Pamatuji 90. léta. Babišovi by se bez tehdejších vlád nedařilo tak dobře, zchladil premiéra pravicový senátor Faktor

11.03.2019 14:20

ROZHOVOR „Od pana Babiše mi to přijde vysloveně srandovní. Dobře si tu dobu pamatuji, nejvíce na ni byli připraveni právě lidé jeho typu, tedy hoši z podniků zahraničního obchodu, pragmatičtí komunisté a podobná cháska,“ říká ohledně kritiky „divokých devadesátek“, která zazněla z úst premiéra, senátor, známý hudebník, podnikatel a právník Ladislav Faktor. Řekl i svůj názor na případný přínos uprchlíků pro Evropu. V rozhovoru pak nešetřil komunisty, které jsme měli podle jeho názoru postavit mimo zákon. Promluvil i o našem školství.

Pamatuji 90. léta. Babišovi by se bez tehdejších vlád nedařilo tak dobře, zchladil premiéra pravicový senátor Faktor
Foto: Petr Zikmund
Popisek: Hudebník, podnikatel a doktor práv Ladislav Faktor

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Jak moc je podle vás ovlivní například uprchlická krize nebo třeba dlouhotrvající nepokoje ve Francii, protiunijní nálady? Jak podle vašeho odhadu volby dopadnou?

Všichni jsme viděli poslední volební odhady. Nejdůležitější byl odhad 28 procent volební účasti, to je dobrý signál. Ostrá fáze volební kampaně je před námi, ale nemyslím si, že by došlo k nějakému překvapení. Kandidátky jsou stranické a největší šanci má ANO.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

Když zmiňujeme uprchlickou krizi, jak by se měla Evropa postavit k uprchlíkům, kteří sem přišli v letech 2015 a 2016? Jsou či budou pro evropskou společnost jednou přínosem, nebo by bylo dobré, aby se vrátili domů?

Vzpomínám na slova mého kamaráda, francouzského herce, který studoval DAMU v Praze ještě před revolucí. Před více než třiceti lety mi řekl, že by Francie bez přistěhovalců zakrněla. Ani na tuhle otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Hodně cestuji a léta pozoruji kulturní rozdíly v různých zemích. Souhlasím s názorem, že by se tito lidé měli přizpůsobit právu a zvykům zemí, do kterých přicházejí. Pak mohou být přínosem.

A v této souvislosti, jak naložit s džihádisty, kteří se chtějí vrátit do Evropy? Evropské státy je budou přijímat zpět, pokud jde o jejich občany… Není to příliš velké bezpečnostní riziko?

Pořád jsou to nepřátelé naší civilizace.

Miliardář a filantrop George Soros si postěžoval, že EU se hroutí jako SSSR v roce 1991 a že „politbyro“ jen vydává zbytečné příkazy. Je jeho hodnocení trefné? Co by EU potřebovala, aby se zase „postavila na nohy“?

Vybalancovat evropskou centralizaci, aby neškodila, je úkol vhodný pro krále Šalamouna. Jako čerstvý senátor vidím ještě lépe, jak jsou někteří politici odtrženi od reality. Co teprve byrokratická armáda EU, to bude ještě horší. Přísloví „cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly“ se samo nabízí. Za posledních pár let jsme byli svědky mnoha opravdu hloupých a také nebezpečných nápadů vzešlých z tohoto centra. Srovnání s bývalým SSSR bych nepoužil, stejně je to jen provokativní heslo do sdělovacích prostředků.

Premiér Andrej Babiš na nedávném sněmu ANO obsáhle kritizoval 90. léta. Šlo prý o dobu, kdy naší zemi vznikly „nevratné škody“, kdy si ODS „nakradla miliardy“ a „ničila celý demokratický systém“. Souhlasíte s jeho slovy?

Od pana Babiše mi to přijde vysloveně srandovní. Dobře si tu dobu pamatuji, nejvíce na ni byli připraveni právě lidé jeho typu, tedy hoši z podniků zahraničního obchodu, pragmatičtí komunisté a podobná cháska. Ti jediní měli ty „správné“ informace. Mají je ostatně dodnes.

Andrej Babiš šel ještě dál. Po „divokých 90. letech“ podle něj nastalo období, kdy se toto rozkrádání „tutlalo a legitimizovalo“, a naše „zdevastované hospodářství“ se otevřelo zahraničnímu kapitálu, který nahradil neúspěšnou českou cestu. V důsledku toho tečou z naší země stovky miliard na dividendách, sdělil Babiš. Má pravdu?

Pan premiér je obratný populista, pragmatický v tom nejtvrdším slova smyslu. Jistým způsobem jsme měli štěstí, že šel do politiky až v okamžiku, kdy zbohatl. Musíme si také uvědomit, že bez tehdejší politické garnitury by se mu to rozhodně nepovedlo. Tato jeho prohlášení jsou pro mě jen nepříjemným mediálním šumem určeným jeho oddaným voličům. Ještě víc mě pobavil svou novou definicí ANO jako „všelidové strany“.

Česko je relativně malý stát, bez zahraničního kapitálu se neobejdeme a pan Babiš to sakra dobře ví. Spíš se modlím, abychom udrželi minoritu investic z Číny a Ruska, naši přirození přátelé se totiž nacházejí na jiné straně zeměkoule.

V tomto roce slavíme třicet let od sametové revoluce, a tak se na toto téma samozřejmě více mluví, vzpomíná i hodnotí. Výjimkou nebyl ani Michael Kocáb, který mimo jiné zalitoval, že komunisté nebyli postaveni mimo zákon jako třeba v Německu nacisté. Bylo by takové opatření namístě? A myslíte si, že rozhodnutí nepostavit komunisty mimo zákon ovlivnilo nějakým výraznějším způsobem naši budoucnost?

Uvedu to replikou z filmu – Adéla ještě nevečeřela: „Vy u vás neboxujete?“ „My se, prosím, fackujeme.“ Souhlasím na sto procent s tím, že jsme měli komunisty postavit mimo zákon. Místo toho jim dosud platíme vysoké důchody, výsluhy a podobně. Po roce 1989 jsme si všichni naivně mysleli, že přirozeně vymřou. To se už stalo, ale lži, které šíří komunistická ideologie, jsou pro mnoho lidí pořád dost lákavé. Budoucnost to ovšem moc neovlivnilo, komunistické ideály se dnes promítají do programů mnoha českých i evropských stran, i když se nejmenují komunistické.

Když odbočíme od tématu „třicet let od sametové revoluce“ a podíváme se na naše školství a následně i uplatnění studentů a učňů, už delší dobu se mluví o tom, že máme příliš mnoho vysokoškoláků – filozofů a podobně a nikdo nechce jít na řemeslo. Co vy si o tom myslíte?

Přestože je to obsáhlé téma, začal bych u ohodnocení učitelů. Potřebujeme co nejlepší školství, takže potřebujeme co nejlepší učitele. To se musí promítnout hlavně do jejich platů, jinak budou ti nejchytřejší vždycky utíkat do jiných profesí. Vzor z minulosti, kdy na každé vsi byly nejváženější profese učitel, farář a doktor, není žádná hloupost. Vysoké školství máme v mnoha ohledech na výborné úrovni, přesto nedosahujeme podílu obyvatel s terciárním vzděláním nejvyspělejších zemí. Jsme malý národ a myslím, že by si každý přál, abychom pronikali do světa svým intelektuálním potenciálem. Řemesla jsou také důležitá, ale tam je nutné tvořit pobídky a neplést se řemeslníkům do práce bláznivými EET a daňovým systémem.

Na druhou stranu se ale také objevují názory, že doba, kdy po celý život vystačil člověk s jedním povoláním, je dávno pryč a že je třeba, aby děti byly flexibilní, uměly se rychle přizpůsobit a tak podobně. Je dnes pracovní trh natolik jiný než třeba v devadesátých letech?

Pracovní trh se bude měnit pořád! Bylo by dobré, aby si víc politiků uvědomilo, že žijeme v tržním hospodářství neboli v kapitalismu. Představa politiků, že můžeme a priori uchopit a řídit společnost, je mylná a chorobná. Koukněte se ke Kimovi, jak mu to jde. Nebo třeba na Kubu. Přizpůsobivost je přece synonymum inteligence. O děti se v tomto ohledu nebojím, jen je třeba dát jim co nejlepší výchovu a vzdělání. O zbytek se postarají samy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…