Pirátem jsme každý od narození. Ale někomu bohužel systém vymyje mozek dočista, myslí si pirátský uchazeč o Senát Kučera

09.09.2014 1:23

ROZHOVOR Ve volebním obvodě Rychnov nad Kněžnou kandiduje na senátora za Piráty Roman Kučera. ParlamentnímListům.cz v rozhovoru mimo jiné vysvětlil, co znamená býti pirátem. „Znamená to především svobodně a kriticky myslet. Mít právo myslet si, co chci, a sdílet tyto myšlenky s kým chci. Každý člověk se narodí jako pirát. Systém mu začne odmalička vymývat mozek a mnohým ho, bohužel, vymyje dočista. Oběť začne myšlenky rozdělovat na zakázané a povolené, nechá si třeba vnutit, že jeho myšlenku může někdo jiný tak nějak duševně vlastnit. Taková blbost! No a člověk, který se tímhle nechá semlít, přestává být pirátem."

Pirátem jsme každý od narození. Ale někomu bohužel systém vymyje mozek dočista, myslí si pirátský uchazeč o Senát Kučera
Foto: Archiv R. Kučery
Popisek: Roman Kučera

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Před listopadovou revolucí jste se zúčastňoval protirežimních demonstrací a roznášel samizdaty. Jak jste spokojen s vývojem polistopadovým?

O mé spokojenosti leccos napoví fakt, že se občas účastním protirežimních demonstrací a roznáším pirátské tiskoviny. Tím nechci říct, že je to stejné. Dnes mi za tuto činnost víceméně nic nehrozí. Každé předběžné zadržení skončí, a dnes si režim nedovolí někoho jen tak na pár let zavřít. Metody jsou jemnější, ale rafinovanější a chytřejší. Ale to bychom se dostali jinam, než se ptáte.

Po listopadu 1989 jsem si dlouho myslel, že je vše v pořádku, jen se občas objeví drobné potíže růstu. Politici je vyřeší a my, občané, si budeme spokojeně a svobodně žít s perspektivou zářivé budoucnosti. A kdyby něco, přece můžeme politiky vyměnit! Jasné jako facka.

Jenže léta plynula, občas se nějaký politik vyměnil, ale to, co měly být jen potíže růstu, se ne a ne vyřešit, ba naopak. Václav Havel zavedl pojem „blbá nálada", pak přišla iniciativa „Děkujeme, odejděte" a další. Postupně mi došlo, že „my jsme ti, na které čekáme". A tak jsem tady.

Nyní (nejen) českou veřejnost hodně rozděluje ukrajinský konflikt a hodnocení podílu Ruska na něm. Jak místní situaci vidíte vy?

Vy po mně chcete, abych napsal knihu? Na Ukrajině jsem byl dvakrát, v Rusku jednou, v Bělorusku jednou, v Pobaltí asi dvacetkrát. Takže něco málo o tamních lidech vím, a to málo mi stačí, abych si domyslel, že situace je mnohem složitější, než nám ji vykresluje oficiální propaganda. Jedna věc je neoddiskutovatelná. Je to UKRAJINSKÉ území a žádná cizí mocnost na něm nemá co dělat. Všechno ostatní jsou dohady, zprostředkované a filtrované těmi, kdo informaci poskytují. Opravdu to nejde zdálky soudit. A už vůbec ne pár větami. 

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

Můžeme se pouze zamyslet „cui bono". Sankce a nepřátelství rozhodně uškodí Rusku, uškodí Ukrajině a uškodí i Evropě. Zbytek světa získá konkurenční výhodu. Kdo z toho zbytku světa má nejvíc možností a zkušeností s vyvoláváním válek, si domyslete sami, Uganda to asi nebude.

Prý jste pirátem už od narození. Co to znamená býti pirátem?

Znamená to především svobodně a kriticky myslet. Mít právo myslet si, co chci, a sdílet tyto myšlenky s kým chci. Každý člověk se narodí jako pirát. Systém mu začne odmalička vymývat mozek a mnohým ho, bohužel, vymyje dočista. Oběť začne myšlenky rozdělovat na zakázané a povolené, nechá si třeba vnutit, že jeho myšlenku může někdo jiný vlastnit, jaksi tak nějak „duševně vlastnit". Taková blbost! No a člověk, který se tímhle nechá semlít, přestává být pirátem.

Naštěstí si čím dál víc lidí uvědomuje, že myšlenky a informace vlastnit nelze, že musí zůstat svobodné. Piráti ukazují těm nešťastníkům cestu, jak získat zpět svobodné myšlení.

Na Facebooku máte text o petici na legalizaci konopí. A u toho poznámku - petice dobrá, cíle nedostatečné. Co tím myslíte?

Řeknu vám to jako ateista: Co Bůh stvořil, člověk nemá co zakazovat. Bůh stvořil celou řadu léčivých bylin, které se postupně dostávají na seznam „zakázaných rostlin". Proboha! Kde to skončí? Postupně zrušíme zahrádkáře a veškeré potraviny budou pocházet z průmyslových koncernů, které si ten monopol časem prolobbují? Konopí je první vlaštovka.

Zakážeme ho, pak ho povolíme pěstovat jen megakorporacím a pořádně odrbeme každého konzumenta o všechny prachy, které má. Ať hezky žije podle předpisů a drží hubu. Takový svět Piráti nechtějí a budou proti němu bojovat všemi prostředky. Svoboda léčby, ať si každý pěstuje, co chce, ať si to užívá, jak chce, to je náš cíl. Žádné Monsanto, žádná kriminalizace pěstování, žádné „autorské poplatky" za osivo. Petice je sice krok správným směrem z dnešního absurdního stavu a zaslouží podpořit, ale... Myslím, že už nemusím pokračovat, protože teď už vy i vaši čtenáři vědí, že Piráti se s polovičatým řešením nespokojí.

Kandidujete do Senátu, proč by vám měli voliči dát hlas? Co prosazujete?

Protože jsem Pirát a tahle planeta Piráty potřebuje jako máloco jiného. A jestli jste z předchozích řádků nepochopili, co je pirátství, holt budeme muset těch rozhovorů udělat víc. Myslete svobodně a volte Piráty!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…