Pane Okamuro, čísla vám jdou do háje... Ptali jsme se. A začala létat slova o Babišovi, novinářích, opozici a všem možném

03.12.2018 11:51

Aktuální průzkumy volebních preferencí z dílen společností Kantar a SANEP nevěstí nic dobrého nejen pro ČSSD a KSČM, ale ani pro SPD. Z hnutí SPD se k aktuálním výsledkům vyjádřili předseda Tomio Okamura a poslanec Lubomír Volný. Ani jeden z nich nebere průzkumy příliš vážně, volební výsledek je podle nich vždy odlišný. Zatímco Okamura akcentuje program hnutí, Volný se zaměřil na nestálost postojů premiéra Babiše. „Je to tím, že Andreji Babišovi se podařilo ve voličích vyvolat dojem, že on je ten, který porazí všechny ty politické mafie,“ vysvětluje si Volný dosavadní Babišův úspěch. Podle Volného rovněž situaci nepomáhá neustálý program „AntiBabiš“, ktero se drží zbylá opozice.

Pane Okamuro, čísla vám jdou do háje... Ptali jsme se. A začala létat slova o Babišovi, novinářích, opozici a všem možném
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Viděl jsem průzkumy i Kantaru i SANEPu a jako vždy je má odpověď taková, že jediným skutečným a relevantním průzkumem voličského mínění jsou volby,“ zareagoval na čerstvě publikované průzkumy voličských nálad poslanec Volný (SPD). „My jsme zvyklí, že nám agentury přiznávají méně, než je pak náš skutečný výsledek,“ dodal.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí

„Vnímám to tak, že po té aféře s uniklými e-maily bývalého premiéra je evidentní, že spousta těch agentur má své zadání a výsledky se dají koupit,“ řekl Volný na dotaz, zda se domnívá, že průzkumy veřejného mínění nejsou „čisté“.

Vyjádření poskytl i předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Podle něj může jít o dočasný pokles způsobený tím, že někteří voliči neměli o postoji hnutí SPD v průběhu parlamentní a veřejné debaty o kauzách premiéra Babiše jasné a úplné informace. „Na druhou stranu, dosud nás téměř vždy průzkumy podhodnocovaly a skutečný výsledek byl vždy vyšší než předpovídaly,“ dodal Okamura.

„Já bych z naší strany nedělal jinak vůbec nic. My tou svou konzistentní politikou musíme přesvědčit voliče, že jsme ti, kteří drží slovo,“ reagoval Volný na dotaz, co má hnutí SPD dělat jinak, aby zastavila odliv voličů směrem k ANO a nepotkal ho stejný osud, jako ČSSD a KSČM. „Ne jako premiér Babiš, který ještě v minulé vládě schválil půl miliardy korun na integraci šesti tisíc imigrantů a prosadil dohodu z Marrákeše, kterou tam tehdy za jeho vládu odsouhlasil ministr vnitra Metnar, který proti ní neprotestoval, to znamená, že my jako republika jsme ji přijali,“ řekl ještě k tématu Lubomír Volný.

A jeho kritika Andreje Babiše nebrala konce: „Přijal fiskální pakt s EU, ještě 19. září odmítli jeho poslanci přijetí našeho návrhu usnesení, aby vláda odmítla migrační kompakty a potom najednou, co Babiš dostal své průzkumy veřejného mínění, tak začal obracet.“ Volný ještě doplnil, že SPD musí ve své politice vytrvat a voličům dokázat, že Andrej Babiš je ve skutečnosti proimigrační a probruselský politik, který se pouze snaží zalíbit většinovému voliči. „Když si nikdo nevšímá nějaké zásadní informace, tak jedná proimigračně, proevropský,“ doplnil Volný s odkazem na sněmovní hlasování o navýšení platů poslanců, či na některá dřívější hlasování europoslanců za ANO.

„Ti hlupáci, kteří jedou program ‚Antibabiš‘, dodnes nepochopili uvažování českého voliče a místo toho, aby se věnovali reálné kritice reálných chyb pana Babiše, se na něj snaží vždy vyprodukovat nějakou antikampaň, která ho ale vždy ve finále posílí,“ povzdechl si Volný nad zbytkem opozice.

Miroslav Macek na svém Facebooku tvrdí, že se Babišově úspěchu nelze divit. „Pokud se objeví schopný demagog a lhář a jeho protivníci jsou neschopní rozhádaní politikové, lehce získá spoustu voličů,“ říká Macek. „Pana Macka nechci moc komentovat, protože je pro mě jedním ze symbolů politické mafie devadesátých let. I když někdy napíše něco rozumného, tak s ním mám lidsky velký problém,“ reagoval Lubomír Volný, který rovněž Macka označil za jeden z důvodů, proč je Andrej Babiš tak úspěšný u českých voličů.

„Pan Babiš má velice schopný markentingový tým, který mu ukazuje, co má říkat, i když to ve skutečnosti nechce splnit a ve finále to ani nesplní. On si pouze počká na mediální ticho, nebo si ho vytvoří,“ vrátil se Volný zpět k postavě Andreje Babiše. „Vzpomeňme kauzu padesáti sirotků, kterou Babiš nafoukl tak, že si dnes už takřka nikdo nevzpomene na vlastizradu jeho vlastních europoslanců,“ uvedl Volný v souvislosti s hlasováním v Evropském parlamentu ohledně potrestání Maďarska.

Nebylo chybou, že se předseda SPD Tomio Okamura během kauzy „Babiš mladší“ postavil na tiskové konferenci po bok dalších opozičních lídrů? Je pokles preferencí SPD přímým důsledkem tohoto tolik omílaného vystoupení? „Ty průzkumy se mi opravdu těžko komentují, jsem zvyklý na to, že v podstatě všechny agentury nám ty výsledky ponižují až do okamžiku voleb a ten výsledek je pak jiný. Mohu ale zodpovědně prohlásit, že se to dalo vykomunikovat i jinak, způsobem, který by naše voličská základna přijala lépe. Nicméně ten den byl tak hektický a nabitý tolika akcemi, že my jsme pouze chtěli vyjádřit jasné stanovisko, že nemůžeme podpořit vládu, ve které je těžce probruselská a těžce proimigrační ČSSD. Vůči tomu jsme se chtěli vymezit,“ odpověděl Volný.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

„Naši voliči naši práci nakonec ocení,“ věří Okamura. Podle něj není důležité, jak vycházejí průzkumy preferencí voličů, ale volební program. „Teď jsme připravili zákon, který garantuje minimální důstojný důchod, pracujeme na nové definici lichvy, která uzákoní maximální úrokové sazby, připravujeme novelu exekučního zákona tak, abychom dostali lidi z dluhových pastí,“ vyjmenoval Okamura. Mediální bubliny ho nezajímají.

Podíváme-li se na preference ČSSD a KSČM, Andrej Babiš těmto stranám prakticky zcela vysál jejich voliče, obě tato uskupení se pohybují na samé hranici vstupu do Sněmovny. Jak si lze vysvětlit, že tito voliči preferují ANO? Je hnutí ANO lepší komunistickou stranou než KSČM, jak poznamenal šéfredaktor serveru Forum24 Pavel Šafr? „Tady vlastně komentujeme reálný výsledek posledních voleb. Je to tím, že Andreji Babišovi se podařilo ve voličích vyvolat dojem, že on je ten, který porazí všechny ty politické mafie, které tu byly v minulosti. Voliči KSČM byli zřejmě unaveni z toho, že jejich straně se to nepovedlo. U ČSSD je to jednoduché. ČSSD pracuje již minimálně pět let na své vlastní sebevraždě. Nevím, proč to dělají, nicméně jde jim to velmi úspěšně a já jim k tomu gratuluji,“ reagoval poslanec Volný z SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…