Paroubek: Zeman hledá pravdu o novičoku. Velezrada? Bláboly

09.05.2018 4:43

ROZHOVOR „Nejlepší by bylo, kdyby sociální demokracie byla ve vládě s hnutím ANO a kdyby tam nebyl Andrej Babiš,“ říká bývalý předseda vlády Jiří Paroubek. V rozhovoru pro Parlamentnilisty.cz promluvil nejen o vyjednávání o vládě a o sociální demokracii, ale například i o kauze novičok. A v této věci se zastal prezidenta Zemana. „Pokud někdo hledá pravdu a pokud ji objeví a řekne jí, no tak to není důvod k tomu, aby se mluvilo o velezradě,“ říká Jiří Paroubek.

Paroubek: Zeman hledá pravdu o novičoku. Velezrada? Bláboly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Do pátku by měla být hotová vyjednávání ANO a ČSSD. Jak vy vyjednávání o vládě zatím hodnotíte?
 
Jde to sice pomaleji, než by bylo záhodno, ale domnívám se, že už to je vcelku na dobré úrovni.

Anketa

Vyčítáte Jaroslavu Foldynovi účast na akci Nočních vlků?

hlasovalo: 10869 lidí
 
A co říkáte na požadavky ČSSD, například, že by po demisi všech ministrů ze sociální demokracie musel skončit i premiér, nebo aby v případě odsouzení skončil člen vlády?
 
Myslím si, že sociální demokracie by neměla jít vůbec do vlády, pokud je tam někdo, kdo je trestně stíhán.
 
Takže pro Vás by byl problém, kdyby Andrej Babiš byl premiérem….
 
Určitě. Já si myslím, že ta koaliční vláda je dobrá věc. Podle mne má tato spolupráce mezi hnutím ANO a sociální demokracií perspektivu. Ale bohužel tohle ohledně Andreje Babiše bude pro voliče sociální demokracie těžké sousto.
 

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí
 
Nakonec o tom, jestli ČSSD půjde do menšinové vlády hnutí ANO podporované komunisty, rozhodne až referendum. Jak podle vás dopadne, vzhledem k tomu, že někteří členové ČSSD volají raději po odchodu do opozice, za těchto podmínek?
 
Víte, jedno i druhé není pro sociální demokracii optimální. Nejlepší by bylo, kdyby sociální demokracie byla ve vládě s hnutím ANO a kdyby tam nebyl Andrej Babiš.
 
A myslíte si, že něco takového je vůbec možné? Že by se něco takového podařilo prosadit?
 
To já nevím, nejsem u těch jednání a nevím, kam bylo možné až zajít. Ale upřímně, pokud toto není možné, tak by asi bylo dobré z těch jednání vycouvat.
 
 
ČSSD má několik měsíců nové vedení, jak hodnotíte vývoj strany a co říkáte na to, že zatímco preference ANO podle posledního průzkumu stoupají, preference ČSSD naopak klesly na 6,5 procenta? Čím to?
 
Já si myslím, že ty faktické preference jsou někde mezi pěti - šesti procenty, a to je velmi vážná záležitost. A říkat, že by se tím vedení sociální demokracie mělo zabývat, je zbytečné. Myslím, že ukončení těch jednání o vzniku vlády a nějaké vykročení tím směrem k vládě, by mělo být impulsem k oživení preferencí. A pokud nebude, no tak vedení sociální demokracie musí něco udělat.
 
A jak tedy hodnotíte to nové vedení sociální demokracie, jak vnímáte jeho kroky? Jste spokojený?
 
To je předčasné hodnotit. Stranu převzali v dezolátním stavu. A zatím se tedy nepohnuli z místa, když to srovnám s tím, když jsem se stal předsedou vlády v dubnu 2005. Za situace deseti procent volebních preferencí, což je dneska zřejmě zcela nedosažitelný cíl, alespoň v nejbližší době, tak tehdy po půl roce už ta strana měla přes dvacet procent. Zatím to nové vedení je dva nebo tři měsíce, takže je to předčasné hodnotit. Ale samozřejmě po těch volbách na podzim už bude možné to hodnotit a bude nutné to hodnotit.
 
Jak tedy vidíte šance ČSSD právě v komunálních volbách?
 
Je potřeba se na ně silně koncentrovat a změnit koncept programu, rozšířit ho a inovovat. Ale upřímně, zatím nevidím nějakou snahu o to opravdu ten program změnit, inovovat, modernizovat, učinit atraktivnějším, přidat tam některé nové věci, které by zaujaly nové voličské skupiny. Prostě vedení strany se samozřejmě zabývá spíš vstupem do vlády a veškerá energie je tím spotřebována. Ale teď je potřeba udělat nějaké věci dovnitř strany a prosadit změnu. Pokud se to sociální demokracii nepodaří, no tak na podzim ty výsledky podle toho budou vypadat.
 
Říkáte rozšířit program, přidat do něj nové věci… Můžete být konkrétnější, co byste třeba udělal Vy?
 
Já jsem své programové náměty zveřejnil. Jedná se třeba o politiku silné koruny. To znamená, aby přijetí eura bylo podmíněno tím, že koruna se dostane někam na úroveň – jedno euro za 18 korun. Aby nějaké úvahy o dřívějším přijetí eura nebyly možné. Nebo sňatky homosexuálů, eutanazie… to je celá řada věcí. Asi dvacet námětů jsem dával, kterých si zatím nikdo nevšiml. Je mezi nimi třeba i změna koncepce v oblasti energetiky, tak aby strana vůbec neuvažovala o výstavbě nových bloků jaderných elektráren. Protože si myslím, že to není zrovna levné řešení a že je možné jiné řešení. Decentralizace výroby elektrické energie, to je ten správný koncept, kterým jdou nejvyspělejší země světa.
 
 
Když odbočíme od sociální demokracie, kolem kauzy novičok je řada nejasností. Co říkáte na to, že pan prezident na TV Barrandov zmínil, že si prostudoval zprávy tajných služeb a že novičok u nás byl vyráběn, byť jak prezident uvedl, v malém množství a poté byl zničen, a na druhou stranu v pondělí Andrej Babiš uvedl, že se novičok u nás nevyráběl?
 
Asi má prezident podklady od jedné zpravodajské služby a premiér od jiné, a je dobré si říci, v čem ty nejasnosti jsou a proč ty služby podávají tak rozdílné informace. A jak je to možné. Jestli je ta jedna služba nekvalifikovaná, nebo tam jsou cizí vlivy, tím nemyslím tedy ruské zpravodajské služby. Spíš možná nějaký vliv Američanů třeba na NBÚ…. Myslím si, že bychom měli sledovat vlastní suverenitu a vlastní zájmy v této věci. Neměli bychom se stát nějakým pingpongovým míčkem mezi velmocemi. Celá ta záležitost novičoku je opravdu zarážející. A myslím si, že prezident jde správnou cestou, když hovoří o tom, že pokud se to tady vyrábělo, byť v nějakém miniaturním množství, no tak je potřeba o tom hovořit. Prezident neodpovídá za to, co z toho udělá ruská propaganda. Na druhé straně se prezident vcelku správně nenechá vmanévrovat do toho, kam směřovala propaganda Američanů a Britů.
 

Anketa

Schvalujete vyjádření Miloše Zemana na téma novičok, učiněné 3. května na TV Barrandov?

89%
11%
hlasovalo: 17153 lidí
 
Dobře, ale někteří v souvislosti s prezidentem začali opět mluvil o velezradě a dokonce i „podlézání“ Rusku. Co na to říkáte?
 
Já si myslím, že to jsou bláboly strašlivého charakteru. A ti lidé by se měli vzpamatovat. Pokud někdo hledá pravdu a pokud ji objeví a řekne ji, no tak to není důvod k tomu, aby se mluvilo o velezradě. To je prostě pravda. Pravda je pravda, s tím se nedá nic dělat. No tak se naši spojenci mýlí, to už se také stalo. Třeba v Sýrii naposledy, při bombardování některých takzvaně vojenských cílů. Nemyslím si, že to bylo zrovna užitečné a nemyslím si, že to byla zrovna ukázka západní politické kultury.
 
Připomínáme si konec II. světové války a také sto let od vzniku Československa. Jak ve světle současného dění vidíte historické události? Našel byste nějaké paralely na současnost?
 
To těžko. Každá historická etapa je úplně jiná. Před sto lety, když vzniklo Československo, tak to byl nový stát a myslím, že to byl Edvard Beneš, který říkal – a to parafrázuji -  že potřebujeme padesát let, aby Československo zakotvilo.
 
Dnes tady Česká republika je vlastně sto let a nikdo nezpochybňuje českou státnost. Myslím, že jsme stabilním, stabilizovaným demokratickým státem, s dobrým vývojem ekonomiky. Neříkám, že by to nemohlo být lepší… A vcelku i se slušným vývojem životní úrovně, tím opět neříkám, že by to nemohlo být lepší. Ale domnívám se, že úspěchy státu jsou nepopiratelné.
 
A jak vlastně vnímáte naše spojence? Na jedné straně zaznívají názory, že nás v roce 1938 západ zradil, na druhé straně, že právě my bychom si po zkušenosti měli uvědomit význam pevného spojenectví s dalšími zeměmi, které nás může ochránit před nejrůznějšími hrozbami. Co si o tom myslíte?
 
Tak i ti naši nejlepší spojenci budou vždycky sledovat hlavně své zájmy. Třeba Britové, tam je to jasné. To je jejich politická filozofie a myslím, že je potřeba s tím počítat. Proto je dobré mít nejen tyto spojence a být nejen v NATO, ale mít také korektní vztahy směrem na východ a vlastně směrem do všech stran. To je taková ta politika všech azimutů, o které jsem hovořil už v letech 2005 až 2006 jako český premiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…