Petra Janů: Babiš je úspěšný, a proto po něm půjdou. Je to všechno strašná fraška

18.06.2017 20:24

ROZHOVOR „Je to strašidelné a hlavně je to tak strašně zákeřné,“ říká k teroristickým útokům oblíbená česká zpěvačka Petra Janů. Pro ParlamentníListy.cz promluvila nejen o ochraně hranic, o uprchlické krizi, ale například i o tom, co se děje na české politické scéně. „My jsme země, kde se odpustí všechno, ale ne úspěch,“ říká trojnásobná Zlatá slavice a mluví o cirkuse kolem Bohuslava Sobotky.

Petra Janů: Babiš je úspěšný, a proto po něm půjdou. Je to všechno strašná fraška
Foto: Archiv P. Janů
Popisek: Petra Janů

Vy máte chalupu hned u hranic s Rakouskem. Jak vidíte dnešní ochranu hranic? Neměla by být kvůli uprchlické krizi větší?

Myslím si, že ne, nevidím k tomu důvod. K nám zatím zaplať pánbůh moc těch migrantů nechce. Takže uprchlická krize se nás naštěstí v tomto směru až tolik netýká. Já jsem v okleštěném zadrátovaném státě vyrůstala a žila, takže se mi z představy, že by byly zase zavřené hranice, doslova ježí chlupy. Ale pokud by jednou přišla doba, kdy by byla větší ochrana hranic nutná, tak samozřejmě, co by se dalo dělat.

Vaše chalupa je vlastně přímo na „hraniční čáře“, jak to tady tehdy, ještě před rokem 1989 vypadalo?

Na našem plotě byla plechová značka hraniční pásmo, to mám ještě schované. A samozřejmě tady chodili pohraničníci.

A když za vámi chtěl někdo na návštěvu?

Tak je kontrolovali. Ale vzhledem k tomu, že Petra Janů jim něco říkalo, tak je vždycky pustili. (smích)

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

Když se vrátíme k uprchlické krizi, někteří lidé mluví o tom, že už i v Rakousku, a to i u hranic s Českou republikou, mají určité problémy s migranty. V médiích se takové zprávy ale téměř neobjevují. Neslyšela jste o tom něco?

O žádném konkrétním případu jsem neslyšela, ale myslím si, že problémy asi vznikat musejí. Jde o různé kultury, které k sobě prostě už historicky naprosto nepasují. A chápu, že u lidí, kteří v tom státě, například v Rakousku nebo Německu, dlouhá léta žijí, vyvolává emoce, že najednou přijde obrovské množství cizinců, neustále si na něco stěžují a myslí si, že všechno bude podle toho, jak oni si představují. Přece když někam přijdu na návštěvu, tak se přizpůsobím já rytmu té domácnosti. Tohle jejich chování mi přijde naprosto scestné. Pokud bychom my přišli do jejich země, museli bychom se naprosto přizpůsobit. No, zkuste si třeba v muslimské zemi chtít postavit kostel!

Zvládne vůbec podle vás Evropa ten nápor tolika nových lidí?

To určitě zvládnout nemůže. A pokud budou existovat pořád ti převaděči, kteří sem ty lidi vozí, a přitom je holí o peníze, tak ten problém nikdy neskončí. Ale ať mi nikdo neříká, že se ty lodě nedají zastavit. A ty problémy, kvůli kterým sem tolik lidí proudí, by se měly řešit na místě, kde vznikají, a ne až potom tady.
Nechápu to otevírání náruče pro další tisíce a tisíce lidí. Nic proti paní Merkelové, je to osoba, která dokázala spoustu věcí. Ale tohle by se mělo opravdu řešit jinak. A hlavně nutit státy, že prostě dostanou kvóty a tolik lidí přijmou? Vždyť ti migranti do některých těch států ani nechtějí. Oni mají své destinace, do kterých se chtějí přistěhovat, protože tam mají hordu příbuzných a hlavně tam dostanou větší sociální dávky.

Ano, čím dál víc lidí poukazuje na to, že sem ani tak nepřicházejí lidé, kteří utíkají před válkou, ale hlavně ekonomičtí migranti, kteří jdou prostě za penězi. Jak to vidíte vy?

Podle mne jsou to jak lidé, kteří prchají před nějakými hrůzami, tak samozřejmě i ekonomičtí migranti. A těch je hodně. Ale mne děsí hlavně ty důsledky toho, že sem tolik lidí přichází. Často jsou bez jakýchkoli dokladů, nikdo neví, kdo to vlastně je. Jak říkala moje babička. Nikdo to nemá na čele napsané. Takže mezi lidmi, kteří třeba opravdu potřebují pomoct a nemají žádnou jinou možnost, než ze svého domova utéct, se zamotají i ti, kteří chtějí ubližovat, dělat ty strašlivé věci, které se teď v řadě zemí dějí.

Tím máte na mysli ty teroristické útoky, kterých bohužel přibývá. V poslední době hned dva poměrně rychle za sebou otřásly Velkou Briánií. Tentokrát umíraly dokonce i děti…

Je to strašidelné a hlavně je to tak strašně zákeřné, že vůbec nevidím žádný způsob, jak se tomu dá zabránit. Jak už jsem říkala, někdo se může tvářit jako dobrý soused a nikdo neví, co se mu honí v hlavě. Děsí mne to, a proto prostě nechci, aby ti lidé tady byli. S ohledem na tyto okolnosti se toho strašně bojím. Nikdo mne nemůže podezřívat z toho, že bych nepomohla někomu, kdo to opravdu potřebuje. Ale jak už jsem řekla, pomáhejme v těch místech, odkud ti lidé utíkají, aby neměli důvod utíkat.

Když vidíte, co se děje ve Francii, Británii a vlastně už i v Německu, máte vůbec chuť cestovat, nasednout třeba do letadla?

V tomhle já jsem fatalista. Když si vlezu od letadla, tak se odevzdám osudu a říkám si – pokud mám nahoře napsané, že se to stane, tak se to holt stane. Těmhle věcem se nedá zabránit, nemůžete se tomu vyhnout. Prostě je to osud. A pokud jste ve špatný čas na špatném místě, tak to dopadne tak, jak to dopadnout má..

Říkáte, že jste fatalista a berete život tak, že co se má stát, to se stane. Ale přesto, navštívila byste teď například Francii nebo Anglii potom, co se tam v posledních měsících stalo?

No tak já jsem na tuhle stranu vlastně ani nikdy moc jezdit nechtěla. I když Paříž bych hrozně ráda viděla. Ale teď opravdu asi ne. A to právě ti teroristé přece chtějí, aby se lidi báli a do některých míst už ani třeba nejezdili. Jak všichni víme, náhoda je blbec, najednou se přimotáte k něčemu, za co vůbec nemůžete, a je hotovo.
Když si vezmete třeba Egypt, který žije převážně z cestovního ruchu, tak tuto zemi to opravdu strašně ničí. Vždyť je to postavené na hlavu. Turisté tam jezdí, aby se vykoupali, opálili, utratili nějaké peníze. Pokud se tam budou bát, nikdo tam jezdit nebude a ta země na to jen doplatí.
Rozhodně nejsem rasista, ale právě to, co se děje, pak nutně vzbuzuje různé předsudky. Já jsem třeba byla v Dubaji, a když jsem tam viděla ty „noční košile“ a zahalené tváře, nebylo mi z toho prostě dobře. A jak už jsem řekla a jak se všeobecně ví, teroristům jde o to, aby lidé měli strach.

A jak to s tou bezpečností vidíte v České republice? Stále se mluví o tom, že my naštěstí nejsme cílovou zemí pro teroristy…

Bude to sice znít hrozně sobecky, ale musím říct, zaplať pánbůh, že nejsme. Ale samozřejmě nikdo s určitostí nikdy nemůže vědět, že tady nic takového nehrozí.

Když se podíváme na naši politickou scénu. Minulý měsíc to u nás vypadalo tak trochu jako v oblíbené pohádce Pyšná princezna – známá scéna, „slibuji, co jsem slíbil, odvolávám, co jsem odvolal“... Jak vidíte to, co se dělo kolem premiéra Sobotky a ministra financí Andreje Babiše?

Začala bych tím, že my jsme země, kde se odpustí všechno, ale ne úspěch. Hnutí ANO mělo raketový start, a to i přestože tomu nikdo na začátku až tak moc nevěřil. Když se ukázalo, že máme prvního ministra financí, který hospodařil s přebytkem, což se předtím vlastně nikomu nepodařilo, tak jsem si říkala: Chlapče, ti kluci, co spolu „mluví“, ti, co jsou tam dlouho, tak těm tys to celé naboural. Tobě se daří a ti po tobě skočí jak slepice… A taky jo. Vytáhly se například korunové dluhopisy, které odsouhlasili Sobotka s Kalouskem. (Když bych na ně měla, tak si je také koupím). A vytáhly se samozřejmě logicky před volbami. Prostě, hledaly se záminky, takové, aby ten člověk odstoupil, protože se mu daří. A tak se to povedlo.
A ten cirkus ohledně pana Sobotky – podávám demisi, pokud neodstoupí... Dobře, říkali jsme si – to je chlapák, podá demisi. Jenže – on přijde na Hrad a přinese odvolání ministra. Přesně jak říkáte – odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil. Pan prezident, i když tedy mne docela mrazilo, mu to dal pěkně spolknout. Tím se bavil celý národ. Vyškolil ho tedy pěkně.
A do toho pan Kalousek, při vší úctě, já se na jeho vyjádření ohledně Babiše vlastně vždycky těšila. Ať se poslední dobou zeptali pana Kalouska na cokoliv, bylo jedno na co, tak on odpověděl a následovalo… Ale ten Babiš... Já se jen těšila na to, kdy si lehne na záda a začne kopat nožičkama. Je to prostě všechno strašná fraška.

Tento týden nakonec ale Sobotka odešel z vedení ČSSD. Jak to hodnotíte?

Preference šly dolů, tak konečně udělal chlapské gesto. I když nevěřím, že tahle „svatá trojice“, která teď socialisty vede do voleb, zvedne nějak výrazně preference. Už zase čtu ta oblíbená hesla o tom, že se postarají o všechny a všem přidají. Mimochodem, při vší úctě, pan Štěch jim také příliš nepomohl. Když se podíváte trochu zpátky, sociální demokracie docela tvrdě pracovala na tom, aby šly preference dolů. Tahanice v jižních Čechách, mých milovaných, kdy nakonec nejoblíbenějšího politika vyřadili z kandidátky. Ano, byla tu kauza nějakého přeplácení. Ale upřímně, kdybychom se podívali blíž kamkoli, napříč politickým spektrem, našlo by se všude něco. Když to srovnáte s takovými věcmi jako například Opencard, OKD a další kauzy... Je toho strašná spousta. V tom jsou opravdu obrovské peníze. Pak na jihu Čech několik politiků samo odstoupilo z kandidátky… Prostě spousta problémů i uvnitř strany. No, já jsem je nikdy nevolila a volit je zase nebudu.

A naopak šance ANO, poté, co se poslední měsíce dělo?

Musím na rovinu říct, že mne docela potěšilo, že poté, co se ti kluci všichni urputně snažili dostat to ANO do kolen, tak se zdá, že se z toho dostane. A já jim to přeji.

Volby se blíží a mnozí lidé jsou z politiky lidově řečeno už tak otrávení, že říkají, že k volebním urnám snad ani nepůjdou, protože prý ani není koho volit. Jak vidíte tento přístup a vy volit půjdete?

To je strašně zbabělé, nejít volit a pak prostě jen na všechno nadávat. Samozřejmě že ten jeden hlas nic moc nezmění, ale alespoň vím, že jsem pro to udělala, co jsem mohla. Já volit určitě půjdu, a to i přestože zrovna v době voleb mi začíná turné po několika městech republiky a do toho mi vychází nová deska. Takže mne čekají mnohem příjemnější povinnosti. Ale ten čas si na to, abych odvolila, určitě udělám.

Blíží se i prezidentské volby. Kdo z kandidátů má podle vás šanci?

No tak vzhledem k tomu, že znám tento národ, tak asi Miloš Zeman. Ovšem když se podívám na to, jak z únavy musí některé věci odvolávat, tak si myslím, že by mu bylo líp na Vysočině. Nicméně on je osoba, která se jen tak nedá a myslím si, že do toho půjde znovu. A tento národ si ho zvolí, protože mluví jazykem, kterému rozumí. Já půjdu volit někoho jiného, i když ještě nevím koho. Ale myslím si, že pan Zeman si ještě užije druhé období, pokud bude zdráv.

Někteří umělci se už po revoluci rozhodli, že vstoupí do politiky. Co si o tom myslíte?

Myslím si, a to si myslel vždy i můj muž, že umělec nemá v politice co dělat. Zaprvé je to emotivní člověk, takže ho to stejně semele, a zadruhé mu byl shůry dán nějaký talent, který by měl využít někde jinde než v parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…