Pirát nechápe, jak to že se Babiš stále drží. Ostuda, jakýkoliv jiný evropský politik by už dávno odstoupil

01.03.2019 4:45

ROZHOVOR „Je nepochopitelné, že se Babiš stále drží v premiérském křesle. Každý jiný evropský politik by za těchto okolností dávno odstoupil. Je to ostuda,“ myslí si v rozhovoru pro PL.cz Martin Šmída, člen republikového výboru Pirátů. „Taky věřím, že máme na víc. Je tu mnoho chytrých a šikovných lidí. Musíme však reformovat systém vzdělání, podporovat vědu a výzkum, zjednodušit zákony a měřit všem stejně. Ale Babiš nic takového nedělá, chce levnou pracovní sílu pro svoje drůbežárny a odbyt pro jeho levné párky bez masa. Na budoucnost nemyslí, zajímá ho okamžitý zisk. Dokonce i ty jeho sny, které se mu zdají, když náhodou spí, za něj napsal jeho PR tým,“ dodává.

Pirát nechápe, jak to že se Babiš stále drží. Ostuda, jakýkoliv jiný evropský politik by už dávno odstoupil
Foto: Piráti
Popisek: Olomoucký Pirát Martin Šmída

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

Kolem osoby Andreje Babiše se objevují neustále nové kauzy. Problémy narůstají zejména ohledně střetu zájmů. Úřad v Černošicích podezření ze střetu zájmů potvrdil a uložil Babišovi pokutu, Evropská komise má závěry svého šetření zveřejnit v horizontu týdnů až měsíců. Jsou to problémy, které ohrožují Českou republiku a demokracii? A co možné zastavení dotací z EU?

Je nepochopitelné, že se Babiš stále drží v premiérském křesle. Každý jiný evropský politik by za těchto okolností dávno odstoupil. Je to ostuda. Premiér by měl řešit problémy svěřeného státu, ale Babiš řeší primárně problémy svoje. A ten jeho tým takzvaných odborníků taky za moc nestojí... Ťokovu neschopnost prokoukli už i komunisti, Nováková je všem pro smích, ministr životního prostředí Brabec rezignuje na boj se změnami klimatu, ministr kultury Staněk se už několikrát projevil jako diletant, ministr zemědělství Toman rozšiřuje paniku o polském hovězím vydávaném za argentinské, což se taky nepotvrdilo.

Pro člověka, který politiku dlouhodobě sleduje, je současná vláda velkým zklamáním. Když si dal kdysi Babiš na billboardy: „Jsme schopný národ, ale řídí nás nemehla“, málokomu asi tehdy došlo, že to je vlastně předvolební slib, který jako jeden z mála tedy splnil dokonale. Babiš by měl odstoupit a hnutí ANO by se mělo proměnit ve skutečně demokratickou stranu. Babiš by si měl řešit problémy sám bez toho, aby si bral republiku jako rukojmí.

Na 5. sněmu hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že by chtěl být premiérem do roku 2025. „Náš národ geneticky je určen k tomu, abychom hráli větší roli než doposud,“ řekl také Babiš. Má pravdu? A bylo by pro ČR výhodné, aby zůstal dalších 6 let premiérem? Je to zrovna Andrej Babiš, kdo může přispět k „předurčení“ českého národa k úspěchu?

Dobře si vzpomínám, když v roce 2011 při vznikání hnutí ANO Babiš hledal někoho do čela tohoto hnutí. Sám opakoval, že on se do politiky nehodí, že jako bývalý estébák nemá ten správný „kádrový profil“. Pak si to rozmyslel. Ještě nedávno tvrdil, že tohle je jeho poslední volební období. A hle, už to zase natahuje. Babiš má ten problém, že se mu už nedá věřit. Už tolikrát otočil, změnil názor, nebo každé mediální cílovce tvrdil něco jiného... Už tolikrát něco jiného řekl a něco jiného udělal. Zkrátka jakékoli termíny nebo konkrétní sliby se těžko dají brát vážně. A co se týče jeho národoveckého burcování, i to se dá chápat jenom jakou součást jeho PR.

Babiš systematicky vybírá nejatraktivnější části programu a image ostatních stran a s tím pak vyrukuje před veřejnost a snaží se takhle loudit voliče pro tu svoji „catch-all party“. Tady zrovna zacílil na voliče vlasteneckých stran, ostatně stejně to zkoušel i se svými velkohubými prohlášeními, že on zastavil kvóty. Na voliče Pirátů zase cílí svými řečmi o digitalizaci či boji s korupcí. Jenže voliči Pirátů jsou veskrze inteligentní a informačně gramotní, takže mu to moc nežerou. Ale zpět k otázce našeho „předurčení pro velké věci“. Pravdou je, že já taky věřím, že jako Češi, Moravané a Slezané máme na víc. Máme tu mnoho chytrých a šikovných lidí. Mnohdy by prostě stačilo neházet jim klacky pod nohy, třeba v podobě EET. Máme na to být jako vyspělé skandinávské země, ale musíme více hledět do budoucnosti, reformovat systém vzdělání, podporovat vědu a výzkum, zjednodušit zákony a měřit všem stejně. Ale Babiš nic takového nedělá, chce levnou pracovní sílu pro svoje drůbežárny a chce odbyt pro jeho levné párky bez masa. Babiš na budoucnost nemyslí, jeho zajímá okamžitý zisk, nemá koncepci, nemá vizi, nemá nic. Dokonce i ty jeho sny, které se mu zdají, když náhodou spí, za něj napsal jeho PR tým.

Babiš také ve výše zmíněném projevu obsáhle kritizoval 90. léta. Šlo prý o dobu, kdy v naší zemi vznikly „nevratné škody“, kdy si ODS „nakradla miliardy“ a „ničila celý demokratický systém“. Lze se s takovým hodnocením ztotožnit?

Máloco je vtipnější, než když Babiš mluví o zkaženém systému v devadesátkách, protože to je přesně ten systém, který on dokázal perfektně využít. On mluví o nějakých lidech, co si tehdy nakradli miliardy. Pak je s podivem, že po tomhle období je zrovna on druhým nejbohatším Čechem, co ty miliardy skutečně má. Takže já bych se s jeho tvrzením i ztotožnil, ale nezapomínám, že on tohoto byl nezanedbatelnou součástí. Jestli kritizuje kmotry devadesátých let, kritizuje tím i sebe. Je to zvláštní doublethink (1984, G. Orwell), jaký Babiš bravurně ovládá. Když se vrátím k předchozí otázce, tak znovu opakuji, že věřím, že náš národ má na víc. A tím myslím především právě ono ukončení téhle etapy naší politiky, kdy vládnou šíbři z devadesátek a tím myslím od Klause a Zemana až po Babiše. Všechno je to jedna parta, která reprezentuje divoký výprodej naší republiky. Až se zbavíme těchto lidí, komunistických prospěchářů, mafiánů, estébáků a oligarchů, pak možná doopravdy „bude líp“.

Minulé vlády mluvily o digitální ekonomice, znalostní společnosti atd. Je Babišova strategie Digitální Česko dobrým krokem vpřed v této oblasti?

Od Babiše je to jenom reklama, pozlátko, předvolební sliby, o kterých se rádo mluví, ale místo realizace jsou překryty dalšími sliby. Jak jsem zmínil výše, Babišovi se nedá věřit. Není tomu jinak ani teď. Období jeho vlády vstoupí do dějin jako období stagnace, prožírání budoucnosti a devalvaci politické kultury. Babiš možná ještě jednou zkusí zdvojnásobit svůj majetek, to je jeho skutečný cíl. Na budoucnost tohoto národa kašle. Dvacetiletým, třicetiletým ani dnešním čtyřicátníkům nemá co nabídnout. Ostatně v jeho voličském portfoliu je to vidět. Teď se sice Babiš snaží otočit kormidlem zase zleva doprava, ale domnívám se, že na tyhle kotrmelce už mu málokdo skočí.

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl, aby matky se 4 a více dětmi byly doživotně osvobozeny od daně z příjmu. Uvítal byste podobný krok u nás? Byl by alespoň částečným řešením nízké porodnosti? Jak motivovat mladé k tomu, aby měli více dětí?

Nejsem fanouškem takového sociálního inženýrství. Nedokážu si představit pár, který si pořizuje děti jako nějakou daňovou optimalizaci. Leda tak Andrej s Monikou, ale Babišovy otcovské kvality jsou nám již známy, už teď je mi těch potenciálních dětí líto... Nějaké finanční pobídky můžou možná fungovat taky na nějaké chudé rodiny z vyloučených lokalit, a to si skutečně nejsem jistý, že by mělo pro naši zemi jakýkoli pozitivní efekt. Orbán je ortodoxní lidovec a konzervativec. Myslím, že my tady v Česku jsme více svobodomyslní. Ať má každý dětí kolik chce. Mladí budou mít přirozeně více dětí, když budou mít důstojné mzdy a budou finančně gramotní, aby nepadli do pastí lichvářů a na ně navázaných exekutorů. Možná by také pomohlo, kdyby mohli trávit méně času v práci a více času mohli věnovat právě rodině. K čemu jsou v rodině čtyři děti, když je tatínek skoro nepotká, protože je v práci „od nevidim do nevidim“. Možná je kvalita důležitější než kvantita. Vyspělý stát už nemusí podnikat závody v rozmnožování.

Objevil se návrh skupiny poslanců kolem Václava Klause mladšího ohledně mazání příspěvků na sociálních sítích. Co si o něm myslíte?

To je další srandovní věc, neboť Václav Klaus mladší a mnoho podobných jsou vyhlášení právě mazáním a blokováním nepohodlných názorů. Při registraci na jakoukoli sociální síť souhlasíme s jejími podmínkami. Ty musí platit pro všechny stejně. Nevidím důvod, proč by měl Václav Klaus ml. mít pro sebe nějaké výjimky. Každý si může vybrat sociální síť, která mu vyhovuje. Klaus to obhajuje stylem, že každý má právo psát na internet i hloupé názory, což je sice hezká sebereflexe a je to samozřejmě i pravda. Nicméně internet nerovná se facebook. Facebook je soukromá firma, stránka, platforma, která má svoje pravidla, tak jako spousta jiných stránek, firem a platforem.  Nehledě na to, že ten návrh zákona je paskvil, který nemá šanci projít. A možná to je i záměr a celá ta akce je zase jenom zahlcování mediálního prostoru.

Proč je málo dostupných bytů a jsou tak drahé? Dnes je problematické sehnat i hypotéku. Pokud nemáte našetřeno kolem milionu korun, prakticky nemáte šanci hypotéku získat. Je normální splácet třicet a více let v životě vlastní bydlení? A je vůbec normální, aby takřka každý nějaké bydlení vlastnil?

To, že je tady vysoké procento domácností, které žijí ve vlastním, považuji za pozitivní jev. Bytů je málo a jsou drahé především v lukrativních lokalitách a velkých městech. Na druhou stranu jsou lokality, kde jsou byty volné a levné, ať už se jedná o města se specifickými problémy, jako třeba poslední dobou často skloňovaný Most, nebo naopak venkov. Zdražující hypotéky však pro mnohé lidi problémem skutečně jsou. Proto také mnoho dnešních třicátníků stále bydlí s rodiči, v čemž jsme v Evropě taky docela unikát. Já pro to mám však pochopení. Koneckonců to i dává částečně smysl. Na začátku se starají rodiče o děti, pak o vnoučata a později by se zase děti měly postarat o své rodiče. Ostatně pro dnešní mladé lidi už neexistuje vyhlídka nějakého důstojného státního důchodu, takže dobře vychovat své potomky je takřka jediné realistické důchodové pojištění. A s bydlením je to podobný. Já mám velký vzor ve svém dědovi i otci. Oba dokázali zajistit, aby jejich děti měly kde bydlet. A já se budu snažit o to, abych to stejné udělal i pro svoje děti. Jak se říká: "Kdyby se každý postaral o svoji rodinu, bylo by o všechny rodiny postaráno."


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…