistě Vám jako členovi parlamentního výboru pro obranu neušel čin Slovenky Adriany Melekové alias Sheili S., která pomočila a spálila Korán. Záznam o tom se pak dostal na web. Nyní je za to u našich sousedů trestně stíhána. Na protest proti obvinění mladé Slovenky proběhly u nás počátkem tohoto týdne dva „happeningy“, kdy v Praze a v Náměšti na Hané několik desítek lidí také spálilo posvátnou knihu muslimů. Co si o těchto akcích myslíte?   

Víte, pokud máme být právní a demokratickou zemí, pak zákony a ústava musejí platit pro všechny. Proto také je Adriana Meleková na Slovensku trestně stíhaná. Z pohledu bezpečnosti jsou výše zmíněné akce nezodpovědné a osobně si myslím, že nakonec budou mít i trestně právní dohru. Ta nebezpečnost spočívá v tom, a to si aktéři vůbec neuvědomují, že podněcují k nenávisti, ať již náboženské či rasové. Tím zhoršují nejen vztahy s jinými spoluobčany, ale zároveň zvyšují nebezpečí reakce radikálních muslimů. A to může vyvolat kriminální osobní útoky na organizátory či účastníky těchto akcí či dokonce může povzbudit organizování teroristických útoků vůči řadovým občanům. Ne nadarmo platí, že každá akce vyvolává reakci. Takže obecně, organizování podobných „happeningů“ pouze zvyšuje nebezpečí do budoucnosti a přináší mnoho starostí zpravodajským službám a policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…