Pořád lepší, když to ovládne ANO, než TOP 09, říká exministr Pecina. Kalousek a spol. měli noviny a vliv mnohem dříve, než Babiš

02.05.2017 22:19

ROZHOVOR Jiná morálka platí pro Andreje Babiše jako podnikatele, jiná jako pro ministra, myslí si bývalý ministr vnitra v Rusnokově vládě a někdejší šéf Antimonopolního úřadu Martin Pecina. „Pokud by jako podnikatel využil systém, nepřekročil zákon, tak bych vůbec neřešil, jestli je to morální, nebo není, ale jestli je to zákonné, nebo protizákonné. Morálku ať řeší teď, když je ministr,“ prohlásil Pecina k problému s nákupem korunových dluhopisů Agrofertu a možným daňovým únikem. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že z vítězství hnutí ANO ve volbách nemá strach, protože je prý určitě lepší, když tuto část politického spektra ovládne strana ANO než TOP 09.

Pořád lepší, když to ovládne ANO, než TOP 09, říká exministr Pecina. Kalousek a spol. měli noviny a vliv mnohem dříve, než Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Martin Pecina

Myslíte si, že někdo z prezidentských kandidátů, kteří chtějí jít do přímé volby, má šanci porazit současnou hlavu státu Miloše Zemana, který je považován za favorita?

Já jsem si žádných kandidátů nevšiml. Všiml jsem si pana prezidenta a pana Drahoše, osobně ho moc neznám, určitě je to slušný a zkušený člověk, ale obávám se, že v politice nebude našemu prezidentovi silným protikandidátem. A ostatních jsem si nevšiml, protože kandidáti jako pánové Hilšer nebo Horáček jsou taková legrace. Mám dojem, že je to nějaký marketing, že to nejsou vážně mínění kandidáti.

Takže považujete také za největšího favorita prezidentské volby Miloše Zemana?

To bezpochyby. Říkám, že jako jediného vážnějšího protikandidáta vidím pana Drahoše, kterého bych si osobně uměl představit jako prezidenta, ale raději bych tam viděl dnešního pana prezidenta.

Před prezidentskou volbou nás čeká ještě jedno významné rozhodování, a to sněmovní volby, které rozhodnou, kam se bude Česká republika ubírat příští čtyři roky. Tam se také mluví o favoritovi – hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem. I když do těchto voleb zbývá ještě půl roku, kdy se může všelicos stát, myslíte, že hnutí ANO skutečně zvítězí, jak naznačují současné průzkumy veřejného mínění, a že se Andrej Babiš stane příštím premiérem?

Víte, že jsem se se sociální demokracií rozešel kvůli tomu, že ji řídí Bohuslav Sobotka, to už je delší dobu, na druhou stranu musím uznat, že tato vláda má úspěchy. Podle mého názoru postupuje správně, takže této vládě držím palec. Proto si myslím, že ať volby vyhraje hnutí ANO, nebo sociální demokracie, žádnou ostudu neudělají. Z mého občanského pohledu je vcelku jedno, která z těchto dvou stran bude mít navrch. Ale důležité je, aby to byla jedna z nich, protože nikoho dalšího, s kým bych se ideově nerozcházel, tam nevidím. ODS je sice tradiční strana, jako demokratovi mi nevadí, ale vadí mi její praktické kroky. Komunisté a lidovci mají svůj elektorát, ale ti asi nedostanou takovou úroveň hlasů, aby politiku mohli výrazně ovlivňovat, takže nemám žádný strach z toho, kdyby vyhrálo hnutí ANO, a nemám žádné obavy ani z toho, kdyby vyhrála sociální demokracie. Myslím si, že tato vláda by mohla nějakým způsobem pokračovat a že by to bylo fajn.

Andrej Babiš je fenoménem současné politické scény, ale považujete hnutí ANO za standardní stranu? Je to přece jen stále strana jednoho muže, stojí a padá s Andrejem Babišem, což se ukázalo i v případě etického kodexu strany, který hnutí změnilo pro případné obvinění svého šéfa z trestného činu.

Je to jiný typ uskupení, než jsou sociální demokracie, komunisté nebo lidovci, to jsou strany, ve kterých fungují desetiletí demokratické principy. A asi bych mezi tyto strany zařadil i ODS, ale nic jiného podobného těmto stranám není. ANO je podobný typ strany, jako je TOP 09. Takový je trend. Určitě je lepší, když tuto část politického spektra ovládne strana ANO než TOP 09. V tom bychom se asi měli všichni shodnout. Ano, není to úplně to, na co jsme byli zvyklí a co bychom si jako demokrati představovali, že se na každém sjezdu poperou dva tři kandidáti o předsedu, to se asi v těchto stranách nestane, to je pravda. Takže taková klasická strana to bezpochyby není.

V případě šéfa hnutí ANO je také výjimečné, že Andrej Babiš není jen politik, ale především miliardář, vlastník obrovského koncernu, byť ho teď řídí svěřenecký fond, jeho majitelem stále zůstává. Co říkáte kauzám, které se objevily, pochybný způsob získání dotací na farmu Čapí hnízdo nebo podezření z daňového úniku v případě korunových dluhopisů Agrofertu? Nevadí vám, že politik, kterého provázejí takové kauzy, bude možná po volbách řídit Českou republiku?

Na každého není stejný metr. Když měli noviny Karel Schwarzenberg, Bakala a TOP 09, nikomu to nevadilo. Když je má ANO, je na pranýři. Neříkám, že to je dobře, ale už jsme to tady měli a naučili jsme se s tím nějak žít. A je to nějakým způsobem vybalancované, protože Babiš není jediný, který má média. Ale jeho protiváha – Kalousek a spol. – mají noviny taky a mají je mnohem déle než on. A ty kauzy? On byl podnikatel, pokud se dopustil něčeho protizákonného, je to samozřejmě problém. Ale můj osobní názor na to je, že někdo nastavil pravidla tak, aby se daly věci takhle udělat, to nebyl on, ale třeba Mirek Kalousek, ale i další.

Oni nastavili pravidla a on to využil, a nebyl sám. Ne že bych ho za to chtěl chválit, ale pokud se jako podnikatel nedopustil ničeho protizákonného, tak bych to určitě nevztahoval dnes na jeho politický život. Kdyby to udělal dnes jako ministr, byl by to asi problém, protože by měl asi mít nějaké jiné principy, ale pokud by to udělal jako podnikatel, využil systém, nepřekročil zákon, tak bych vůbec neřešil, jestli je to morální, nebo není, ale jestli je to zákonné, nebo protizákonné. Morálku ať řeší teď, když je ministr.

Ukazuje se, že když se uskutečňoval prodej korunových dluhopisů Agrofertu, už byl Andrej Babiš v politice. Není spíš problém, že to vypadá, že daňová správa se tímto případem, kdy je podezření, že jediným smyslem vypsání korunových dluhopisů byl daňový únik, odmítá zabývat? Neměla by jej řešit, zvlášť když se podezření na daňový únik netýká jen Andreje Babiše, ale řady dalších podnikatelů, například Radima Jančury?

Kdekoho, využili to mnozí další. Ale upřímně řečeno, kdybych byl v jejich kůži a někdo udělal tiskovou konferenci jako pan Kalousek, dobře si to pamatuji, a řekl, udělali jsme tento systém, aby se dluhopisy státu nemusely danit, samozřejmě to pak může udělat každý. Já bych se asi také rozmýšlel, proč to tak neudělat, když je to legální, když to dělá stát. A to se přesně stalo. Samozřejmě je otázka, jaký si tam kdo dal úrok, jestli přiměřený, to těžko mohu posuzovat. Ale daňová správa by se na to určitě měla podívat, ale těžko mohu z informací, které mám z médií, někoho soudit.

Říkal jste, že jste odešel ze sociální demokracie kvůli Bohuslavu Sobotkovi, jak vnímáte, že jeho kritici z tábora tzv. haškovců, kteří byli i sympatizanty Miloše Zemana, dnes z různých důvodu odcházejí z funkcí v ČSSD? Považujete to za škodu pro sociální demokracii?

Myslet si, že když vytlačím nějakou skupinu, budu hegemonem v sociální demokracii, je zásadní omyl, tak to určitě nebude. Ty skupiny tam samozřejmě jsou a budou vždycky. Dnes to vypadá, že strana je sjednocená jako za dob Paroubka, ale to se nikdy nestane. Vždycky tam bude nějaké podhoubí, které právě proto, že to je demokratická strana, bude nějakým způsobem fungovat. Toho bych se nebál. Ale to, že tito lidé odcházejí, je samozřejmě škoda pro sociální demokracii. Ale v ČSSD je spousta lidí, takže vím jistě, protože spoustu sociálních demokratů dobře znám, že se tam kvalitní lidé najdou.

Dnes jste v byznysu, věnoval jste se byznysu ať už na ministerstvu průmyslu a obchodu nebo jako šéf Antimonopolního úřadu, proto by mne zajímal váš osobní názor na současné kroky vlády právě v oblasti podnikání. Mám na mysli zavedení elektronické evidence tržeb, kontrolních hlášení, snížení výdajových paušálů, které mnozí živnostníci a malí podnikatelé kritizují, protože jsou pro mnohé z nich likvidační.

Je to všechno složitější, než to bylo. Podnikání je čím dál těžší a těžší. Na druhou stranu je to nějaký boj proti daňovým únikům, já tomu rozumím. Samozřejmě nesouhlasím se vším, ale v principu tomu rozumím. Myslím, že vláda to dělá dobře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …