Pamětník vzpomíná na bombardování Srbska. A posílá drsný vzkaz Václavu Havlovi

05.04.2014 11:36

ROZHOVOR Michal Drabík, známý plzeňský kverulant snažící se o obrodu ODS zevnitř, je z poloviny Srb. Zažil před 15 lety bombardování jeho původní vlasti, a tak jej v této souvislosti ParlamentníListy.cz požádaly o rozhovor.

Pamětník vzpomíná na bombardování Srbska. A posílá drsný vzkaz Václavu Havlovi
Foto: Archiv MD
Popisek: Michal Drabík (vlevo) s Jiřím Suchánkem v New Yorku při předávání ocenění za podporu v boji za lidská práva v ČR

Říkáte o sobě, že jste „JugoČech“. Co to vlastně je?

Moje bába pochází až od hranic Makedonie. Své příbuzné a předky mám především kolem Nového Sadu a Negotinu. JugoČech je přece poloviční Čech a Jugoslávec, já se sice narodil v Srbsku, ale to bývala Jugoslávie…

Vy i vaši příbuzní jste zažili útoky NATO. Jaké to bylo?

No samozřejmě strašné! Bombardovaly se i osobní vlaky, v Novém Sadu to vlítlo na tržiště, kde byly jen ženy a děti a trosky lítaly do okolních domů. To byl velký masakr a nikde žádní vojáci nebyli. Nejhorší byl ale podle mého názoru útok na Niš, kde byla rafinerie a vojáci. Odnesly to tam ale stovky civilistů! Vím, jak v Bělehradě lidé vlastními těly jako živé štíty bránily mosty, aby nebyly zničeny, jak státní televize vysílala z různých míst, když byla zasažena hlavní budova a zahynuli tam i novináři.

Tehdy se tomu říkalo „humanitární bombardování"...

To je pojmenování, které dal operaci Spojenecká síla v roce 1999 Václav Havel.  Je to samozřejmě šílený nesmysl, byla to nevyhlášená válka a pojem „humanitární bombardování“ je tak strašný protimluv, tak odporné spojení, že to Havlovi nikdy nezapomenu, i když jsme spolu nějakou dobu jako političtí vězni seděli v Plzni na Borech. Za to naše angažmá může právě on. Ten vlezdoprdelista Západu, který lezl za NATO pomalu po kolenou. Jenže co mu vlastně zbylo, on byl jen loutka, kterou jiní vodili jak pimprdle. Přesto mu tenhle krok nikdy neodpustím.

Na druhé straně si vážím nejen já, ale právě řada lidí v Srbsku, názorů Miloše Zemana a hlavně pak Václava Klause, kteří se jasně postavili proti bombardování. Neměli bychom zapomenout, že ani Slovensko se do akce nezapojilo a ostatně dodnes neuznalo Kosovo, což my jsme zase prostřednictvím páně Schwarzenberga neudělali. Ostatně, dodnes si na pana knížete v Srbsku vzpomínají, jak tam chrápal na mezinárodní konferenci a natahoval svoje nožky v apartních červených ponožkách….

Srbům se tehdy podařilo sestřelit jeden z „neviditelných" letounů, což proniklo i do „západních" médií. Vzpomínáte si na to?

Ano, táhli ho traktorem a radostí se střílelo do vzduchu. Jestli se na to použili jenom srbské, nebo i ruské zbraně nevím, ale byl to mimořádný úspěch. Stejně tak i to, že hodně náletů bylo naváděno na uměle vybudované cíle, makety zbraní a základen a i přes vyspělou techniku to Severoatlantická aliance nepoznala.

V České republice, tehdy čerstvě členské zemi NATO, se tehdy mluvilo hlavně o tom, že bychom měli hájit své zájmy v rámci Severoatlantické organizace a v rámci toho se jejím názorům podřizovat. Jak se na to jako poloviční Čech díváte?

Češi nemají žádné dlouho dodržované zájmy. Jednají podle toho, jak jim která mocnost přikáže. Teď aktuálně Amerika a Unie, ale klidně by byli i pro Číňany nebo třeba, jak prohlásil kdysi Paroubek, táhli by to i s ufony. Že u Nového Sadu jsou české vesnice a že mohli být zabiti i čeští krajané, tady u vás nikoho netrápilo. Možná že jste to ani nevěděli, protože Srbsko je tu pořád bráno jako jakýsi nepřítel. A my, jako Srbové, ve vás stále ještě vidíme Slovany. Proto velmi oceňujeme návštěvu nynějšího prezidenta Zemana a, znovu opakuji, také tehdejšího prezidenta Václava Klause, který jasně proti bombardování vystupoval. Jediní, kteří nám nabídli pomoc, byli Rusové. Ti tam dokonce chtěli vyslat vojáky do pozorovací mise.

Nu, necháte-li si i nadále vymývat mozky, přijdete o poslední přátele. Totiž Jugoslávie Československo nezradila, na rozdíl od jiných zemí. Tito nevtrhl stejně jako Ceaucescu s dalšími státy Varšavské smlouvy v osmašedesátém k vám a tyhle balkánské státy vám nabídly aktivní pomoc před obsazením a zabráním Sudet. Hodně Čechů také zahynulo ve válce, a to nejenom když bojovali společně s jugoslávským odporem proti wermachtu. A také se hodně přes Jugoslávii utíkalo na Západ, ale nevím, jestli tohle vlastně ještě někoho zajímá, protože se to ve školách určitě neučí…

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…