Podnikatel Jančura: Neuplácím a nelezu politikům do zadku. Jsem jejich nepřítel

04.08.2012 10:45

ROZHOVOR Podnikatel Radim Jančura je známý tím, že se netají kritikou současné vlády. Opírá se nejen do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ale i do dalších ministrů. A také dalších politiků. Ty prý neuplácí ani jim neleze do zadku. Tak, jako jiní.

Podnikatel Jančura: Neuplácím a nelezu politikům do zadku. Jsem jejich nepřítel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Jste dlouhodobý kritik vládní ale i obecné politiky. Nerozhádal jste si to kvůli tomu u politiků napříč politickým spektrem?

Máte vícero možností, jak s poltitiky komunikovat. Buď je můžete uplácet, a to funguje, nebo jim takzvaně lézt do zadku, to funguje asi méně, anebo se stát doslova jejich nepřítelem a trvat na dodržování toho, co dodržováno být má.

Tvrdíte, že je důležité, aby se podnikatelé nebáli jít do konfliktu. Setkal jste se ze strany politiků s nějakým tlakem na to, abyste brzdil?

Ne. Jenom s panem Kalouskem, ten mi do telefonu řekl, že dráždím chřestýše bosou nohou.

Volil jste Věci veřejné. Jak se zpětně díváte na Víta Bártu v čele dopravy? Když skončil, říkal, že po něm šli zavedení kmotři, že chtěl rozbít tu strukturu, ale že jeho pád byl řízen trochu z této strany..

Co jsem slyšel já, je, že se naopak snažil přitáhnout toky peněz k sobě. Měl jsem špatnou negativní zkušenost s tím, kdy mi dvakrát slíbil, že zruší dotaci na vlaky Eurocity/Intercity, dvakrát to pustil do médií a do dneška vlaky jsou dotovány. To, že chtěl rozbít tu strukturu, bylo mediální divadlo. Ale jsem rád, že VV vznikly. Nepřinesly do politiku hnůj, jen ho rozrýply. Na tom, že se politici nahrávají, nevidím nic špatného. Pokud se nevydírají.

Více rozhovorů ZDE

Na jaře jste chválil iniciativu Karolíny Peake, LIDEM. Jak ji teď hodnotíte, volil byste ji?

Líbí se mi každá žena, která je v politice, přítomnost žen v politice kultivuje. 

Není Karolína Peake, v nadsázce, spíše něco jako vládní fíkový list? Kalousek a další si dělají své kšefty..

Tak, jak vzhlížela k panu Bártovi, teď vzhlíží k panu Kalouskovi.

Jaký máte názor na eurodotace, je to důvod pro konec Kalouska v politice? Brusel nám nedá peníze...

Nedokážu říct, kdo by za to měl nést politickou zodpovědnost. Kalousek působí velmi chytře, ale pořád opakuje to samé, co se naučil od Eduarda Janoty. Ekonomicky mu to nevychází, zvýšení spodní sazby DPH je šílené. Tři čtvrtiny procent Čechů žije od výplaty k výplaty, já také. Ale žiju si docela v pohodě. Devadesát procent lidí ať má jakýkoliv plat, tak má na konci měsíce před výplatou nula. Zvýšení spodní hranice DPH je zločin proti lidskosti.

Říká se, že Kalousek vyvádí nějaké peníze do fondu J&T, co je na tom pravdy?

Slyšel jsem to, ale nemám to potvrzené. Takovéto informace jsem dostal, že peníze ukládá spolu s Martinem Romanem do EPH. Ve chvíli, kdy takovouto informaci dostanu, začnu přemýšlet dál, zda je s Martinem Romanem takový kamarád, aby do EPH dávali peníze.

Miroslav Kalousek na Vás také podal trestní oznámení...

Trochu si tím naběhl. Na České pozici se objevil článek, že pan Kalousek je jedním z nejbohatších Čechů. On jej vytáhl, byť to byl bezvýznamný text, pak se to objevilo ve všech médiích, to pro něho nebylo moc dobré. Trestní oznámení podal, ale bylo státní zástupkyní Prahy 1 odloženo. O Kalouskovi už se napsaly tisíce článků, jeho pověst už byla tak špatná, že jsem ji nemohl určitě zhoršit. Ale mrzí mě, že to trestní oznámení skončilo v šuplíku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…