Pán Bůh nám buď milostiv. Generál už vyhlíží příští rok

12.12.2016 14:21

ROZHOVOR Armáda potřebuje jasnou vizi své existence, co udělat hned a co až někdy, aby konečně přestaly zásahy různých „vojevůdců“ s modrými a namodralými knížkami do systému velení a řízení. To prohlašuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz generálmajor v záloze Hynek Blaško. Podle něj dnes více než dříve musí sehrávat svoji úlohu stát a jeho bezpečnostní složky, aby se Islámskému státu zabránilo v uskutečnění jeho cílů.

Pán Bůh nám buď milostiv. Generál už vyhlíží příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

V tomto roce se odehrál brexit a zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Někteří političtí komentátoři o tom píší jako o počátcích konce stávajících světových pořádků. Jak to vnímáte vy?

O jakých pořádcích je řeč? Svět je jeden velký chaos, co platilo včera, neplatí dnes. Neustále má kdosi potřebu vyvolávat napětí, komentátoři se předhání v popisu krizových scénářů, analytici analyzují, co ještě nenastalo a doufejme ani nenastane. Brexit je vyjádření svobodné vůle občanů a výsledek neschopnosti Evropské unie (EU) řešit problémy, nebo spíše jim předcházet. Občané odmítli diktát Bruselu a chtějí, aby stát byl svrchovaným ve všech aspektech toho smyslu. Dnes a denně vidíme, jak se pomalu, ale jistě EU za přispění multi-kulti ideálů propadá do nicoty, jak „představitelé EU“, které nikdo nevolil, vymýšlí jednu „krávovinu“ za druhou a uráží národní hrdost obyvatel členských zemí. Donald Trump ještě není ve funkci a úředně se neprojevil, ale už všichni vykřikují, jaká je to tragédie pro svět, že byl zvolen. Jestli ten současný „klacek“ zahodí a zahraniční politika USA tím nabere jiný směr, pro svět to bude jenom dobře. Zmizí-li pověstné „já jsem Američan a kdo je víc“, takže budou důsledně promýšlet dopady zahraniční politiky, nezbude než jim tleskat.

Myslíte si, že zvýšení armádního rozpočtu o 4,7 miliardy korun, jak je dáno návrhem státního rozpočtu na rok 2017, něčemu pomůže?

Ne, nepomůže. Nejsou pro to vytvořeny podmínky. Jednou z hlavních brzd je zákon o veřejných zakázkách, který je paskvilem a umožňuje různým příživníkům vyhrávat zakázky a pak je dále prodávat, aniž by kdy co vyrobili nebo postavili. Kvalita je nahrazena buzerací nejnižší nabídky, ať to stojí, co to stojí. Dalším důvodem, proč nepomůže, je stav systému velení a řízení armády. Navrhují se nákupy například zbraňových systémů, ale není zcela jasné, jak budou začleněny do organizační struktury a působit v hlavních druzích bojové činnosti, jednotek a tak dále.

Co všechno podle vás česká armáda ještě potřebuje?

Armáda potřebuje jasnou vizi své existence, co udělat hned a co až někdy, aby konečně přestaly zásahy různých „vojevůdců“ s modrými a namodralými knížkami do systému velení a řízení. Aby si konečně začala vážit svých lidí jako nenahraditelného prvku svého bytí. Co je mi totiž platný dokonalý zbraňový systém bez obsluhy?

Trump už několikrát zmínil, že by v Evropě měly státy NATO zvýšit rozpočty na armádu na dvě procenta HDP, což je podle Miloše Balabána zhruba sto třicet miliard korun, a je neúnosné, aby USA pokrývaly rozpočet NATO z osmdesáti procent. Co vy na to?

Co jsem psal o Armádě České republiky, platí i o NATO – jasná vize další existence a jak se na ní jednotlivé členské země budou podílet.

Na Donbase se stále bojuje, nic tomu zatím nezabránilo. Nevidíte nějaké východisko?

Za současné situace východisko neexistuje, protože jestliže sami Ukrajinci nechtějí situaci řešit bez koltů, tak jim nikdo a nic nepomůže. Jistě z toho mají radost všichni, kdo se do toho vměšovali a tleskali Majdanu, jak se tato krásná země pomalu a jistě mění v měsíční krajinu.

Od několika bezpečnostních expertů jsem slyšel názor, že potření Islámského státu jen nažene islámské radikály a teroristy do Evropy. Co vy na to?

Tak je tedy máme nechat, ať si budují v míru a pokoji svůj chalífát a vyčkat, až nás pohltí? Nebo se jim postavit a srazit je na kolena? Navíc, protože to nejsou hlupáci, jistě sem již poslali své lidi, kteří vyčkávají na vhodnou příležitost, jak ukázat svoji sílu. Proto dnes více než dříve musí sehrávat svoji úlohu stát a jeho bezpečnostní složky, aby se IS zabránilo v uskutečnění jeho cílů.

Je na příští možnou vlnu teroristických útoků a uprchlické krize Evropa připravena?

Kdo se má připravovat a jak, když policejní složky mnoha států jsou paralyzovány „politickou korektností“, tajné služby pomalu, ale jistě padají únavou, „herzlich willkommen“ je víc než ústava? Proč se připravovat, vždyť je to jejich přirozenost zabíjet se navzájem a my musíme jejich zvyky respektovat, i když budou zabíjet nás.

Neuvidíme příští rok uvnitř Evropy jakousi formu občanských válek?

K tomu dojde ve chvíli, kdy ekonomiky takzvaných sociálních států nevydrží ten tlak, začnou se hroutit a miliony lidí se rázem ocitnou bez prostředků. Pak Bůh buď milostiv Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…