Pirát Ferjenčík vypálil do Babiše: Jediné ministerstvo, které funguje dobře, je ministerstvo propagandy

06.12.2018 19:05

ROZHOVOR Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík se vrátil k dopadům kauzy s údajným únosem syna premiéra Andreje Babiše. Ve Sněmovně se hlasovalo o vyslovení nedůvěře vládě, zajímavé byly zejména postoje šéfa SPD Tomia Okamura a také celého poslaneckého klubu ČSSD, který hlasování přečkal na chodbě. "Já si myslím, že sociální demokraté té vládě prostě nevěří, ale řekli si, že dají přednost ministerským funkcím před čistým svědomím," domnívá se Ferjenčík. Nešetří ale ani Babiše. "Je to bezskrupolózní lhář," říká Ferjenčík. Podle pirátského poslance funguje dobře jediné ministerstvo, konkrétně ministerstvo propagandy.

Pirát Ferjenčík vypálil do Babiše: Jediné ministerstvo, které funguje dobře, je ministerstvo propagandy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Je dobojováno. Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě se nepovedlo, pro bylo 92 poslanců, proti 90, opozici tedy chybělo 9 hlasů. Co si o celé páteční anabázi myslíte?

Já si myslím, že sociální demokraté té vládě prostě nevěří, ale řekli si, že dají přednost ministerským funkcím před čistým svědomím.

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

Kdo uspěl, kdo neuspěl? Kdo se tím celým zesměšnil? Co Tomio Okamura, který se nejprve postavil po bok předsedů stran bývalého demokratického bloku a Pirátů, aby poté svá vyjádření omezil na to, že chce ve vládě nahradit ČSSD?

To je taková standardní pozice Tomia Okamury, dělat takovéhle veletoče. Mě to u něj ani nepřekvapilo. On prostě dělá jen to, co je pro něj výhodné. Nejprve si vyhodnotil, že je pro něj výhodné být proti té vládě a pak si spočítal, že je pro něj výhodné se přihlásit o ta teoreticky uvolněná křesla, která mu Andrej Babiš slíbil za to, že ho podpoří proti sociální demokracii. Prostě je to obchodník a jako obchodník se chová.

Co si s odstupem myslet o atmosféře, kterou zejména protesty 17. listopadu, jmenovitě například vyhazování věnců do koše, vyvolaly? Jak to vidět v kontextu protestů posledního půlroku? Nejprve 21. srpna lidé křičeli na premiéra Babiše u rozhlasu, potom se 28. října demonstrovalo proti Zemanovi před Pražským hradem.

Mě mrzí, že média fungují tak, že ze všech těch demonstrací, kde se drtivá většina lidí chová korektně, si vždycky vytáhnou nějakého jednotlivce, ze kterého dělají články. Mně se nechce posuzovat všechny ty demonstranty podle nějakých excesů jednotlivců, stejně jako se snažím neházet lidi do jednoho pytle v jiných oblastech. Takže tady si myslím, že to jsou spíše akce jednotlivců.

Určitě to ukazuje, že Andrej Babiš už začíná být ve vztahu k veřejnosti extrémně rozporuplnou postavou a lidé už odmítají nechat se jím reprezentovat na pozici premiéra. Jim prostě vadí, že na té pozici je trestně stíhaný člověk, podezřelý z maření vyšetřování. Lidem to nepřijde v pořádku.

On už se bojí před ně přijít, ty věnce tam dával raději pokoutně v noci, než aby se tam prošel přímo před lidmi.

Lze to chápat tak, že česká společnost je do značné míry opravdu aktivně naštvaná, nebo jde o akci pražské bubliny?

Já jsem poslancem za Pardubický kraj a myslím si, že to není jenom pražská záležitost. Když byly ty demonstrace poté, co hnutí ANO zvolilo pana Ondráčka, toho komunistu, co zasahoval na Národní třídě jako bývalý příslušník Veřejné bezpečnosti, předsedou komise pro kontrolu GIBS, tak ty demonstrace byly po celé republice. Ostatně ty komunální volby ukázaly, že pozice ANO v regionech poměrně oslabila.

Co nám řekla proběhlá aféra o Andreji Babišovi? „Ty bezectný a bezcitný dobytku,“ napsal Babišovi skrze Twitter poslanec Miroslav Kalousek v rámci kauzy nemocného Babišova syna. „Jste agent StB, podvodník a špatný otec, vzkázal premiérovi senátor Tomáš Goláň. Do jaké míry lze s těmito výroky souhlasit?

Já se sice nechci účastnit nějaké soutěže o to, kdo se nejpřísněji vyjádří vůči panu premiérovi, ale myslím si, že není vhodnou osobou na post premiéra. Především tedy z toho důvodu, že je u něj velmi obtížné rozlišit, kdy vystupuje z pozice premiéra a kdy z pozice obmyšleného ve firmě Agrofert. To podezření, že nárůst dotací pro Agrofert souvisí s jeho činností v politice, on ze sebe nemůže nikdy sejmout. Dokud ty dotace porostou, tak se domnívám, že je velmi problematické, aby Andrej Babiš byl premiérem. Zároveň ovšem nechci soutěžit o co nejvýraznější výrok, který se dostane do titulku.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Myslím si, že to, že pan premiér je takový, řekněme dosti nelítostný člověk, se o něm asi ví.

Babiš se chlubí, že jeho vláda funguje, v zahraničí nás výborně reprezentuje, země prosperuje. Když odhlédneme od všech afér, je to pravda?

Jediné ministerstvo, které funguje dobře, je ministerstvo propagandy, čímž mám na mysli PR oddělení premiéra Babiše. To je skutečně to jediné, co se vládě opravdu daří, je vytvářet ten obraz, jak je úspěšná. Nepopiratelně se České republice daří. Ale kolik je na tom zásluha vlády, to je velice sporné. Jestli něco, tak podle hesla „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“. A tato vláda toho moc nezkazila.

Takže to ekonomické prostředí je poměrně stabilní a všechno jede tak nějak setrvačností. V tomto smyslu ta vláda umožnila, aby ten ekonomický růst nastal. Jinak ale jako země strašlivě zaostáváme, ať už v úrovni veřejné správy, kdy úřady pořád fungují ve stejných procesech, jako v devatenáctém století, nebo naše školství, které jde od desíti k pěti. Zaostává celá řada dalších agend, třeba stavba infrastruktury. To je to, co této vládě primárně vyčítám.

Opět se rozběhla diskuze o nezávislosti médií. Prospěla demokracii reportáž Slonkové s Kubíkem? Je na místě je pochválit, nebo spíše kritizovat?

Myslím si, že minimálně ukázali, že mají talent sehnat si informace. Vypátrat toho syna nemohlo být nic jednoduchého. Přinesli nějaký druhý pohled na tu kauzu a za to si zaslouží ocenit. V tomto smyslu to byla dobrá práce. Tu samotnou reportáž a zdraví syna pana premiéra moc komentovat nechci. Tam mě spíše mrzí, že pan premiér svého syna do celé té aféry zatáhl, to je asi ten hlavní problém.

Ve vztahu k médiím mě nejvíce zaujalo to, co předvedla Mladá fronta, kde skrze karikaturu na stránce komentářů začali vyhrožovat majiteli televize Seznam. Přišlo mi hodně drsné, že v reakci na tu kauzu se v Babišových novinách vyhrožuje jiným novinám.

Andrej Babiš dříve tvrdil, že není politik. Stal se jím už?

Politika je podle mě řemeslo. On tu svou roli uchopil z trochu jiného úhlu. Nesnaží se být dobrý politik, ale snaží se ukázat, že je dobrý premiér. Současně si buduje tu obecnou image proti politikům. On samozřejmě už z podstaty věci politikem je, ale ve vztahu hledání nějakého společenského konsenzu, hledání řešení, posouvání této země dopředu si myslím, že je vlastně špatným politikem, že to řemeslo moc nezvládá a schovává se právě za ty píáristy, kteří z něj dělají toho „ředitele“. Předstírají, že on není politik, protože je vlastně ředitelem té naší země, a přitom se vůbec nechová jako řádný hospodář.

Anketa

BIS varuje před nepřátelským vlivem Ruska. Obáváte se ruského vlivu v ČR?

hlasovalo: 23605 lidí

Jak moc po uši je Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo a jak se vypořádat s argumentem, že jeho voličům stejně nevadí, kdyby 50 milionů ukradl, protože podle nich „kradou všichni“ a on méně než ostatní?

Já si vůbec nemyslím, že jeho voličům ty kauzy nevadí. Domnívám se, že jeho voliči to posuzují z pohledu celkové přijatelnosti a volí ho navzdory té kauze Čapí hnízdo. Oni jsou tedy přesvědčeni, já si myslím, že mylně, že on je člověk, který zařídí ekonomickou prosperitu České republiky. A proto ho volí.

Obávám se, že on tu ekonomickou prosperitu nezařídí, ale ta kauza Čapí hnízdo je rozhodně škraloupem, který mu nějaké voliče odehnal. Samozřejmě když velkopodnikatel získá dotaci určenou pro malé podnikatele, tak každý ví, že to není v pořádku. Ale navzdory tomu ho volí, protože nejsou přesvědčeni, že ta opozice by zajistila prosperitu, kterou věří, že zajistí Andrej Babiš. Podle mě je úkolem opozice přesvědčit lidi, že my jsme lepší volba. Že když jde o budoucnost České republiky, tak lidé budou volit více ve svém zájmu, když podpoří třeba Piráty, než když podpoří pana Babiše.

Během jednání Sněmovny v den hlasování o nedůvěře vlády zazněla z úst Andreje Babiše poznámka, že Piráti snad museli být na drogách. Co si o tom myslíte?

Ukazuje se, že pan Babiš je prostě bezskrupulózní lhář. Dokáže lhát kdykoli bez zamhouření oka. Je mi z toho docela smutno.

Bylo by dobré, aby příští rok vláda padla, nebo nyní Česká republika potřebuje trochu klidu a stability bez ohledu na to, co si o vládě myslíme?

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí
Myslím si, že by bylo potřeba, aby ve chvíli, kdy je pan Babiš trestně stíhán a podezřelý z maření vyšetřování, tak aby nebyl premiérem. To, jestli ta vláda má dovládnout, nebo jestli mají být předčasné volby, považuji za podružné. A myslím si, že Andrej Babiš s tímto obřím střetem zájmů, jak ve vztahu k policejnímu vyšetřování, tak ve vztahu k čerpání dotací, tak ve vztahu k tomu, že se snaží nasazovat své lidi z Agrofertu do státní správy, podle mě nemá být premiérem.

Ty další věci jsou otázkou politických jednání v případě, že by se ho podařilo přesvědčit, aby odstoupil.

Jak během této krize obstál prezident Miloš Zeman, který dal Andreji Babišovi bianco šek a řekl, že ho klidně znovu jmenuje premiérem, kdyby vláda padla. Prospělo by České republice, kdyby Miloš Zeman odešel?

Tady se zapomíná na to, že pan prezident s oblibou slovíčkaří. On řekl, že by ho pověřil sestavením vlády, což neříká nic o tom, jestli by ho jmenoval premiérem, nebo ne. Takže tady je vidět, jak ti sociální demokraté stáhli kalhoty ještě hodně daleko před brodem a na základě tohoto jednoho výroku vzali zpátečku.

To, že by Miloš Zeman pověřil sestavením vlády Andreje Babiše je logické, protože je to předseda strany, která ve volbách získala nejvíce hlasů a bez hnutí ANO se dá jen těžko najít řešení té koaliční situace v Poslanecké sněmovně. Ale to, jestli by nutně musel Andrej Babiš být premiérem, podle mě pan prezident neřekl. Ostatně když se setkal s Jakubem Michálkem a s Ivanem Bartošem, tak jim jasně řekl, že pokud by hnutí ANO navrhlo jiného nominanta, tak jmenuje toho. Takže bych tento výrok nenafukoval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…