Populární hejtmanka Vaňhová: My tu nečekáme na vládní reformy, řídíme se rozumem

06.02.2012 16:33

ROZHOVOR Jana Vaňhová, aktuálně čtvrtá v popularitě mezi všemi hejtmany, ParlamentnímListům.cz odpovídala na otázky týkající se nepřizpůsobivých občanů, dopadů vládních reforem, ale také na téma čerpání z fondů EU.

Populární hejtmanka Vaňhová: My tu nečekáme na vládní reformy, řídíme se rozumem
Foto: red
Popisek: Hejtmanka Jana Vaňhová ve své kanceláři

Paní hejtmanko, mezi největší problémy Ústeckého kraje patří problém mezi česko-romskou komunitou, nezaměstnaností a kriminalitou. Od nového roku vstoupila v platnost reforma práce z kabinetu ministra Drábka. Jaký dopad bude mít tato reforma na Váš kraj?

Podle mého názoru jsou tyto reformy namířeny především proti slušným a pracovitým lidem a jsou nedomyšlené. To, co se nyní odehrává na úřadech práce při vyplácení sociálních dávek už snad ani není chaos, ale destrukce státní správy.

Pro Ústecký kraj a dvojnásob pro Šluknovsko (dění v regionu sledujeme ZDE) a další vyloučené lokality je nezbytné co nejdříve zahájit aktivní státní politiku podpory zaměstnanosti, jak to v září loňského roku slíbil premiér Petr Nečas. Uplynulo téměř půl roku a nic se neděje. Není možné jen přihlížet, jak pracovní příležitosti mizí, stát musí aktivně podporovat jejich vytváření. Ústecký kraj je dlouhodobě na čelních příčkách ve statistikách nezaměstnanosti, a proto velmi citlivě vnímáme všechny nenaplněné sliby přicházející z Prahy.

Pan ministr a celá vlády by si měli uvědomit, že obyčejní lidé po všech těchto vládních reformách chudnou, příjmy jim nerostou, naopak výrazně stoupají výdaje a náklady na základní životní potřeby. Nejsou to naši občané, kdo tento stát zadlužili, a proto nechápou, proč za to nyní mají nést následky.

Ústecký balíček (více ZDE) loni vláda zamítla. Připravujete nějakou obměnu balíčku prosadit letos?

Ústecký balíček by měla dnes, tedy 7. Února, projednávat Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR a musím bohužel již nyní přiznat, že vládní poslanci pro něj zřejmě ruku nezvednou, a to přesto, že obsahuje přesně to, k čemu se zavázal premiér při hašení situace na Šluknovsku – například soustavné a opakované přestupky posuzovat jako trestný čin nebo vytvořit systém na podporu sociálního bydlení. Zdá se vám to také nelogické?

Ačkoli tyto zákony potřebujeme prakticky okamžitě, vláda je pod nesmyslnými záminkami raději shodí se stolu a připraví své vlastní. Bohužel vládní poslanci sledují spíše své politické zájmy, než skutečné potřeby lidí. Je potřeba si také uvědomit, že Ústecký balíček usvědčuje vládu z absolutní nečinnosti v této oblasti, protože jinak by již měla před rokem připravené své vlastní zákony. To ale stále nemá.

Ministr Josef Dobeš navrhuje reformu regionálního školství. Ve Vašem kraji ale začala reforma, v rámci níž dochází i ke slučování škol, již dávno. Jaké výsledky v této oblasti shledáváte? A jaký je Váš názor na reformu ministra?

My jsme, upřímně řečeno, na žádné velké reformy nečekali a spíše jsme se řídili očekávaným demografickým vývojem a zdravým rozumem. Žádný kraj se nevyhne procesu slučování škol, protože bez něj by do několika let zkolaboval systém financování. Ústecký kraj je v této oblasti jasným lídrem a myslím si, že sloužíme jako vzor nejenom pro ostatní kraje, ale i pro samotné ministerstvo.

Jednou z hlavních priorit při sestavování krajského rozpočtu na letošní rok bylo podle Vašich slov vytvoření podmínek pro maximální využití finančních prostředků z EU. Jak se Vám v této oblasti dařilo v předchozích letech? Jaké projekty byly z fondu EU financovány?

Vytváření podmínek pro efektivní čerpání evropských dotací je jednou z našich priorit, protože pokud peníze nevyčerpáme, nenávratně zmizí, a to by byla velká škoda. Evropské peníze směřují do řady oblastí, ať je to doprava, školství, zdravotnictví a další investice. V letošním roce budeme například z těchto peněz propagovat turisticky přitažlivá místa Ústeckého kraje, potřebujeme měnit naši image měsíční krajiny. Máme vysokou koncentraci přírodních krás a kulturních památek, ale lidé se o tom musí dozvědět. K tomu tedy chceme využít evropské peníze. Dalším velkým projektem na letošní rok bude výstavba dalších kilometrů oblíbených cyklostezek. Důležité je také budování silničních obchvatů měst. Řada projektů se věnovala regeneraci a rozvoji měst, například vybudováním sportovišť a knihoven.

Před koncem roku jste vyzvala ministra dopravy a vnitra ke společné schůzce na téma, co nejrychlejšího zprovoznění nově dokončeného úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Bílinkou. Nejnovější úsek měl být původně otevřen ve středu 21. prosince 2011, ale vzhledem k procesním pochybením hrozí odložení termínu o několik měsíců.  Jak se situace vyvíjí, a víte už, kdy by mohl být úsek otevřen?

Poslední informace naznačují, že by to mohlo být do června. Samozřejmě, pro nás je zcela zásadní, aby byla dokončena celá dálnice (více ZDE). D8 je neuvěřitelný příběh o moci ekologických aktivistů a bezmoci občanů žijících na objízdných trasách za nedokončenou část, kteří nechtěně musí trpět smogem a hlukem z nadměrné dopravy. Ekologičtí aktivisté se opět odvolali proti poslednímu stavebnímu povolení a nyní bude o jejich oprávnění rozhodovat Krajský úřad Ústeckého kraje. A mohu vás ujistit, že budu usilovat o to, aby krajské rozhodnutí padlo co nejdříve, a nemyslím si, že by odvolání ekologů bylo natolik opodstatněné, aby mohlo vydání stavebního povolení zablokovat.

V krajských volbách se chystáte obhajovat svůj mandát hejtmanky. Už víte, jakou zvolíte kampaň?

Zatím vám konkrétní podobu kampaně neprozradím, protože je to věc, která je zásadní a její odhalení vyžaduje správné načasování, aby konkurenční strany neměly možnost čerpat z našich plánů a nápadů. Nicméně už nyní mohu prozradit, že budu pokračovat v boji za základní práva občanů žijící poblíž vyloučených lokalit, tedy za bezpečí a pořádek. S konkrétními tématy kampaně přijdeme až po krajské konferenci.

Co považujete za poslední čtyři roky ve funkci hejtmanky za svůj největších úspěch/neúspěch?

V této souvislosti bych chtěla určitě vyzdvihnout, že se nám daří velmi dobře hospodařit s krajskými penězi. Náš rozpočet je určitě zdravější, než je tomu v případě státních financí a rozhodně jsme nešli cestou zadlužování na úkor dalších generací. V tomto bodě jsme byli vždy zajedno s našimi politickými partnery v Zastupitelstvu Ústeckého kraje.

Zcela podle mého očekávání se zatím nepodařilo zaplnit průmyslovou zónu Triangle investory, kteří by vytvářeli tolik potřebná nová pracovní místa, a to přesto, že už jsme dojednali smlouvy s pěti významnými zahraničními firmami. Většina z nich vyžaduje dokončenou infrastrukturu a zde hraje klíčovou roli nedokončená dálnice D8. Je to ale také důsledek omezených investic v období ekonomické stagnace. Kvalitní investoři se stali nedostatkovým zbožím. Nicméně jednáme s dalšími potenciálními zájemci a věřím, že jednání dotáhneme do úspěšného konce.

Na začátku roku jste byla také nemile poškozena neznámým hackerem, jenž si zřídil falešný blog pod Vaším jménem, a koncentroval zde videa a fotografie s gay porno tematikou. Váš partner označil za iniciátory očerňující kampaně bývalého premiéra Jiřího Paroubka a volebního manažera NS-LEV 21 Petra Bendu. Rozhodli jste se na ně, či neznámého pachatele podat i trestní oznámení? Pan Paroubek totiž o žalobě na ochranu osobnosti uvažuje, pokud se neomluvíte.

V této záležitosti (více ZDE) jsem již podnikla potřebné právní kroky a podala trestní oznámení. Tato podpásová akce jen dokresluje, že s angažovaností některých lidí v Ústeckém kraji se objevují aktivity, které nemají se slušností nic společného a na které jsme v tomto kraji dosud nebyli zvyklí.

Jakou cestou a jak často komunikujete s občany?

Dávám přednost osobnímu setkávání a prakticky každý den mám ve svém časovém harmonogramu naplánovanou nějakou akci, kde se s občany setkávám. Samozřejmě v době elektronické komunikace mám i vlastní webové stránky nebo profil na Facebooku. Stejně jako u ostatních krajských politiků se mé názory objevují v krajských novinách, televizi i na internetových stránkách (profil hejtmanky ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…