Petr Bystroň z Německa: Po útoku sekyrou roste napětí. Zděšení občané proti novinářům. No a Turci u nás...

21.07.2016 4:42

ROZHOVOR O útoku afghánského mladíka ve vlaku v Německu, napadení ženy a jejích dcer za strany Maročana ve Francii a samozřejmě i o teroristickém útoku v Nice minulý týden promluvil pro ParlamentníListy.cz předseda bavorské AfD Petr Bystroň. Vyjádřil se i k Turecku a k pokusu o tamní převrat. „Já už dlouhodobě razím heslo: Evropa končí u Bosporu. Turecko nikdy do Evropy nepatřilo a patřit nebude – geograficky, kulturně, hospodářsky,“ vyjádřil se ohledně Turecka v souvislosti s Evropskou unií Petr Bystroň.

Petr Bystroň z Německa: Po útoku sekyrou roste napětí. Zděšení občané proti novinářům. No a Turci u nás...
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Anketa

Kterou tiskovinu nejčastěji kupujete (či odebíráte v rámci předplatného)?

0%
0%
9%
6%
hlasovalo: 8415 lidí

V Evropě se v těchto dnech odehrálo hned několik útoků na nevinné lidi. Ten nejhorší se stal ve Francii v Nice, kde zemřelo přes 80 lidí. Myslíte si, že bylo možné tomu předejít? Selhala policie, bezpečnostní složky?

Ty útoky jsou výsledkem politiky otevřených hranic a celkového selhání ideologie multikulturalismu. Takže zabránit by se jim bývalo dalo konsekventní a dlouhodobou ostrahou vnějších hranic EU a tvrdou antiimigrační politikou. Všichni atentátníci patří do skupiny migrantů. Útočník z Würzburgu patřil k žadatelům o azyl, byl v Německu necelé dva roky a byl považován za příklad úspěšné integrace. Takže pokud toto jsou výsledky úspěšné integrace, tak myslím, že je jednoznačné, že bychom další integrační snahy měli nahradit diskusemi o tom, jak migranty přimět k návratu do jejich vlasti.

Jak jste zmínil, jeden z útoků se stal v německém Würzburgu. Jaká je po této události v Německu atmosféra, jak to místní lidé vnímají v souvislosti s uprchlickou krizí a co byste vzkázal kancléřce Merkelové?

Zažíváme dva proudy. Ten první je zděšení nad tím, že teror už zasahuje i do našich životů, je tedy všudypřítomný. Neodehrává se už jen na vzdálených letištích, ale v regionálních vlacích, kterými cestují miliony Němců denně do práce. To je reakce obyčejných lidí. Druhý typ reakce najdeme hlavně u politiků zodpovědných za tento neutěšitelný stav a u části novinářů. Ti se nás snaží přesvědčit, že je třeba více se snažit, být shovívavější, lépe integrovat a pokud možno samozřejmě investovat ještě více peněz daňových poplatníků na různé (z mého pohledu zcela nesmyslné) integrační projekty. Díky těmto protichůdným procesům stále roste napětí ve společnosti.

Ve Francii pak o několik hodin později zaútočil Maročan na ženu a její malé dcery údajně proto, že byly málo oblečené. Co na to říct?

Asi se Francouzi málo snažili tohoto zajisté jinak zcela milého a mírumilovného Maročana integrovat...

Domníváte se, že jde o nový způsob teroristických útoků, zabíjení nevinných lidí, kdy teroristické útoky začnou páchat jedinci, které bude mnohem hůře možné dopředu odhalit? Bude to podnět pro další „osamělé vlky“?

Ano, tento trend už se rýsuje a je třeba se obávat, že ještě posílí. Policii to dělá velké starosti, protože tento typ terorismu se běžnými policejními prostředky nedá anticipovat.

Dá se nějak zabránit tomu, aby se něco podobného nestalo běžnou součástí života lidí v Evropě?

Samozřejmě. Musíme začít pracovat na tom, aby se tito lidé mohli co nejrychleji vrátit do zemí, ze kterých přišli. Tím myslím hlavně zodpovědnou zahraniční a hospodářskou politiku vůči těmto zemím. Musíme jim pomoci vytvořit podmínky v jejich zemích, aby neměli důvod migrovat.

Den po masové vraždě v Nice došlo k pokusu o převrat v Turecku. Jak tento pokus hodnotíte?

Vojenský puč je vždy výrazem nestability dané země a důkazem, že její demokratické instituce nejsou dostatečně silné.

Jaký to podle vás bude mít dopad na blízkou budoucnost Turecka a co tento čin znamená pro Turecko v souvislosti s Evropskou unií?

Já už dlouhodobě razím heslo: Evropa končí u Bosporu. Turecko nikdy do Evropy nepatřilo a patřit nebude – geograficky, kulturně, hospodářsky. Je třeba tato fakta přestat ignorovat. Já bych si přál, aby skončily snahy vzít Turecko do EU. Ta lobby pro jejich přijetí bohužel nebere ohled na nic. Takže jí tyto události maximálně na čas přibrzdí, ale nezastaví.

Merkelová po pokusu o převrat podpořila tureckou vládu. Puč odsoudila jako nepřijatelný. Souhlasíte s ní?

Samozřejmě že vojenský puč je v demokratické zemi absolutně neakceptovatelné řešení politických problémů. Turci musejí Erdogana odvolat, pokud s ním nejsou spokojeni. Ale on má doposud širokou podporu obyvatelstva.

Domníváte se, že to, co se děje v Turecku, bude mít nějaký vliv na uprchlickou krizi?

Krásně to ukázalo, na jak vratkých nohách stojí celý ten deal s Tureckem. Evropská unie je dost finančně silná na to, aby své hranice chránila sama. Už jen za těch šest miliard eur, které platíme Turecku, by se dal postavit plot podél celé řecké hranice a ještě by trochu zbylo. Tímto směrem bychom měli uvažovat a jednat. My Turecko nepotřebujeme.

Víte, jak velká je turecká komunita právě v Německu a je soužití s ní bezproblémové?

V Německu žijí přibližně tři miliony Turků. Soužití s drtivou většinou z nich je doposud celkem bezproblémové. Problém by mohla způsobit jejich rostoucí islamizace. V aktuálním průzkumu 47 procent dotázaných Turků v Německu řeklo, že je pro ně důležitější následovat příkazy jejich náboženství než zákony země, ve které žijí. To je dost znepokojující.

reklama

autor: David Hora

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…