Pane Okamuro, čísla vám jdou do háje... Ptali jsme se. A začala létat slova o Babišovi, novinářích, opozici a všem možném

03.12.2018 11:51 | Zprávy

Aktuální průzkumy volebních preferencí z dílen společností Kantar a SANEP nevěstí nic dobrého nejen pro ČSSD a KSČM, ale ani pro SPD. Z hnutí SPD se k aktuálním výsledkům vyjádřili předseda Tomio Okamura a poslanec Lubomír Volný. Ani jeden z nich nebere průzkumy příliš vážně, volební výsledek je podle nich vždy odlišný. Zatímco Okamura akcentuje program hnutí, Volný se zaměřil na nestálost postojů premiéra Babiše. „Je to tím, že Andreji Babišovi se podařilo ve voličích vyvolat dojem, že on je ten, který porazí všechny ty politické mafie,“ vysvětluje si Volný dosavadní Babišův úspěch. Podle Volného rovněž situaci nepomáhá neustálý program „AntiBabiš“, ktero se drží zbylá opozice.

Pane Okamuro, čísla vám jdou do háje... Ptali jsme se. A začala létat slova o Babišovi, novinářích, opozici a všem možném
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Viděl jsem průzkumy i Kantaru i SANEPu a jako vždy je má odpověď taková, že jediným skutečným a relevantním průzkumem voličského mínění jsou volby,“ zareagoval na čerstvě publikované průzkumy voličských nálad poslanec Volný (SPD). „My jsme zvyklí, že nám agentury přiznávají méně, než je pak náš skutečný výsledek,“ dodal.

„Vnímám to tak, že po té aféře s uniklými e-maily bývalého premiéra je evidentní, že spousta těch agentur má své zadání a výsledky se dají koupit,“ řekl Volný na dotaz, zda se domnívá, že průzkumy veřejného mínění nejsou „čisté“.

Vyjádření poskytl i předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Podle něj může jít o dočasný pokles způsobený tím, že někteří voliči neměli o postoji hnutí SPD v průběhu parlamentní a veřejné debaty o kauzách premiéra Babiše jasné a úplné informace. „Na druhou stranu, dosud nás téměř vždy průzkumy podhodnocovaly a skutečný výsledek byl vždy vyšší než předpovídaly,“ dodal Okamura.

„Já bych z naší strany nedělal jinak vůbec nic. My tou svou konzistentní politikou musíme přesvědčit voliče, že jsme ti, kteří drží slovo,“ reagoval Volný na dotaz, co má hnutí SPD dělat jinak, aby zastavila odliv voličů směrem k ANO a nepotkal ho stejný osud, jako ČSSD a KSČM. „Ne jako premiér Babiš, který ještě v minulé vládě schválil půl miliardy korun na integraci šesti tisíc imigrantů a prosadil dohodu z Marrákeše, kterou tam tehdy za jeho vládu odsouhlasil ministr vnitra Metnar, který proti ní neprotestoval, to znamená, že my jako republika jsme ji přijali,“ řekl ještě k tématu Lubomír Volný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…