Politik TOP 09 se rozpovídal o smrtícím padáku od Kalouska. Chce prý obětovat TOP 09. A Schwarzenberg, Rittig, Janoušek...

20.08.2014 11:02

ROZHOVOR Zastupitel Prahy, člen krajského výboru pražské TOP 09 a místopředseda topky v Praze 9 Petr Trombík vysvětluje, proč byl vyškrtnut z kandidátky na pražský magistrát. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek podle něho hraje s pražskou topkou gambit, tedy chce ji obětovat pro svou politickou budoucnost. Trombík v rozhovoru vysvětluje, jak to chce udělat a proč.

Politik TOP 09 se rozpovídal o smrtícím padáku od Kalouska. Chce prý obětovat TOP 09. A Schwarzenberg, Rittig, Janoušek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

V předchozím rozhovoru jste podmínil svou kandidaturu do zastupitelstva hlavního města Prahy tím, že na volitelných místech nebudou někteří lidé. Na kandidátce nejste. Znamená to, že jsou tam lidé, kteří pro vás byli nepřijatelní?

Na kandidátce nejsem, protože jsem dostal padák, a to nikoliv zlatý, jak je v politice obvyklé, ale padák smrtící – naštěstí jen pro mou politickou kariéru – od pana Kalouska, který mne vyškrtl osobně a bez odůvodnění. Nijak mne to netrápí. Spadl mi kámen ze srdce, čekal jsem to. Nebudu kritizovat pana Kalouska, že mne vyškrtnul z kandidátky. On mne totiž vyškrtnul, protože jsem ho kritizoval, takže přece jen důvod měl. Řekl bych, že sestavování kandidátky se mu vymklo z ruky, když jsme nezvolili jeho „protežé", kteří právě patřili mezi lidí, kvůli nimž bych nekandidoval, jak jsem konstatoval v předchozím rozhovoru.

  • Reakci Miroslava Kalouska na vyřčená obvinění ČTĚTE ZDE

Je fakt, že já jsem měl proti těmto lidem poněkud chatrnou výhradu, že se stýkají s počestnými osobami jako je pan Janoušek nebo pan Rittig. A určitě s nimi jednali pro blaho Pražáků. A může někdo podezírat inventárního člena dozorčí rady dopravního podniku – už je tam druhé volební období, za topku však první – že vždy řešil odborné problémy v dopravním podniku s panem Rittigem, když za ním chodil? Takové výhrady byly v očích pana místopředsedy jistě rovněž přitěžující okolností, které pak vedly k mému vyškrtnutí těsně před odevzdáním kandidátky, takže to nemusel už s nikým projednávat. Ale třeba ještě na nějaký můj zločin přijde, kterým to zpětně zdůvodní. Impuls k mému vyškrtnutí vyšel mimochodem z organizace, kde mají oba zmínění pánové své kořeny.

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

A v čem jste ještě kritizoval Miroslava Kalouska?

Snad to nebyla ani kritika, jen konstatování. Říkal jsem jen nahlas, co se všeobecně v pražské topce ví a co je každému Pražákovi jasné, že vyhrát s Kalouskem v Praze volby, to je jako přeplavat Vltavu s mlýnským kamenem na krku. A dokonce jsem to říkal i do novin, že totiž pokud půjdou v Praze do voleb dvě lidové strany, jedna s panem Kalouskem a druhá s Cyrilem Svobodou a Sekyrou v zádech, nebudou mít Pražáci těžkou volbu. V minulosti se jejich společné preference pohybovaly okolo pěti procent. Pokud topka v Praze zvítězila, byla to topka Schwarzenbergova. A pokud nechce nyní zaniknout, musí to být opět topka Schwarzenbergova i s lídrem Hudečkem, která nemá a nechce mít nic společného s lidoveckými strýci a tetami. Ať se lidovci v Praze snaží. Nabídkou na post na Hradě se jim už povedlo zkompromitovat jednoho jezuitu. V posledních měsících mne ale zaujalo něco, co bych označil jako „Kalouskův pražský gambit“.

Co tím myslíte?

Velmi jsem tím šachovým termínem, aplikovaným na pana místopředsedu, rozčílil před několika měsíci jednoho jeho velmi blízkého spolupracovníka, který mi o tom zakázal mluvit, protože to se mnou myslel dobře. Pochopil jsem díky tomu, že se pohybuji blízko pravdy ohledně záměrů a plánů pana místopředsedy, týkajících se jeho politické budoucnosti. Je to náš Richelieu a vždy myslí mnoho tahů dopředu. A v čem spočívá ten Kalouskův pražský gambit? Je to jednoduché, ale v politice přece jen originálně nečekané. Pan Kalousek s radostí obětuje pražskou topku, která mu beztak leze na nervy a je to navíc vzájemné, aby mohl pokračovat ve hře, tedy v  politice.

Z čeho to vyvozujete?

Pokud nahlížíme páně Kalouskovu současnou politickou perspektivu, pak zjistíme, že je nevalná. Přitom je na českého politika ještě mladý a navíc jeden z nejambicióznějších.

TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých mu nestačí pro zajištění jeho budoucnosti?

STAN se bez něho obejde, věnem už dostal rozpočtové určení daní, které Prahu sice víc než půl miliardy stálo, ale topce se společenství se STANem za ten špás přece jen vyplatilo, ne? Teď už může STAN v Praze směle soupeřit s TOP 09. Předseda Schwarzenberg je na odchodu a hlava topky, Praha, je tak pro Kalouska ztracena.

Stále jste však neřekl, komu a proč bude podle vás pražská topka obětována...

Politické budoucnosti pana Kalouska. Někdo se musí postavit do čela celorepublikové „pravice“ a to je právě on. Nebude přece jen stále hulákat na Babiše, v jehož stínu se bude „nejúspěšnější ministr financí“ víc a víc ztrácet. A  ODS je v neutěšené situaci. Petr Fiala je sice skvělý politolog a slušný člověk, ale strana pod jeho vedením je také na odchodu do zapomnění nebo aspoň do bezvýznamnosti. ODS je v totální personální nouzi. Jde o to, koho si zvolí „nový lídr pravice“ za svého nového partnera. Budou to nejspíš jeho staronoví parťáci z ODS, kteří sice už nemohou na světlo denní, ale v zákulisí stále tahají za nitky ve straně.

Svým gambitem Kalousek obětuje budoucnost pražské topky v pražských komunálních volbách vybraným a „neokoukaným“ pražským lídrům ODS a možná i dalším „pravicovým“ konkurentům topky, kterých jde do voleb habaděj. To neznamená, že ODS vzrostou v Praze znovu šance, jen budou její trosky spolu s pošramocenou topkou na magistrátu v opozici. Tak jako v sněmovně. A budou se společně vymezovat proti Babišovi, respektive Krnáčové, která je lídrem ANO v Praze. Tak dlouho, až splynou v jedno tělo a jednu duši pod vedením pana Kalouska. To by v tom byl čert, aby do příštích voleb nevytvořil opět úspěšnou partaj. Ale chce to čas do voleb v řádném termínu. Proto se současná vláda může na svou opozici spolehnout nebo o ni rovnou opřít.

Jak může Miroslav Kalousek obětovat pražskou topku?

Netvrdím, že to musí dělat vlastníma rukama. Má na to kapacity uvnitř, které budou vyrábět difamační aféry, třeba i falešné, ale s dopadem na preference současného primátora a jeho lidi. Nebo nasadí na kandidátku do Senátu – jak jinak než bez diskuze – hrobníky topky, například pana Bursíka.

Vaše prognóza je tedy jaká?

Pokud to dopadne, jak předpokládám – a není moc důvodu o tom pochybovat – pak pan Kalousek naplnil sen každého politika. Dokázal totiž vyměnit své voliče. A ti prosťáčci si přitom myslí, že ve volbách mohou vyměňovat politiky. Dokázal to a nejednou! Nejdříve vyměnil voliče Josefa Luxe za voliče Karla Schwarzenberga. Teď jsou na řadě bývalí voliči Václava Klause, s jejichž získáním, tedy se získáním „hardware“ ODS, jejího stranického a finančního zázemí, mu určitě pomohou bývalí kamarádi z vlády a jejího širšího okolí, ale ze skromnosti tak učiní ze zákulisí. „Software“ dodá náš Richelieu, jako obvykle. Jak to mohu vědět? Mám v Praze 9, tedy ve Vysočanech, přímo pod nosem, vývojovou laboratoř, líheň tohoto vznikajícího politického projektu v regionálním měřítku. Splynutí vedení místních organizací ODS i TOP 09 je dokonalé. A mají budoucnost! ANO tam nepostavilo kandidátku a sociální demokraté jen vegetují.

A jakou budoucnost má pak pražská TOP 09?

Snad se vedení pražské topky včas zamyslí nad svou budoucností, protože v tomhle novém partajním projektu už voliči Karla Schwarzenberga svou tvář nenajdou. Po volbách bude, doufám, sněm pražské topky, který bude jásat nad vítězstvím, nebo spláče nad porážkou. Ale v obou případech by se měl rozhoupat k založení TOP Praha.

Jste ještě stále členem pražského zastupitelstva. Jak vidíte budoucí sestavu v zastupitelstvu a složení rady hlavního města Prahy?

Sestavování pražské koalice bude trvat hodně dlouho, subjektů, které jdou do komunálních a celopražských voleb, je mnoho a část z nich se do celopražského zastupitelstva určitě dostane. Ale proč by nemohli v pražské radě vedle sebe sedět Tomáš Hudeček s Adrianou Krnáčovou, TOP Praha s ANO? Pravděpodobně budou mít nejsilnější zastoupení na magistrátu. Nebude to však snadné, jak už jsem se výše zmínil. Kardinálním cílem našeho Richelieu je, aby topka zůstala v opozici. Prý se tím ani moc netají.

Nebojíte se, že za tenhle rozhovor budete vyloučen ze strany?

Nebojím se, i když si dovedu představit, že náš generální sekretář Pavel Severa mne dokáže vyloučit. Dokázal už v minulosti ledacos. A tak budu vyloučen i vyškrtnut. Tohle nedokázali současně ani komunisté za normalizace.  

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…