Paroubek promluvil: ČSSD děsivým způsobem zanedbala kauzu Altner. Lidé kolem Horáčka jsou děti. Zeman je při dohodě s Babišem neodstranitelný

06.01.2017 21:05

ROZHOVOR „Smutné je, kam se tihle Sobotkové a Starcové dostali s celým tímto právním sporem, který byl přitom rozehrán vcelku dobře. Oni totiž pozměnili právní zastoupení, zredukovali ho a zničili v podstatě konstrukci, která fungovala,“ lamentuje někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek nad tím, jak se sociální demokraté neumějí vypořádat s kauzou Altner, která je může připravit i o Lidový dům. Někdejší premiér v rozhovoru ParlamentníchListů.cz rozebírá také to, jak mohou dopadnout sněmovní volby v tomto roce. Podle něj jejich vítězem bude opravdu Andrej Babiš.

Paroubek promluvil: ČSSD děsivým způsobem zanedbala kauzu Altner. Lidé kolem Horáčka jsou děti. Zeman je při dohodě s Babišem neodstranitelný
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Začala bych úplně nejnovější zprávou. Podle výpisu z katastru nemovitostí sociální demokraté nesmějí nakládat s Lidovým domem ani se sousedním Lannovým palácem v centru Prahy, protože jim exekutor zablokoval majetek strany kvůli dluhu 337 miliónů korun vůči právníkovi Zdeňku Altnerovi. Zdá se, že si ČSSD v tomto příběhu Altner nepočíná zrovna moc šikovně, nebo se mýlím?

Opravdu teď už s tím ČSSD nemůže nic moc dělat, není to tak úplně v jejích rukách. Myslím si, že odvolací soud byl dost benevolentní v tom, že dal nějaký odklad k zaplacení 337 miliónů, ale smutné je, kam se tihle Sobotkové a Starcové dostali s celým tímto právním sporem, který byl přitom rozehrán vcelku dobře. Oni totiž pozměnili právní zastoupení, zredukovali ho a zničili v podstatě konstrukci, která fungovala, když jsem ty věci řídil já. Zničili konzilium právníků, které na toto bylo ustaveno, a tohle je výsledek! Teď tedy budou ČSSD exekvovat, i když já doufám, že ne na celou částku, ale jen na část. I tak stranu přivedou k úplnému zničení. Když jsem vloni na jaře nabízel jednomu z členů vedení strany a tedy i Sobotkovi, že se té věci jeho prostřednictvím ujmu a měl jsem k tomu i promyšlený plán jak to udělat, tak to velkopansky odmítli. No a teď přišly výsledky. Blíží se k nějakému rozhodnutí, kdy budou muset část těch peněz zaplatit. Takže to je smutný debakl lidí, kteří nikdy nebyli v praxi a neumějí ani hájit své zájmy.

Mně to připadá tak, že čekali, co se bude dít poté, když doktor Altner umřel. Přitom museli vědět, že mají v katastru své nemovitosti stále zablokovány a že jsou tady i dědicové...

Nevím, na co čekali. Podle mě celou věc zanedbali. Děsivým způsobem. Starec, Sobotka, Chvojka a celá tahle parta neschopných, která je dostala do téhle děsivé situace, což je samozřejmě poškodí při volbách. Takže nemám pro to vůbec slov.

Spekuluje se již delší čas o tom, že příští parlamentní volby vyhraje hnutí ANO a pro ČSSD to bude lapsus. Komunisté také poněkud lavírují, dokonce jsem četla článek od místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše o tom, že levice do nového roku vstupuje v mátožné kondici a musí najít odpověď na tanečky pravicových populistů, musí se prostě probudit, jinak to bude konec. Zvoní i podle vás levici umíráček?

Umíráček jí ještě nezvoní, ale je zcela zřejmé, že je v krizi. Je to krize programová. Politici levice totiž nejsou schopni ani debatovat o některých změnách, které jsou nezbytně nutné udělat v programech, aby to nebylo jenom zaměřeno na oblast sociální, tedy takovou tu lobby odborů v tom dobrém slova smyslu. Oni potřebují především program, který by oslovil široké vrstvy občanů, ale s ničím takovým se vůbec zabývat nechtějí. Ze strany sociální demokracie jde v této době spíše o žvanění o daních, jako kdyby voliče sociální demokracie dostal k volbám prostý fakt, jestli někdo jiný bude platit vyšší daně. To je přitom zábava pro děti. Místo toho, aby vyhlásili boj daňovým rájům a začali se ptát Babiše, proč tři roky nic v této věci neudělal, tak lavírují. Jde totiž o to, že v Evropě mezi členskými státy EU existuje několik daňových rájů – Kypr, Irsko, Ostrov Jersey v Británii, Nizozemí, Lucembursko... kde se poskytují ohromné daňové úlevy nadnárodním organizacím, nadnárodním společnostem a přitom se stále nic s tím neděje. Babiš se na to kouká a masakruje akorát živnostníky. Já vůbec nechápu, proč sociální demokracie k tomu mlčí. Z jakého důvodu? Asi, že tomu nerozumí. To je ale smutné s ohledem na to, kolik mají tzv. expertů, ale ti selhávají.

Zmínil jste ministra financí Andreje Babiše. Teď bylo jakési resumé výsledku státního rozpočtu za minulý rok, který skončil v přebytku. Opozice i ekonomové ale zdůrazňují, že za dobrým výsledkem rozpočtu je pokles investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů. Do Babiše se ostatně nejen v tomto směru strefuje kdekdo. Jaký máte názor na něj vy?

Myslím, že je o dvě hlavy výš nežli současní politici s výjimkou Miloše Zemana, což je smutné jak pro levici, tak pro pravici, těch tradičních politických stran. Podle toho také ty strany dopadnou ve volbách. Je to smutné, ale musím konstatovat, že to je jenom poštěkávání po Babišovi, a pokud je stát v přebytku státního rozpočtu, tak samozřejmě na tom mohou najít mnoho blech a vší, ale musím konstatovat, že to je velký úspěch, byť je to třeba z velké části způsobeno nečerpáním jak evropských peněz, tak třeba investic, tedy peněz státu na investice. Ale málo platné – je tam vidět změna, ke které došlo za poslední tři roky oproti době stagnace a poklesu za pravicových vlád. A to je velmi důležité. Málo platné, změna prostředí, která se týká ochoty vlády podpořit spotřebu obyvatelstva – to znamená příjmů občanů – tak i snaha změnit důvěru v zemi, působí velmi pozitivně. To ale samozřejmě není jenom věc Andreje Babiše, ale je to i do značné míry věcí celé vlády. Rozhodně Andrej Babiš je člověk, který má něco za sebou, něco dokázal a takové ty věci, které se mu dnes vytýkají – jako co tomu kdo říká, když je výsledek hospodaření státu lepší o 130 miliard – no tak to je takové až dětské. Vždyť je to lepší, než kdyby byl trojciferný schodek státního rozpočtu, jako to bylo obvyklé za pravicových vlád!

Ještě bych se vrátila k tomu, co jste říkal ohledně „masakrování živnostníků“. Mám to chápat tak, že jste proti EET?

To ne. Já si myslím, že EET je naprosto správná záležitost. Tady ale nehovořím o nějakých technických nedostatcích, které se toho týkají, ty jsou ostatně u zavádění každého velkého systému, ale stejně tak by Andrej Babiš měl udělat něco se zdaněním velkých a nadnárodních korporací, které u nás jsou a jejichž české filiálky odvádějí ročně do zahraničí přes 300 miliard korun. Kdyby tady z nich tak 50 či 60 miliard zůstalo, tak by to bylo dobré. No a u toho boje proti daňovým rájům, který je zcela zanedbaný, se odhaduje, že v každém roce odchází jen z ČR do těchto rájů 60 miliard korun. Kdyby z tohoto byly k dispozici desítky miliard, tak by ten státní rozpočet byl také někde úplně jinde. Bylo by to prostě eldorádo.

Před časem jste v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že osud tápající sociální demokracie vám není lhostejný a jste připravený k návratu. Jaký je posun této vaší myšlenky? Už vás někdo zevnitř ČSSD oslovil?

Ano, jednal jsem o tomto s lidmi z vedení sociální demokracie někdy v polovině listopadu, ale předpokládám, že to bylo pod vlivem naprosté bezradnosti, která v té době ve vedení ČSSD panovala, kdy si nebyli jisti, jak zvládnou ústřední výbor 8. prosince. Tehdy mi přišly nějaké podmínky k návratu, dali mi tedy určitou možnost, která byla velmi slušná a já jsem byl připraven tohle akceptovat. No a pak přišla jedna a druhá krajská konference, z nichž si vedení strany vyvodilo, že mají vlastně vnitrostranickou situaci pevně v rukách. Jenže tak trošku zapomněli na to, že nemají v rukách voliče. Nakonec na mne koncem listopadu začali útočit. Takže si myslím, že je ta věc uzavřená. Jedna věc je, co chtějí členové, a druhá věc je, co chce stranická oligarchie, která stranu vede do záhuby, což je ostatně vidět i na případu Altner. Přesto teď v lednu začnu jezdit po místních organizacích tam, kam mne zvou. Je mi ale velice líto, kam se ČSSD dostala, nemohu s tím nic dělat, ale mohu pomáhat jen těm, kteří o to stojí. To je jako v případu skauta, který převádí na druhou stranu slepého, ovšem ten o to vůbec nestojí.

Jaké recepty máte v rukávu pro záchranu ČSSD? Myslíte si, že existuje něco, co je dostatečně známé z učebnic politického marketingu a přitom to strana nedělá? A co by měla vlastně dělat?

Především by měli dělat všechno úplně jinak. Všechno. Napřed postavit nové programové body tak – já jsem jich měl asi patnáct, nebo osmnáct – aby to nebyly jenom body zaměřené na oblast sociální politiky, ale aby to byly body k ochraně spotřebitele, k zahraniční politice, kde by slušelo poukázat na to, abychom nebyli jenom echem Spojených států. Také by se měl klást větší důraz na ochranu minorit včetně homosexuálů, na něž sociální demokracie úplně kašle. Takže to je celá řada věcí, které jsem jim navrhl. Myslím, že si z toho nevybrali vůbec nic a dělají, že jsou mistři světa a podle toho také dopadnou. No a pokud jde o marketing, tak tam je úplný výraz bezradnosti! Nějakou strategickou iniciativu, kterou vyvíjí obvykle Andrej Babiš nebo i Miloš Zeman, tak vůbec nejsou schopni s něčím takovým přijít jako první, aby se podle toho odvíjela diskuse anebo politický střet. Takže to jsou smutné věci a teď se navíc ještě dostanou do hluboké defenzivy, pokud se tedy kauza Altner bude vyvíjet stále stejným směrem, jakým jde.

Andrej Babiš a Miloš Zeman... Řítí se skutečně na českou scénu tandem Zeman–Babiš? Bude pravděpodobné, že oni dva jako premiér a prezident budou udávat tón a směr české politiky a že jeden druhého bude podporovat?

Tohle jsem dlouho nechápal a myslel jsem si, že Andrej Babiš dojde v určitém okamžiku k tomu, postavit si svého vlastního kandidáta proti Miloši Zemanovi a toho podpoří s plnou vahou svého hnutí, respektive svých peněz. K tomu ale velmi pravděpodobně nedojde, protože jak jsem pochopil, tak oni dva se potřebují k vzájemné potřebě ve volbách. Andrej Babiš v osobě Miloše Zemana totiž získává někoho, kdo je garantem hlasů levice a Miloš Zeman je zase tím, komu se jeho prezidentská kampaň bude na podzim prolínat s kampaní ke sněmovním volbám. Proto bude kandidátem hnutí ANO, podporovaný hnutím ANO, protože Babišovi dodá levicové, tedy komunistické a sociálnědemokratické voliče.

K tomu může Sobotka či někdo jiný ze sociální demokracie říkat co chce, ale prostě to tvrdé jádro Zemanových voličů bude stejně volit hnutí ANO. O to v tomto manévru oběma stranám jde a to bude faktor, který také významným způsobem ovlivní sněmovní volby. Že by Andrej Babiš týden po volbách, kdy bude sestavovat novou vládu, postavil někoho proti Miloši Zemanovi? To už by bylo jednak hodně pozdě a i kdyby to chtěl, jako že si nemyslím, že by se choval jako podrazák, tak už by se to nedalo nějakým způsobem ani zvládnout. Takže tato dohoda je daná a pokud nedojde k nějaké zásadní změně a v momentě, kdy Sobotka a další členové vedení sociální demokracie již prokaučovali tento okamžik, a pokud to ještě „vylepší“ tím, že postaví vlastního kandidáta, tak pak už rozvážou Miloši Zemanovi ruce úplně. Lepší by bylo, kdyby ho snad trpěli a podpořili ho také.

Jak si podle vás počíná Miloš Zeman na Pražském hradě? Třeba i s ohledem na přešlapy, jako byla kauza Brady, či případ Jindřicha Forejta...

Pokud jde o ten příběh Brady, tak o tom už dnes nikdo neví, to byla nevýznamná záležitost. Já bych to řekl asi takto: Miloš Zeman není někdo, kdo by byl ideální pro prezidentský stolec, ale je to o třídu lepší řešení, nežli by byl Karel Schwarzenberg. A z toho já vycházím.

Michal Horáček jako prezident ČR. Jak vám to zní? A co ti umělci, kteří se kolem něj seskupili a vystoupili nejen v Show Jana Krause, ale i na Staroměstském náměstí v den státního svátku?

To jsou děti. Myslím si, že je pro Miloše Zemana ten jeho bolavý palec větším politickým nebezpečím, nežli tihle lidé. Oni nemají formát a je lepší mít prezidenta chybujícího, nežli prezidenta třetího řádu.

Napadá vás někdo, kdo by mohl Zemana odstranit do pozadí, porazit ho?

V tuhle chvíli a navíc při té dohodě s Andrejem Babišem je Miloš Zeman neodstranitelný.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…