Politické strany jsou vyděšené? Některým to přeju, přiznává odborář Kovo

30.06.2013 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula přiznává, že některým politickým stranám, které jsou vyděšené z kroků prezidenta Miloše Zemana, to přeje. Ale i když sám pád vlády i jmenování Jiřího Rusnoka novým premiérem uvítal, nejvíce si nyní přeje předčasné sněmovní volby.

Politické strany jsou vyděšené? Některým to přeju, přiznává odborář Kovo
Foto: hns
Popisek: Josef Středula v půlnočním rozhovoru

Svůj tip na ministra práce a sociálních věcí v úřednické vládě ale prý nemá. „Jména jsou v plné kompetenci premiéra. Ať se snaží, jestliže byl ochoten se premiérem stát, musí být schopen si vybrat členy svého týmu,“ prohlásil mimo jiné šéf největšího odborového svazu pro ParlamentníListy.cz.

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?
O půlnoci se obvykle chystám ke spánku, snažím se odpočívat, protože času na odpočinek moc není. Sobota, neděle a noc ze soboty na neděli je taková vzácná chvíle, kdy člověk renovuje svůj organismus po tom, co proběhlo v uplynulém týdnu, a sbírá síly na všechno, co přijde.

Jak relaxujete, věnujete se o víkendu nějakému svému koníčku?
Takový relax, když to čas dovolí, je amatérské focení toho, co se mi líbí. To je pro mne takový odpočinek, kdy člověk myslí na jiné věci a hledá krásu v něčem úplně jiném, než je práce.

Co fotíte nejraději?
Přírodu.

Ale radost vám přinesly i všední dny. Předpokládám, že jste jako šéf odborového svazu rád, že padla Nečasova vláda, kterou jste velmi ostře kritizovali. S jakým očekáváním přijímáte nově se tvořící kabinet Jiřího Rusnoka?
Jako odborový předák nemohu říci nic jiného, že přání, aby Nečasova vláda padla a skončila, mám už dlouhou dobu. A ty důvody jsou zřejmé. Nezodpovědná správa země, naprosto fatální přešlapy, které se dějí už dlouho v řadě oblastí důchodovou reformou počínaje, přes navyšování nezaměstnanosti až po nerespektování toho, že jsme ve velmi nepříznivé fázi hospodářského výzvoje, přesto nebyla žádné snaha o hospodářskou politiku, o rozvoj země v této oblasti. Převládala neochota poradit se s těmi, kteří vědí, co se v ekonomice děje. To jsou pro mne věci natolik vážné, že zpráva o tom, že vláda padla, byla pro mne vítaná. Mrzí mne, že padla z úplně jiných důvodů, než byla její neschopnost. Z tohoto hlediska by to mohlo vypadat, že vládla dobře. Ale já si myslím, že dobře nevládla, a to se projevuje i tím, jaký je výkon českého hospodářství, kde se nacházíme my a kde ostatní země kolem nás. My máme pokles, země kolem nás mají hospodářský vzestup, i když mírný. Takže jsem samozřejjě rád, že vláda padla. Já preferuji předčasné volby v co nejkratším termínu. A do té doby ať spravují zemi odborníci. Rád bych věřil, že se najdou odborníci, kteří budou ochotni připravit agendu pro novou vládu.

Mluvíte o odbornících, ale objevují se obavy, že jde hlavně o kamarády současného prezidenta Miloše Zemana. Někteří jsou bývalí nebo podle šéfa sociální demokracie Bohuslava Svobody budoucí lídři SPOZ, kteří se mají zviditelnit před příštími sněmovními volbami. Co si o tom myslíte vy?
To, kdo bude ve vládě, záleží na schopnostech jmenovaného premiéra. Jiří Rusnok je odborník, není to ryzí politik v tom stranickém slova smyslu. On jako osoba k tomu předpoklad má. Koho osloví, to už je velký rozdíl. To už je otázka jeho schopností a dovedností, protože záleží na tom, jak dokáže tento úkol splnit. Nejsem jeho mluvčí ani člověk, který je schopen odhadnout, jak se mu bude dařit, ale mohu mu jen držet pěsti. A hodnocení toho, kdo je čí není v České republice kamarád někoho, je těžké. Myslím, že všichni z těch frekventovaných jmen mají nějaké kamarády, protože český plácek je poměrně malý. Problém by byl, kdyby byl někdo zástupce nějaké lobbistické skupiny. Pokud si něco přeju, tak konečně klid v České republice.

Ale jedno jméno - budoucího ministra zemědělství - je přece spojeno s vlivnou lobbistickou skupinou. Jde o Miroslava Tomana, šéfa Potravinářské komory, který navíc působí v rodinné firmě Agrotrade, jejíž hlavou je jeho otec – dlouholetý ministr zemědělství v komunistických vládách. Firma podivným způsobem privatizovala řadu zemědělských podniků.
Já pana Tomana neznám, neznám ani jeho znalosti a dovednosti, takže si to nedovoluji posuzovat. Jám mám zkušenost, že je rozdíl být ve funkci místopředsedy odborového svazu a ve funkci předsedy odborového svazu, protože ta míra zodpovědnosti se rychle mění. Já bych rád věřil, že jsou lidé, kteří dokáží zapomenout na to, že ovládají nějaký obor a že v něm aktivně pracují, protože pokud nebudou schopni opustit své vlastní zájmy, v takovém případě by žádné angažmá dostat neměli. Jestliže se prokáže, že pan Toman pléduje za zájmy nějaké skupiny, bylo by férovější, aby opustil vládu a šel dělat zpátky do nějaké skupiny nebo firmy. Ale to, že je někdo šéfem něčeho, ještě automaticky neznamená, že se tak skutečně stane. To jsou domněnkyl některých lidí, on sám musí dokázat v každodenní práci, že je schopen se nad takové věci povznést.

Česká politická scéna i odborníci většinou kritizují, že prezident poprvé v novodobé historii postupoval při jmenování premiéra bez dohody s politickými stranami.
Musím přiznat, že to, že jsou politické strany vyděšené, některým přeju.

Ale není to trochu krátkozraké? Nejde přece jen o jednu konkrétní vládu, která je vám jistě bližší než pravicová, ale jde o velmi netradiční postup, který podle mnoha odborníků posouvá naši zemi od parlamentní demokracie k prezidentskému systému. Nemyslíte, že to v dlouhodobém horizontu může parlamentní demokracii poškodit víc, než kdyby ten necelý rok dovládla politická vláda s Miroslavou Němcovou v čele, zvlápšť když má ve sněmovně stojedničkovou většinu?
Já si myslím, že jestli někdo poškodil demokracii, tak je to určitě politická vláda. Podívejte se, co se tady odehrává, tady si někdo nařizuje tajným službám, aniž by k tomu měl dispozice, tady se pohybují - kdyby jen lobbisté, ale daleko ještě jiná odrůda lidí, kteří manipulují s politiky. Takže se domnívám, že postup prezidenta Zemana, pokud je v souladu s ústavou, a to podle mne je, je v pořádku. Pokud něco udělal, tak zatřásl velmi jasně s některými politiky a jejich politickými stranami, a to už Česká republika potřebuje. Nevolám po prezidentském systému, ale myslím si, že silný prezident je v očích české veřejnosti přijatelnější než špatná vláda, která už měla velmi malou důvěru. A prezident byl zvolen lidmi a dělá to, co vždycky říkal, že bude dělat - hájit zájmy lidí, dolních deseti milionů. Říkal, že tímto krokem chce jít co nejrychleji k předčasným volbájm. A jestli úřednická vláda vyprovokuje politické strany k předčasným volbám, protože nechtějí, aby taková úřednická vláda vládla dlouho, byl tento účel splněn. A já budu jen rád, když se Poslanecká sněmovna co nejrychleji rozpustí. Zatím někteří poslanci jen dokazují, že se nechtějí zbavit svých židlí. A bojí se, že o ně přijdou. Já myslím, že se konečně teď dostávají na roveň běžným lidem - zaměstnancům, kteří se v průběhu krize pravidelně ocitají před hrozbou ztráty zaměstnání a ohrožení životních jistot. Úplně jinou životní jistotu má poslanec se svým příjmem vůči běžnému zaměstnanci.

Takže by vám vadilo, kdyby Rusnokův kabinet byl u moci až do konce volebního období?
Určitě není mé přání, aby vládl do konce řádného volebního období. Přál bych si, aby proběhly předčasné volby. Čím dříve bude politická vláda vzešlá z řádných voleb, tím lépe, a tím méně bude tady toho hluku.

Máte jako odbory nějaký tip, koho byste viděli rádi na postu ministra práce a sociálních věcí?
Já nemám přání a v žádném případě bych si netroufl vstupovat do pravomocí premiéra. Já si přeju, ať je na tomto postu člověk, který resortu rozumí, který ví, co to portfolio obnáší, který je schopen se ty věci naučit. Ale je rozdíl, když budu hovořit o vládě úřednické, nebo o vládě politické, v obou případech však platí, ať je tam odborník, který situaci stabilizuje, který u úřednické vlády nezpůsobí nějaké další zbytečné rozruchy. A ať ti, kteří své práci rozumějí, v ní pokračují, a ti, kteří ji neumí, ať se klidně bojí, a vůbec mi to nevadí. Protože ti, co práci neumí, nepatří na žádné z ministerstev. To je úplně běžné. Jména členů vlády jsou však v plné kompetenci premiéra. Ať se snaží, jestliže byl ochoten se premiérem stát, musí být schopen si vybrat členy svého týmu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…