Paranoik a naprostý lenoch. Paroubek mluví o medializovaných odchodech členů

03.07.2014 15:51

ROZHOVOR Kdo dělal mrtvého brouka a neuměl zvládnout mítink, bude muset z LEV 21 odejít, tvrdí předseda Jiří Paroubek. Reaguje tak na medializované odchody některých členů včetně bývalého hokejisty a exposlance Jiřího Šlégra. Jak řekl Paroubek v rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz, situace ho rozhodně neznepokojuje.

Paranoik a naprostý lenoch. Paroubek mluví o medializovaných odchodech členů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Médii prošla informace o tom, že se rozpadá strana LEV 21, protože dochází k razantními úbytku členů. Jak to vnímáte Vy?

O žádné masové odchody se nejedná. Odešel paranoidní pan Vondrouš a to neznamená nic. Odchody, ke kterým docházelo v posledním půl roce, se týkaly jednotlivců. Pan Vondrouš si založil vlastní stranu a já mu přeji hodně štěstí. Napodobil Roberta Fica i názvem a je to skvělé. Je potřeba mu dát příležitost a už jsem mu řekl, že budu rád, když mi ukáže, jak se politika dělá. Všímám si například pana Babiše, který šéfuje vládní straně a jemu odchází celá řada členů.

Nejde ale jen o pana Jana Vondrouše, který založil stranu SMĚR – Česká cesta, ale další Váš bývalý člen vytvořil hnutí Čisté Ústí. Nevadí Vám to?

Rozhodně mě to neznepokojuje. Někteří další členové naopak přicházejí. Upřímně řečeno, tam, kde lidé před volbami selhali, nebyli schopní udělat volební mítinky, nezapojovali se do kampaně, dělali mrtvé brouky, takoví lidé budou muset postupně odejít. V některých krajích už se to stalo, například v Moravskoslezském nebo Středočeském, v některých regionech nás to ještě čeká. Myslím, že by se měly změny dotknout tak pěti nebo šesti krajů. Nemáme kam pospíchat, volby budou na podzim a v nich může každý ukázat, co v něm je. Někteří lidé přicházejí, jiní odcházejí, to je normální život mimoparlamentní strany.

Mě spíš znepokojuje, když pan Rybář, kterého jsem před pár týdny vyhodil z řad zaměstnanců strany pro naprostou lenost a nezájem, využívá dál naši grafiku. Nelze si vybírat jen to, co se mi hodí a to, co se nehodí. Programové věci typu, že zajistíme Ústí bez nepřizpůsobivých občanů, to jsou chiméry. Jsem rád, že takoví lidé jsou mimo naši stranu.

Takže pana Rybáře jste přímo vyhodil?

Vyhodil jsem ho z řad zaměstnanců. Neplnil mé úkoly, neměl zájem. Nemělo smysl se trápit v nějaké spolupráci. Přeji mu opět hodně úspěchů. Jen nechci mít s Čistým Ústím nic společného.

Budete se nějak bránit, kdyby od používání materiálů neustoupil?

Myslím, že není ani potřeba. Dneska mu zatelefonuje paní z našeho tiskového oddělení, aby to stáhnul a on to určitě udělá. Spolupracovali jsme spolu dlouhodobě a dobře, jen teď má asi jiné nabídky. Tak mu přeji, aby měl tak hezký plat jako měl u nás i jinde.

Odešel také bývalý hokejista a exposlanec Jiří Šlégr. Byl on osobností, jehož odchod by Vás mrzel?

S Jiřím Šlégrem jsme byli půl roku dohodnutí. Nechtěl nás poškodit před volbami do Evropského parlamentu. Jeho ale stranická politika nezajímá. Pokud se navíc stal poradcem ministra školství, tak by to nešlo dohromady. Odchod byl dohodnutý a mezi námi nejsou žádné lidské problémy.

O jaké lidi ve své straně stojíte?

Stojíme o lidi, kteří mají zájem, musí být idealisticky zaměření, protože z členství ve straně LEV 21 nic nemají ani nemůžou mít. Musí si hodně věcí sami zaplatit a přistupovat k tomu tak, že jde o vklad do budoucna. Lidé, kteří si myslí, že jsem je schopen vyvést výtahem vzhůru a oni se jen budou dívat, jak to dopadne, tak by měli asi volit jiné politické strany. Třeba jim takový přístup někdo nabídne, například ANO nebo ČSSD.

Čím chcete oslovovat voliče a už máte sestavené kandidátky pro komunální volby?

V některých regionech nebo městech se nám daří sestavit samostatné kandidátky. Taková situace bude s největší pravděpodobností na Praze 10, pak samozřejmě v celé řadě menších obcí, kde lidé už zkušenosti z komunální politiky mají. Dívám se s nadějí na Ostravu, kde se ukazuje, teď po personálních změnách ve vedení kraje, že dochází k obratu k lepšímu. Upřímně řečeno prosazení v komunálních volbách už nezáleží tak moc na mně. Je to na krajích, okresech, místních organizacích, jestli budou schopní. Bude to jejich test, zda sestaví vlastní kandidátky. Pokud se to nepodaří, otevíráme dveře předvolebním koalicím.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…