Pád USA i celého „bílého“ světa. Je to nezadržitelné. Disident a ekonom vidí, kdo nastupuje

04.11.2022 18:41 | Rozhovor

Americký pád a nástup světového hegemona číslo jedna, kterým se stane Čína. K tomu podle někdejšího disidenta, ekonoma a vysokoškolského pedagoga Jana Šolty svět nezadržitelně směřuje. Promluvil i k válce na Ukrajině, který některým státníkům, ale především těm, kteří za nimi stojí, velmi vyhovuje, protože na ní vydělávají.

Pád USA i celého „bílého“ světa. Je to nezadržitelné. Disident a ekonom vidí, kdo nastupuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata o roce 1968 ve Slovenském domě

Prezident Frank-Walter Steinmeier nedávno při návštěvě Ukrajiny kvůli leteckému poplachu musel zamířit do krytu. Je to v podstatě pikantní a zajímavá asociace – aneb není paradoxem, že Rusové útočí na hlavu státu, se kterým měli letité dohody a intenzivně obchodovali?

Časy se mění a politici s nimi. Osobně se domnívám, ze Němci se dříve či později k letitým a osvědčeným partnerům opět vrátí, ono ostatně jednoduše nebude zbytí! I úspěch nezdařené perestrojky byl podmíněn úzkou kooperací se sjednoceným Německem. Vždyť se jedná o dva největší národy v Evropě s největšími rezervami kapitálu, lidí a surovin. Za oboustranně výhodnou spolupráci se už dávno přimlouval i "válečný štváč" F. J. Strauss!

Nedaleko Varšavy se začátkem listopadu sejdou bývalí ruští poslanci a další opoziční politici a aktivisté, aby jednali o odporu vůči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a možném převzetí moci po jeho pádu. Jde o proces, jenž by mohl ruského prezidenta reálně ohrozit?

Spíše mu doma hrozí vzpoura radikálů. A to jsou lidé nám zcela neznámí, ale o to více nevypočitatelní a nebezpeční, jejichž nástup do čela Ruské federace by byl pro Evropu skutečnou pohromou.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mluvil po telefonu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem. Hovořili prý o mezinárodní bezpečnosti a situaci na Ukrajině, uvedla ruská agentura RIA Novosti. Dá se to označit za komunikační průlom?

Určitě ne. Obdobné kontakty na různých úrovních potichu a diskrétně  probíhaly a probíhají prakticky neustále, pouze o nich veřejnost ani novináři nic netuší.

 

 

Zatímco sankce proti Rusku od invaze na Ukrajinu narušují světový obchod, francouzský ministr financí Bruno Le Maire prohlásil, že se obává posílení ekonomické moci Spojených států na úkor Evropy. Bojí se, že ozbrojený konflikt skončí oslabenou Evropou a americkou ekonomickou nadvládou. Sám prezident Emmanuel Macron v předešlých dnech kritizoval konkrétně americký byznys s plynem a ve stejném duchu se vyjádřil rovněž německý ministr hospodářství Roberta Habeck, který americké ceny nazval „astronomickými“. Jak vnímáte tyto hlasy ze dvou nejsilnějších zemí EU?

Je znát, že všichni to velmi pozorně sledují a citelně registruji, leč nemají dostatek odvahy a sil se tomu rázně postavit! Vzájemné soupeření se nikdy úplně nezastavilo, pouze probíhalo v jiné, vice skryté podobě. Američané, kteří disponují sítí celosvětových odposlechů, přistoupili často až k osobnímu vydíráni zkompromitovaných evropských politiků

Nehřeší Američané poněkud na to, že v Evropě prakticky nemají konkurenci – pokud jde o plyn?

Samozřejmě, že zneužívají své aktuálně velmi výhodné pozice ke zpomalení svého nezadržitelného pádu, který jim přichystá hegemon příštích let – Čína.

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhuje, aby mírový dialog vedly USA a Rusko, tedy Američané místo Ukrajiny. Souhlasíte s tím? A není to poněkud nefér vůči Ukrajině, nebylo by to pak to známé o nás bez nás?

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Z historie dobře známe skutečné pozadí konfliktu, proto k dohodě musí dospět především jeho hlavní aktéři. Jinými slovy, Rusko a Ukrajina musí zasednout k jednomu stolu a domluvit se. Ale v současné době se karta obrátila. Zatímco Putin jednat chce, Zelenskyj si pro jistotu veřejně zakázal, že s Putinem o čemkoliv – natož o míru – jednat nebude.

Ve světové politice a ekonomice bohužel existují a fungují skutečné hyeny, které se nezastaví před ničím, jsou připraveny hrát o udržení svých pozic a ve prospěch své kariéry jsou schopni obětovat i budoucnost lidstva - samozřejmě kromě sebe, neboť jsou to vlastně jen ubozí a bezcitní zbabělci. A zde je skutečně těžké jednat o míru, protože mnohým z nich válka vlastně vyhovuje.

Vy jste zažil část té éry studené války, v těchto dnech si připomínáme 60 let od Karibské krize. Tehdy byl svět patrně nejblíž jaderné válce a americký prezident Joe Biden nyní tvrdí, že dnešní situace už dospěla do téhož bodu. Jak to vidíte vy?

Rozhodně se opět jedná o vysoce nebezpečnou hru s ohněm, náhodné a přitom nevratné selhání jedinců, ani techniky nelze nikdy zcela vyloučit. Světu scházejí zodpovědní státníci, kteří budou schopni si reálně uvědomit globální osudovost a rozsah této krize a zastavit hrozící katastrofu i za cenu osobních kompromisů.

Biden má především velký strach, že v listopadu prohraje a jeho politická strategie se prostě zhroutí. A vzhledem k tomu politickému nesouladu, který v USA dlouhodobě panuje, vážně hrozí, že Američané ztratí ve světě nejenom svůj kredit, ale taky moc. Co o tom soudíte?

Nejen dlouhodobé trendy světové ekonomiky, nerovnoměrný vývoj globální populace i měnící se nálady a postoje lidí naznačují, že postupně nastávající úpadek USA a celého "bílého" světa = tzv. zlaté miliardy, je v podstatě dále neudržitelný, nyní se proto jedná především o to, jak tento nezvratný pád maximálně zpomalit a zmírnit, tedy připravit měkké přistání!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…