Otevřená zpověď Heidi Janků: Už je venku, že budu kandidovat. Budou do mě šít

29.06.2014 19:45

NA HRANĚ S XAVEREM Seznam adeptů pro komunální volby se nedávno rozrostl o další známé jméno. O zastupitelské křeslo v pražské Uhříněvsi se totiž bude pokoušet i zpěvačka Heidi Janků, která v okrajové městské části již léta žije. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradila, proč se pro toto veřejné angažmá rozhodla a proč se i přes svou kandidaturu za političku nepovažuje.

Otevřená zpověď Heidi Janků: Už je venku, že budu kandidovat. Budou do mě šít
Foto: Miloš Schmiedberger
Popisek: Heidi Janků

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Kde u vás uzrálo rozhodnutí, že vstoupíte do komunální politiky a ze zpěvačky se stanete političkou?
Nešlo o náhodu. Dvanáct let žiju v Uhříněvsi a sleduji, jak vzkvétá. Stávající pan starosta mě poprosil, abych podpořila jeho kandidaturu, a protože vím, jak se tady všechno pod jeho vedením změnilo k lepšímu, byla jsem pro. Trochu mě sice nejprve zarazilo, že má podpora je podložená tím, že budu kandidovat také, ale rozhodla jsme se, že nebudu utíkat z boje a půjdu do toho.

Znamená to, že na sebe berete dres nějaké politické strany?
Politické strany určitě ne. Jsme součástí politického hnutí Pro Prahu, přičemž já sama nejsem členkou tohoto hnutí. Jdu do voleb sama ze sebe. Osobně nechci nikdy kandidovat na magistrát a samotné hnutí nemá žádné ambice stát se parlamentní stranou. Jde nám skutečně jen o komunální politiku a já to vnímám tak, že prostě jen pomáhám místu, kde bydlím.

Třeba se vám politika na komunální úrovni zalíbí natolik, že se jednou pokusíte o křeslo poslankyně nebo senátorky.
To určitě ne. Takové ambice já rozhodně nemám. Komunální politika by se snad ani politikou neměla nazývat. Je to podle mě taková první instance, která je nejblíže obyvatelům. Samozřejmě, že v rámci celé velké Prahy se asi nějaké to politikaření vyvíjet musí, ale já na to nemám ani povahu, ani ambice a zároveň chci zpívat. I zde, pokud bude potřeba mých služeb, se chci věnovat kultuře a příbuzným oblastem.

Máte z něčeho obavu, když vstupujete do těchto pro vás dosud neznámých vod? Budete umět vyjednávat a hledat kompromisy?
Ne, že bych politiku sledovala nějak urputně, nesledovat se ale prostě nedá. Nechci, aby to znělo nějak špatně, ale mám pocit, že politici se musí občas i ohnout a být diplomaté, aby se ve vyjednávání posunuli dál. To by mi asi vadilo, protože když mám nějaký názor, tak si za ním stojím. Občas se „zabejčím" a trvá hodně dlouho, než mě někdo přesvědčí o tom, že můj názor je špatný. I proto nejspíš nejsem vhodný člověk, který by měl velkou politiku dělat.   

Co vás za poslední dobu z té velké politiky nejvíc naštvalo?
Teď je tak trochu okurková sezóna. Zároveň se snažím velkou politikou příliš nevzrušovat, protože vím, že jeden den je to tak a druhý už zase úplně jinak. Nechci do toho zabředávat.

Neobáváte se tlaku novinářů? Princezna zpěvačka to má v mnoha ohledech mnohem jednodušší než politička.
Počítám s tím už teď, kdy se dostalo ven, že budu kandidovat. Čekám, že do mě budou šít, a asi jsem i dobrý cíl, protože politiku neumím, což oni určitě vycítí. Budu si prostě dávat bacha na to, co ze mě vypadne. Ještě jednou ale musím zopakovat, nechci být žádnou zpívající senátorkou nebo poslankyní, chci jenom pomoct lidem, kteří z Uhříněvsi udělali dobrou adresu.

Cítíte podporu z vašeho okolí, ať už rodinného nebo fanouškovského?
Můj muž štěstím úplně nekřičel, ale všechno to spolu samozřejmě konzultujeme. Jelikož má těch zkušeností mnohem víc, beru si jeho rady k srdci. Mail, abych se na politiku naopak vykašlala, mi přišel zatím jen jeden. Nebyl ale nijak nenávistný. Pravda je, že znám pouze lidi tady z Uhříněvsi. Širší okolí tohoto hnutí už tolik neznám a život mě naučil, že ruku do ohně můžu dát leda sama za sebe. Je možné, že se spálím, ale kdo nic nedělá, nic nezkazí. Nemám ráda čecháčkovské nadávání u piva, kdy se všechno kritizuje, ale nic se neudělá.

Jak bude probíhat kampaň?
Žádná megalomanská kampaň se konat nebude. Bude víceméně nenápadná, ale kontaktní a zaměřená na různé skupiny obyvatel u nás v Uhříněvsi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…