Petr Gazdík: Odpor některých lidí proti Západu? Falešná slovanská linka, možná nostalgie po reálném socialismu. Chce to víc a kriticky myslet

09.12.2018 8:42 | Zprávy

ROZHOVOR Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík by uvítal lepší ochranu elektronické komunikace, jak tvrdí nejen po zprávě Bezpečnostní informační služby. „Nedostatečnost zabezpečení ukázala také kauza s e-mailem na zlevněné sushi, údajně odeslaném z poslanecké schránky Tomia Okamury. Pokud ji skutečně neposílal on, je fakt varovné, že se to může stát,“ říká Gazdík.

Petr Gazdík: Odpor některých lidí proti Západu? Falešná slovanská linka, možná nostalgie po reálném socialismu. Chce to víc a kriticky myslet
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

Přestože má za sebou premiér Andrej Babiš aféru se svým synem, jeho popularita roste. Výzkum STEM ukázal, že ho podporuje na 35 procent voličů. Jak to? Je snaha Babišových odpůrců, opozice i novinářů kontraproduktivní?

Nebudu hodnotit průzkum a proč to tak je. Zjevně některé věci voličům ANO nevadí, to ale neznamená, že by se o nich nemělo mluvit.

Kde za posledních třicet let došlo ke zlomu, že trestně stíhaný premiér nemíní odstoupit, a to ani po zmíněné poslední aféře, a politici i voliči to respektují? Co se v nás změnilo? Co to vypovídá o Češích?

Tento moment se dá jen těžko vystopovat. Každopádně teď už neplatí, že ministři pro podezření odstupují – jen připomínám, že dříve to tak bylo. A voliči rozhodují suverénně. Pokud jim to nevadí, je to smutné, ale je to tak.

Dá se to vykládat i tak, že reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka o Andreji Babišovi mladším premiérovi vlastně pomohla?

Výklady budou určitě různé. Každopádně preference ANO povyrostly. Uvidíme, co bude dál.

STAN má podle průzkumů necelých pět procent. Co je ještě třeba udělat lépe?

Ukázat, v čem jsou naši starostové dobří, co umějí a jaké nabrali zkušenosti při řízení svých obcí. Když se podívám na práci ve Sněmovně, za toto volební období prošly opozicí dosud jen tři návrhy. A jeden z nich prosadila poslankyně STAN Věra Kovářová – nižší DPH na veřejnou dopravu, což ji zlevní. Na druhém, školském, se poslanci STAN podíleli. A to nepočítám další kvalitní předlohy, které vládní koalice nechala spadnout pod stůl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…