Politik TOP 09 se vysmál tlachům levice a řekl více o vztahu Kalouska a knížete

04.09.2013 6:12

ROZHOVOR Někdejší senátor za TOP 09 Adolf Jílek, který hlasoval proti přímé volbě prezidenta, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připomněl, v čem vidí nebezpečí populismu a vysmál se předvolebním heslům. Řeč byla také o Mickey Mousovi, Popelce nebo vztahu Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga.

Politik TOP 09 se vysmál tlachům levice a řekl více o vztahu Kalouska a knížete
Foto: top 09
Popisek: Adolf Jílek na snímku vlevo

Čekají nás předčasné volby. Jak si vysvětlujete, že podle průzkumů volby zřejmě vyhraje levice a navíc sílí protestní strany?

Je to dáno už dlouhodobě tím, že se tu na všechno nadává. Zejména levice před rozpuštěním sněmovny zdůrazňovala negativa, a to zůstává v lidech, kteří si pak myslí, že něco nového bude lepší, krásnější, voňavější. Už to zkusili jednou, nakonec byli zklamaní, tak teď budou zkoušet něco jiného.

Co říkáte na volební hesla politických stran, která se teď objevují? Třeba ČSSD na svých billboardech tvrdí, že prosadí dobře fungující stát. Heslo lidovců je: „Dáme zemi do pořádku" a ANO 2011 má slogan: „Jsme schopný národ. Jen nás řídí nemehla“.

Tomu se můžu akorát smát. Oni zase ale někoho na tyto tlachy nalákají. Na fungující stát měli hodně času a nefungoval zdaleka tak, jak by měl. A jestli si někdo myslí, že jedním škrtnutím pera se najednou něco, co se pomalu vytváří, vyloupne z oříšku Popelky, tak to ne. To chce dlouhou práci, aby si lidé uvědomovali, že určitá zodpovědnost je na obci, určitá zodpovědnost je na kraji a určitá zodpovědnost je na státu. A to nelze směšovat. A je potřeba si také uvědomit, že každý má zodpovědnost sám za sebe. Nikdo nechce mít zodpovědnost, každý chce mít jen výhody.

Jak hodnotíte slova Miloše Zemana o tom, že váš předseda Karel Schwarzenberg je maskot, podvod na voličích, protože hybnou silou ve straně je ve skutečnosti Miroslav Kalousek?

Útok na TOPku se dal očekávat, a že bude veden na konkrétní osobu, to znamená na Miroslava Kalouska, bylo jasné a zřejmé už před předčasnými volbami. Útočit na konkrétní osobu je vždy jednodušší a účinnější, než útočit na mlhavou množinu, která se nazývá politickou stranou nebo čímkoliv jiným.

A Miloš Zeman a mnozí jiní nechtějí vědět, že je Karel Schwarzenberg naším předsedou. Názory předsedy Miroslav Kalousek v žádném případě nesnižuje, a když se náhodou jejich názory liší, snaží se domluvit, ale větší zkušenost staršího pána vždy vítězí.

Váš předseda definuje TOP 09 jako konzervativní, nikoliv pravicovou stranu. Jaký je v tom rozdíl?

Jsou tu strany liberální, které mají levicové, ale i pravicové nápady. A pak jsou strany konzervativní, které se pořád opírají o konzervativní hodnoty, které tu máme několik tisíc let, a snažíme se o to, aby tyto hodnoty pro nás byly pořád hodnotami důležitými. Není pravda, že solidarita a pomoc druhým je výsada jen socialistů. Liberálové si myslí, že je potřeba rozdělit všechno všem rovnoměrně. My ale říkáme, že je potřeba pomoct těm, kteří si sami pomoct nemohou a pomoc potřebují, a ti, kteří mohou něco dělat, tak je potřeba, aby dělali a ne žili na úkor ostatních. To je jeden ze zásadních rozdílů.

Podle Miroslava Kalouska se v předčasných volbách povede boj o svobodu proti sjednocené levicové frontě pod vedením prezidenta. Vnímáte to podobně?

Vždycky jsme měli prezidenta, který měl především roli hlavy státu, ale ne nijak významnou výkonnou moc. Miloš Zeman se postavil do role prezidenta, který bude de facto řídit všechno. To už se ale blížíme k diktatuře nebo polodiktatuře. Parlamentní demokracie, kterou máme dánu ústavně, by měla zůstat zachována.

Vy jste v Senátu hlasoval proti přímé volbě prezidenta. Potvrdily se vaše výhrady?

Představa, že přímá volba prezidenta a přímá demokracie je úplně to nejlepší, co tu může být, je mylná. Populista a populismus zvítězí v takovýchto případech vždycky. Stačí nastolit taková témata, která osloví větší část voličů. Populistovi se navíc podaří zvednout lidi, kteří sedí ve čtvrté cenové skupině a dělají politiku tam. Ti mu pak hodí hlas. A to je právě to nebezpečí.

Já jsem už tenkrát říkal, že když bude kandidovat Mickey Mouse a bude velmi populární, tak vyhraje on namísto člověka, který má všechny předpoklady k tomu, aby vykonával prezidenstkou funkci.

Navíc, v případě volby nepřímé, se vždycky ten, který byl zvolen, musí někomu zodpovídat, zatímco přímo zvolený prezident může říkat, že je představitel všech svých voličů. Jejich představu ale nikdy nezjistíte, protože, když se zeptáte konkrétních lidí, každý bude mít jiný názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…