Petr Hampl: Čelíme islámské invazi, ale NATO nebrání naše hranice a hodí nás přes palubu. Aliance už nemá smysl, jen vyhrožuje Rusku. Připravme se na brzký rozpad EU

12.07.2016 12:48 | Zprávy

ROZHOVOR Sociolog a zakladatel Alternativy pro Českou republiku Petr Hampl říká, že se musíme zbavit představy, že potřebujeme patřit do nějakého bloku. Pokaždé, když jsme se na takový blok spolehli, byli jsme nakonec hozeni přes palubu. Zdá se, že NATO ztratilo po rozpadu Sovětského svazu smysl. Proti islámské invazi nás nebrání a vyhrožuje Rusku. Hampl očekává, že se EU rozpadne, a to dříve, než Britové dojednají podmínky odchodu. ČSSD podporuje imigraci, protože si chce dovézt nové voliče, kteří nahradí dřívější dělnickou třídu.

Petr Hampl: Čelíme islámské invazi, ale NATO nebrání naše hranice a hodí nás přes palubu. Aliance už nemá smysl, jen vyhrožuje Rusku. Připravme se na brzký rozpad EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

V rámci varšavského summitu NATO jasně zaznělo, že jakkoliv Aliance nečeká bezprostřední hrozbu z Ruska, je třeba situovat do Pobaltí menší počet jednotek. Je to správné rozhodnutí? A správné množství? Moc, nebo málo? Z Moskvy zaznívá obava, že dané síly budou jen předvoj k přisunutí dalších, stejně tak k výstavbě infrastruktury, včetně protiraketové. Je to důvodná obava? A co riziko, že Rusko rozmístí v Kaliningradské oblasti nejnovější rakety?

Evropa čelí islámské invazi a není schopna ochránit vlastní hranice. V podstatě všichni experti se shodují v tom, že do Evropy pronikají vycvičení bojovníci Islámského státu s jasnými úkoly. Shodují se také v tom, že je zapotřebí okamžitě jednat. A co dělá NATO? Přesouvá jednotky do Pobaltí, přičemž sami velitelé NATO přiznávají, že tam žádnou bezprostřední hrozbu nevidí. To si z nás snad dělají legraci!

Obávám se, že se tak potvrzuje, že NATO ztratilo po rozpadu Sovětského svazu smysl. Dnes tuto organizaci ovládají byrokraté, kteří zoufale potřebují vykázat jakoukoliv činnost, a obchodníci se zbraňovými systémy, kteří řeší jen objemy prodejů.

Pokud má mít existence NATO další smysl, je zapotřebí z něj rychle vyloučit Turecko a přebudovat je na obranné spojenectví zaměřené proti politickému islámu. NATO také musí počítat s tím, že nová válka je vedena spíš prostřednictvím řízených migračních toků, vytváření islámských enkláv v demokratických zemích a podpory terorismu.

Úplně zbytečné vyhrožování Rusku jen odvádí pozornost od toho, že NATO fatálně selhává a že nedokáže zvýšit bezpečnost svých členských států.

Do jaké míry potřebujeme Rusko jako spojence k boji proti terorismu? Přičemž tedy riziko terorismu nám hrozí v Evropě, stejně tak bojujeme na Blízkém východě s Islámským státem, v Afghánistánu stále není vyřešen Tálibán, problémy jsou v Africe. Jak v jednotlivých ,,segmentech“ bojovat a kde Rusy potřebujeme?

Naším nepřítelem není terorismus, naším nepřítelem je islám. Terorismus je jen jedna z metod, kterou islamisté používají. Vedle migračních toků, vedle podplácení evropských politiků a intelektuálů, vedle nákupu pozemků a vytváření islámských zón.

Má-li se Evropa ubránit, potřebuje vytvořit soustavný tlak na Turecko, Saúdskou Arábii a jejich spojence, včetně Islámského státu. Tlak ekonomický a politický, ale i vojenský. V tom by mohlo být Rusko velmi cenným spojencem, protože díky své poloze by mohlo vytvářet tlak na Turecko z další strany.

To je naprosto kritické, protože bez porážky Turecka a Saúdské Arábie teror nikdy nezastavíme. Bezpečnostní složky evropských zemí mohou občas zneškodnit nějakou skupinu, ale Erdogan bude posílat pořád další a další teroristy. A jednou jim to vyjde.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…