Pirát Peksa odhaluje citlivé zjištění o europoslanci Svobodovi. Proč hlasoval pro kontroverzní evropskou směrnici o autorském právu?

30.03.2019 12:50

ROZHOVOR Jako velké zklamání vidí schválení evropské směrnice o autorském právu poslanec a místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa. Přijatý zákon podle něj výrazně omezuje svobodu slova na internetu. Z českých europoslanců hlasovali „pro“ jen dva – lidovci Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda. „Mám za to, že pan Svoboda je stále v silném kontaktu s copyrightovou lobby, která tuto cenzuru prosazuje. Koneckonců dříve byl jedním z nich. Osobně jsem s ním mluvil a v podstatě to bylo zbytečné. Ten člověk je naprosto zatvrzelý ve svojí představě, že internet je potřeba cenzurovat, a bude to dělat bez ohledu na následky,“ konstatuje Peksa v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Pirát Peksa odhaluje citlivé zjištění o europoslanci Svobodovi. Proč hlasoval pro kontroverzní evropskou směrnici o autorském právu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13, který pořádala Česká pirátská strana

Minulou sobotu Piráti organizovali demonstrace za svobodný internet a proti kontroverzní evropské směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Vy sám jste promluvil na demonstraci v Praze, kde jste dle svého facebookového profilu uvedl, že „svoboda internetu umírá a jeho vrahy jsou evropští lidovci spolu s velkými nakladatelstvími. A že naděje ale existuje, musíme vytrvat a přesvědčit EP o tom, že schválení směrnice v tomto znění bude mít nedozírné negativní následky“. Evropský parlament ale Piráty nevyslyšel a směrnici schválil. Je to pro vás zklamání?
 
Vnímám to jako velké zklamání. Hlasovací většina, kterou byl ten návrh proválcován, byla poměrně těsná. Myslím, že tu byl potenciál směrnici odmítnout.
 
Co přijetí směrnice bude znamenat? Piráti v oficiálním vyhlášení píší, že jde o omezení svobody internetu...
 
Dá se to tak říci. Všechny servery, na které uploadujete nějaký obsah, budou muset instalovat filtry na filtrování toho obsahu, což výrazně omezuje svobodu slova na internetu.  
 
 
Ondřej Neff, který je autor a vydavatel internetových deníků, k tomu píše na svém serveru Neviditelný pes, že nevěří, že někdo donutí Google, aby autorům platil, když nejsou schopni ho donutit, aby platil daně... A pokračuje: „Evropský parlament jde cestou regulace a buzerace. Googlu a Facebooku neublíží, ale šikovnou impementací posílí cenzurní tlaky, omezí svobodu slova a utáhne oprátku. Dá se s jeho slovy souhlasit?
 

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí
Cítím to velice podobně. Podobný zákon, který se skrývá pod článkem 11, respektive nově 13, byl nasazen ve Španělsku a Německu a výsledek byl přesně takový, jaký pan Neff popisuje. Googlu se nic vnutit nepodařilo, pouze to omezilo komfort uživatelů, respektive menší firmy, které na internetu podnikají.
 
Měly pirátské akce minulou sobotu přeci jen nějaký smysl?
 
Vnímám jako pozitivní, že pro tu cenzurní směrnici z českých europoslanců hlasovali jen dva. Konkrétně Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová. Rozhodně si myslím, že ty pirátské akce a zájem veřejnosti, který to vyvolalo, přesvědčilo ostatní, že je to skutečně problém a je potřeba ho řešit. 
 
 
Zmínil jste lidoveckého europoslance Pavla Svobodu. O něm jsem se na facebookovém profilu pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka dočetl, že už když byl zvolen Pavel Svoboda, který byl dříve právníkem OSY (Ochranný svaz autorský), že tušil průšvih....Co si o tom myslíte vy?
 
Mám za to, že pan Svoboda je stále v silném kontaktu s copyrightovou lobby, která tuto cenzuru prosazuje. Koneckonců dříve byl jedním z nich. Osobně jsem s ním mluvil a v podstatě to bylo zbytečné. Ten člověk je naprosto zatvrzelý ve svojí představě, že internet je potřeba cenzurovat, a bude to dělat bez ohledu na následky. 
 
 
Jiný poslanec Pirátů Jan Pošvář zase napsal, že doufá, že „po evropských volbách bude síla k revizi této šílenosti“. Bude to možné? Nebo co bude dál?
 
Hlasování o tom, jestli se smí vůbec hlasovat o pozměňovácích, dopadlo v náš neprospěch o pouhých pět hlasů. To znamená, že kdyby tam sedělo pět Pirátů z Česka, tak jsme to mohli otočit. Bohužel nezadařilo se. Myslím, že v tom příštím Evropském parlamentu se ten poměr může otočit a měli bychom šanci to skutečně revidovat.
 
Je tedy možné tuto směrnici revidovat, změnit?
 
Zákony je možné normálními demokratickými procesy novelizovat. A v tomto případě je to třeba, protože zákon, který byl schválen, je prostě špatný.
 
U několika pirátských poslanců včetně vás jsem na Facebooku viděl v pátek sdílený text z Blesku, který vás nějak atakuje. O co jde?
 
Ten článek v Blesku je naprosto manipulativní a v podstatě říká, že každý, kdo si dovolil této směrnici vzdorovat, je zrádce národa. Což je úplná pitomost. Snad to ani nevyžaduje dalšího komentáře. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…