Pavel Svoboda chce dudlíky bez DPH. Stal se lídrem lidovců do eurovoleb

09.06.2013 15:20

ROZHOVOR Docent práva Evropské unie Pavel Svoboda zamíří k volbách do Evropského parlamentu z první pozice na kandidátce. Potlesk sklidil už při svém úvodním projevu, ve kterém s nadsázkou poznamenat: „Nejsem tak pohledný, jako Michaela Šojdrová. Nejsem dokonce ani žena. Politickými zkušenostmi už mi zešedly vlasy, ale věřte, že této výhody nebudu zneužívat. Dovolte mi, abych se stal novým hlasem křesťanské demokracie v Evropské unii.“ Po ukončení hlasování a vyhlášení výsledků poskytl rozhovor redakci ParlamentníchListů.cz.

Pavel Svoboda chce dudlíky bez DPH. Stal se lídrem lidovců do eurovoleb
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Vaše heslo zní: plenky, dudlíky bez DPH, neobáváte se toho, že to bude působit kontroverzně?

Já jsem tím heslem chtěl říct to, že chci, aby věci dětské spotřeby byly osvobozeny od DPH. Je to jeden z nástrojů pro řešení demografického problému. Z ekonomického pohledu jen v České republice chybí celý milion dětí. Naše vládní garnitury ale před tímto zjištěním strkají hlavu do písku. Je to největší problém tohoto státu. Nějaké druhé pilíře reformy problémy neřeší, jenom děti jsou řešením pro důchodový systém.

Tohle by mělo být pro Vás i nosné téma do voleb?

Ne, ještě zdaleka rozhodnuto. Šlo o jednu konkrétní věc, na kterou jsem chtěl poukázat.

Takže o tom, jak bude vypadat kampaň, se bude teprve rozhodovat?

Vycházíme z toho, že volby do Evropského parlamentu budou probíhat souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny, takže rozhodnutí o těchto kampaních není jen mé osobní. Jde o zájem celé strany. Ale jsem poměrně široce použitelný.

Zajímal by mě Váš pohled na současnost lidové strany. Má už sebereflexi za sebou? Už je klid?

Kdyby byl absolutní klid, byl by smrtelný. Politika je otázkou konfrontace názorů. Pokud bychom byli stranou absolutního klidu, znamenalo by to, že jsme něco jako komunisti za totality. Klid nebude nikdy. Epocha osobních sporů z minulosti, kdy se lidová strana dělila na Cyrilovce a Kalouskovce, ta už je ale za námi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…