Poslanec ČSSD: Já koalici s trestně stíhaným oligarchou vedeným jako agent Bureš nepodporoval. A k tomu fake news a útoky na ČT, to je ohrožení demokracie

13.04.2018 14:46

ROZHOVOR „Koalici v čele s trestně stíhaným oligarchou vedeným ve svazcích StB jako agent Bureš jsem nepodporoval,“ říká poslanec za ČSSD a bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. Pro ParlamentníListy.cz promluvil o sjezdu ČSSD i o předčasných volbách a prozradil také, proč považuje demokracii a svobodu slova za ohroženou.

Poslanec ČSSD: Já koalici s trestně stíhaným oligarchou vedeným jako agent Bureš nepodporoval. A k tomu fake news a útoky na ČT, to je ohrožení demokracie
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Anketa

Zeman doporučil Babišovi jednat o vládě s SPD a KSČM. Je to dobré doporučení?

92%
8%
hlasovalo: 8521 lidí

Jednání mezi ČSSD a ANO skončilo minulý týden fiaskem. Co na to říkáte? Byly podle vás požadavky ze strany sociální demokracie opodstatněné?

Již první část sjezdu ČSSD jasně sdělila, že trestně stíhaná osoba v čele vlády je zásadní problém. A s ohledem na skutečnost, že hnutí ANO neučinilo žádný krok směrem k tomu, aby tuto překážku odstranilo, bylo ukončení jednání logickým výsledkem. V tomto směru šli vyjednavači ČSSD na dolní mez a možná i pod ni, takže požadavky jsem považoval za zcela opodstatněné.

Vy osobně jste podporoval koalici ANO s ČSSD? A souhlasíte s tím, aby byl Andrej Babiš premiérem?

Koalici v čele s trestně stíhaným oligarchou vedeným ve svazcích StB jako agent Bureš jsem nepodporoval.

Co bude podle vás pro ČSSD znamenat, když půjde do opozice? Nemohou se vyplnit předpovědi některých skeptiků, že může sociální demokracie v tomto případě tak trochu upadnout do „zapomnění“?

Opoziční role je samozřejmě složitá. Ale já jsem na ní léta zvyklý, a pokud budeme bojovat za sociální témata ve prospěch obyvatel této země, určitě ji můžeme skvěle zvládnout a být vidět i slyšet.

Jednou z možností jsou ale také předčasné volby. Co by to podle vás pro náš stát znamenalo? A co by to znamenalo pro ČSSD? Podle posledního průzkumu podpora ANO slábne, naopak roste podpora právě ČSSD a ODS….

Předčasné volby tak rychle po volbách řádných nic zásadního nepřinesou. Situace bude téměř stejná a nejsilnější bude stále ANO v čele s trestně stíhaným oligarchou vedeným ve svazcích StB jako agent Bureš, jako jediným kandidátem na premiéra. Takže budeme tam, kde jsme teď. Navíc pro předčasné volby není žádný důvod. Jediný pat vytváří Andrej Babiš, který si, v rámci svých velmocenských ambicí, bere naši zemi a její obyvatele jako rukojmí. Stačí, když tuto pozici opustí a vláda, která bude mít šanci získat důvěru Sněmovny, tady bude do léta. Pokud by tak učinil po prvém pokusu, už bychom takovou vládu měli.

Sociální demokraté mají za sebou víkendový sjezd. Jak ho hodnotíte? Pomohl něco vyřešit, posunul stranu někam dál, lepším směrem?

Na hodnocení je příliš brzo. Jisté je, že máme velmi názorově rozkročené vedení. Teď bude záležet na tom, zda z něj vzejde chutný gulášek, nebo nejedlá bramboračka.

Jak vůbec vidíte šance ČSSD ať už celostátně nebo na jihu Čech, kde vy jste poslancem? Ovlivní ještě i tyto volby to, co se dělo kolem bývalého hejtmana Jiřího Zimoly?

Podle mého nikoliv.

Situace ve společnosti poměrně vře. V mnohých městech vyšli během posledních týdnů lidé i vícekrát do ulic. I vy sám jste se zúčastnil minulý týden takové akce v Českých Budějovicích. Máme se podle vás opravdu bát o demokracii, o svobodu slova? A pokud ano, tak co vidíte jako největší problém?

Problém vidím v jasném nástupu SPD a KSČM k moci (o sněmovní koalici s ANO snad již nikdo nepochybuje) a snahu se tvářit, že trestně stíhaný oligarcha vedený ve svazcích StB jako agent v čele vlády je zcela v pořádku. Když k tomu přidáme příklon části reprezentace země k Rusku a k Číně, nekritické přebírání fake news částí obyvatel, útoky na nezávislá média, snahu okrajovat ČT a ČRo a skutečnost, že Andrej Babiš vlastní velkou část médií, považuji naši demokracii a svobodu slova skutečně za ohroženou.

A co říkáte na kampaň s názvem Milion chvilek pro demokracii, která má za úkol získat podpisy pod výzvu, jež deklaruje jako nepřijatelné, aby byl premiérem České republiky „trestně stíhaný člověk vedený jako agent StB“?

Iniciativu Milion chvilek vítám a podporuji.

Do demonstrací se před časem formou stávky zapojili i dvanáctiletí žáci. To mnozí lidé odsoudili. Jiní ale zase argumentovali tím, že i děti mají svůj názor, který mohou říci. Co vy si o tom myslíte?

Jsem přesvědčen, že každý má právo vyjádřit svůj názor, bez ohledu na věk. Otázka je, zda šlo o vyjadřování vlastního názoru, či protest pro protest, bez znalosti toho, oč se jedná.

Ohledně politiky promlouvají často i umělci. Například udílení cen Český lev se podle některých tentokrát tak trochu zvrtlo v politickou agitaci, což vyvolalo obrovskou diskusi. K současné politické situaci se v pořadu Výzva na Seznam Zprávy vyjádřila velmi nekompromisně herečka Petra Špalková. Držitelka Českého lva za vedlejší roli ve filmu Bába z ledu mimo jiné uvedla, že politické elity ničí morálku. „Mám obavy z toho, že se přikloníme k Rusku a k Číně a k Východu a že tady začne nějaká diktatura. Strašně si to nepřeju, protože se mi nechce emigrovat. Ale v tom případě bych to musela zvážit,“ podotkla Špalková. „To, co se odehrává teď ve vrcholné politice, je jako z nějakého sarkastického snu. Nechci si přát něčí smrt, ale proč mě to třikrát denně napadne? Člověk se stydí za ty myšlenky,“ řekla Špalková, ale nechtěla specifikovat, čí smrt si přeje. Co na její slova říkáte?

V uměleckém prostředí jsem se pohyboval dlouho a vím, že umělci rádi přehánějí. Pocity však zcela chápu a věřím, že se někteří lidé opravdu obávají nejhoršího. A jak jsem již řekl atributy, pro které se máme současné situace obávat, zde rozhodně jsou.

Jak už jsme zmínili, vy jste poslancem ČSSD za jižní Čechy, navíc jste byl starostou Písku, problematika kolem tábora v Letech na Písecku vám tedy není cizí. Jak hodnotíte, co se kolem tohoto bývalého tábora odehrálo: prodej, cena, kterou stát zaplatil, a likvidaci vepřína?

Musím říci, že mě postup předchozí vlády ohledně této otázky moc netěšil. Podle mého názoru by byl daleko lepší dříve zvažovaný přesun vepřína než jeho likvidace, pokud tedy byl jakýkoliv takový krok nezbytně nutný. Mikroregion Mirovicka, kde se vepřín nachází, se dlouhodobě potýká s vyšší nezaměstnaností a horší hospodářskou situací. Likvidace vepřína tento negativní stav ještě více podpoří. Na druhou stranu zcela odmítám jakékoliv zpochybňování utrpení lidí, kteří byli za druhé světové války v lágru v Letech drženi, týráni a byli nuceni zde žít za úděsných podmínek.


 

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…