Paroubkův vzkaz chudým: Připravte se, důsledky Nečasova řádění se blíží

25.12.2011 12:50

Důsledky letošního řádění Nečase, Schwarzenberga, Kalouska a Bárty pocítí především nízkopříjmová část společnosti, bilancuje předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek. Fakt, že pouze rozpočtové škrty nás z krize nevyvedou, dnes už přiznávají i pravicoví ekonomové. To už je ale podle něho pozdě.

Paroubkův vzkaz chudým: Připravte se, důsledky Nečasova řádění se blíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Pane Paroubku, tento rok byl pro vás v mnoha ohledech zásadní. Pokud byste měl vyjmenovat události, které se vás nejvíce osobně dotkly, jaké by to byly?

Dotkla se mě především neschopnost a bezradnost Nečasovy vlády snad ve všech myslitelných otázkách. Počínaje bojem proti korupci a konče protikrizovým plánem. A také společenská nespravedlnost, která ve společnosti v důsledku fungování této koalice zavládla. Škrty provedené ve státním rozpočtu v tomto roce zhoršily život celých vrstev a skupin lidí a vláda je zcela bezradná. Samozřejmě, mezi nejzásadnější věci v tomto roce řadím fakt, že se mě a mým kolegům podařilo iniciovat vznik nové strany Národní socialisté – levice 21. století, která se bude v příštím roce na podzim ucházet o hlasy občanů v krajských a senátních volbách. 

Pokud se podíváme na politický vývoj v tomto roce, myslíte si, že byla nějaká cesta, jak to zvrátit? Jaké dopady to má či mělo na veřejnost?

Možnost něco změnit byla letos velmi malá, neboť se nekonaly žádné volby a vládní koalice má stále ještě většinu patnácti poslanců. Na druhé straně jsem v Poslanecké sněmovně viděl několik momentů, kdy stálo za to vyvolat hlasování o nedůvěře vládě místo nekončících nočních řečí, které nikdo neposlouchal. Jsem přesvědčen, že jedinou cestou, jak pomoci naší zemi, je konec této „vlády nespravedlnosti“ a ustavení vlády nové, ideálně vlády levostředové. K tomu by ovšem byly potřeba nové volby. Jinak, z pohledu občanů to byl letošní rok špatný. Na lidi dopadají „tupé účetní škrty“ Nečasovy vlády. A stále jim ještě není konec, protože od Nového roku se významně zvýší spoluúčast pacientů ve zdravotnictví. V důsledku ekonomické krize se zvýší nezaměstnanost a dojde ke znatelnému zdražování potravin, léků a základních služeb kvůli vyšší DPH. To všechno jsou důsledky letošního řádění Nečase, Schwarzenberga, Kalouska a Bárty. Fakt, že pouze rozpočtové škrty nás z krize nevyvedou, dnes už přiznávají i pravicoví ekonomové. To už je ale pozdě.

Co si myslíte, že se dá očekávat v příštím roce z hlediska politiky? Jaký máme očekávat rok?

Upřímně, očekávám, že příští rok bude alespoň po ekonomické stránce jedním z nejtěžších, pro lidi vůbec nejtěžší v naší novodobé historii. Asi bude horší, nežli rok 2009, ve kterém došlo také k propadu hospodářství. Bude to rok nespravedlnosti, protože na nákladech hospodářské recese se zatím podílejí pouze střední a nízkopříjmové vrstvy obyvatel. A v příštím roce české hospodářství čeká pokles, recese. Nebude to určitě jednoduché.

Co byste popřál občanům ČR a našim čtenářům do příštího roku?

Lidem i vašim čtenářům bych především popřál klidné prožití vánočních svátků v rodinném kruhu. Do nového roku pak přeji hlavně pevné zdraví, štěstí, osobní i profesní úspěchy a vzhledem k náladě ve společnosti i lepší politiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…