Pátá kolona na Václaváku? Konečná připomněla akci s červenými kartami

03.11.2022 21:15 | Rozhovor

„Pokud premiér Fiala a ministři jeho vlády jednali opět o dodávkách zbraní, měli raději zůstat doma a jednat o ekonomických problémech ČR,“ říká k návštěvě části české vlády na Ukrajině europoslankyně Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM. Promluvila o demonstracích, jež se minulý týden konaly na Václavském náměstí, i o dopisu pro ministra Rakušana kvůli plachtě s podobiznou prezidenta Putina ve vaku na mrtvoly, instalované na budově ministerstva vnitra. Vysvětlila, jak to bude s koncem aut se spalovacími motory, co to pro nás znamená. A zmínila, kde všude je DPH na potraviny nižší než u nás.

Pátá kolona na Václaváku? Konečná připomněla akci s červenými kartami
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Část naší vlády v minulých dnech navštívila Ukrajinu, kde jednala s ukrajinskou vládou.  Podepsali například memorandum o prohloubení ekonomické a politické spolupráce mezi Českem a Ukrajinou. Premiér Fiala od ukrajinského prezidenta Zelenského převzal Řád 1. třídy za mimořádný přínos rozvoji ukrajinsko-českých vztahů a spolupráce a za podporu nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny. Paní poslankyně, co na tuto návštěvu a na její výsledek říkáte?

Vezmu to možná z obecnějšího pohledu – představitelé států spolu mají jednat. Zejména v době, kdy jsou jejich obyvatelé denně konfrontováni s propadem jejich životní úrovně, na kterém nemají nejmenší podíl. Se zákazníkem v obchodě nebo na čerpací stanici nikdo nediskutuje, zda je ochoten zaplatit za drahé zboží. Nic jiného občanům prostě nezbývá.

Na Ukrajinu jezdí představitelé evropských států několik měsíců. Po těchto návštěvách obvykle dochází jen k uvalení dalších sankcí na Rusko. Bohužel se ukazuje, že negativní dopady cítí naši občané. Krátce před naší delegací tam byl německý prezident Steinmeier. Toho vítali kyticí kosatců. Asi viděli podobnost v názvu IRIS-T, německého systému protivzdušné obrany, dodaného na Ukrajinu.

Takže pokud premiér Fiala a ministři jeho vlády jednali opět o dodávkách zbraní, měli raději zůstat doma a jednat o ekonomických problémech České republiky.
 
Minulý týden v pátek jste se zúčastnila na Václavském náměstí demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě. Jaká byla atmosféra a co vám říkali lidé, s nimiž jste se tam setkala?

Nemám radost, že se tyto demonstrace musí konat. Ale tato vláda svými kroky nedává jinou možnost občanům, jak vyjádřit svou nespokojenost. Opět zaplněné Václavské náměstí lidmi napříč společenského a politického spektra by mělo být posledním varováním této vládě, že si hraje s ohněm, který ve společnosti nejen doutná, ale začíná nabírat na síle. Přesvědčují mě o tom setkání s lidmi, kteří na demonstrace chodí. Od mnohých z nich bych to před několika měsíci nečekala. Lidé se mi svěřují se svými problémy, které přináší zdražování potravin, energii, růst nájmů.

Pravicoví provládní ekonomové se už těší na to, že situace trvá již téměř rok a v meziročním porovnání již nebude vypadat inflace tak tragicky. To má být řešení situace občanů? Nechat padat společnost volným pádem? Pokud to vláda nepochopí, budeme jí to nejen jako KSČM, ale i jako občané, kterým není lhostejné, jaká budoucnost nás čeká, stále připomínat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…