Poslanec Fiedler: Ve Francii uřezaná hlava. Jak dlouho budeme čekat? Až uřezávání přijde i k nám? Uprchlící se zbavují dokladů...

28.06.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec Karel Fiedler vidí jedinou možnost, jak se bránit imigrační vlně, v nekompromisním vracení uprchlíků, kteří nejsou schopni prokázat svou totožnost. Za současný stav je podle něj odpovědná neschopnost bruselské byrokracie. Pro server ParlamentníListy.cz se vyjádřil i k aktuální situaci na Ukrajině.

Poslanec Fiedler: Ve Francii uřezaná hlava. Jak dlouho budeme čekat? Až uřezávání přijde i k nám? Uprchlící se zbavují dokladů...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Fiedler v půlnočním rozhovoru

Co zpravidla děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

V té době se mi naštěstí daří být se svou rodinou. A protože jsem typ člověka, kterému se říká skřivan, chodím dřív spát a brzo vstávám, většinou už se snažím být v režimu spánku.

Jaký dopad podle vás mají sankce uplatněné na Rusko?

Dopad sankcí je hlavně ekonomický a hraje přim tom roli i snížení ceny ropy, což Rusko určitě pocítilo, zastávám nicméně konzistentní názor, že takovou zemi, jakou je Rusko, je lepší mít na straně partnera. A to zvlášť v současné napjaté bezpečnostní situaci v souvislosti s islámským nebezpečím. V případě Ruské federace by bylo daleko vhodnější v mezích daných možností spíš spolupracovat než soupeřit.

Kreml přiznal, že jsou na Ukrajině zřejmě ruští vojáci, ale bez pověření a nedá se jim zabránit, aby šli na Ukrajinu bojovat, protože řada z nich jde pomstít příbuzné apod. Co si o tomto tvrzení myslíte?

Pokud jde o vývoj konfliktu, určitě vidím vinu na obou stranách. Když se nad tím pragmaticky člověk zamyslí, je jasné, že povstalečtí bojovníci by nemohli být schopni vést tak dlouho boje, kdyby neměli logistický přísun materiálu a zbraní. Totéž ale platí pro ukrajinskou stranu, kde bojují v podstatě soukromé vojenské oddíly a je velmi diskutabilní, kdo jim vlastně velí. V tomto konfliktu vidím velkou vinu na obou stranách.

Co může pro situaci znamenat rozmístění americké těžké techniky ve státech sousedících s Ruskem?

Pobaltské země jako bývalé sovětské republiky dlouhodobě vyjadřují své obavy a nelze se tomu divit. Situace došla tak daleko, že krok USA nebude přispívat k jejímu uklidnění. Je ale třeba se vrátit k jednacímu stolu a vyřešit konflikt na východě Ukrajiny. Ani jedna strana už není schopna ovládat bojující jednotky a bojůvky a je to hodně komplikované.

Vrátil bych se ještě trochu do historie – na počátku celého konfliktu podle mne byl Majdan a položme si proto otázku, jak by vše dopadlo, kdyby tyto události probíhaly jinak. Mám navíc pochybnosti, že vše bylo tak, jak se běžně prezentuje. Kdyby se na počátku té třaskavé situace, která na východní Ukrajině vznikla, přistoupilo k čistě demokratickému řešení, tedy k vyhlášení referenda, tak by k takovému masakru nedošlo.

Putin na Petrohradském investičním fóru dohodl plynovod s Řeckem a druhý s Německem. Jak vnímáte takové možnosti?

Jako pragmatické uvažování Ruska a prezidenta Putina. Ukrajina je velmi nestabilní země prorostlá korupcí a oligarchickým systémem, takže každý soudný člověk by uvažoval podobně.

Na evropském summitu nebyly nakonec prosazeny kvóty. Co to podle vás bude znamenat?

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Nevidím to vůbec jako odvrácení kvót, ale jako podvod na občanech České republiky i Poslanecké sněmovně. My ty imigranty přijmeme z donucení, a pokud tato vláda a premiér řeknou, že jde o dobrovolnost, není to pravda. Musíme rozlišovat humanitární pomoc a pohled na věc, který já sám neodmítám, a bezpečnostní rizika. Imigranti nemají identifikaci, nevíme, co je mezi nimi za radikály. Jak dlouho budeme čekat, že uřezávání hlav přijde i k nám? A pokud jde o výběr uprchlíků, nedovedu si představit, že se evropské státy budou umět domluvit na jejich spravedlivém rozdělení. Někdo snad bude mít privilegium první volby a ostatní budou muset souhlasit? Nebráním se humanitárnímu aspektu, ale jsem přesvědčen, že jde většinou o ekonomické imigranty nebo i v horším případě nějaké nájezdníky. Když je všechny přijmeme, v Africe se objeví hned další. My potřebujeme vyřešit problém tam.

Petice občanů mířila proti kvótám, a jak jsme viděli, premiér Sobotka a vláda to dokázali „elegantně“ obejít a přijímání prohlásili za dobrovolné. Ale to je jen pomyslná dobrovolnost. Pokud bude vláda strkat hlavu do písku, bude jen podněcovat demonstrace a protesty. Občané logicky mají pocit, že se věci neposouvají k bezpečnosti, která by měla být prioritou číslo jedna. A ti petenti se navíc domáhají prosazení svých požadavků demokratickou petiční cestou a měli bychom být rádi, sami navrhují legislativní opatření, že tak činí touto smírnou cestou, a jestli je vláda bude stále přehlížet, dá se předpokládat, že napětí poroste.

Češi po negativním vymezení vůči kvótám čelí nařčení, že jsou rasistický a necitlivý národ. Je to opravdu tak?

Ve Francii se našla uřezaná hlava v továrně. Jak dlouho budeme strkat hlavu do písku před těmito sadistickými zločiny? Odmítám, aby lidé, kteří z něčeho takového mají obavy, byli považováni za xenofobní.

Tomio Okamura volí silná slova a vystupuje společně s radikály. Jak hodnotíte jeho postup?

K aktivitám pana Okamury bych se nejraději nevyjadřoval vůbec, protože je to člověk velmi popudlivý a dokázal zatím všechna témata, o kterých mluvil, znevěrohodnit. V jeho případě hrozí, že i toto téma dovede do extrému, a toho se obávám, protože to nepotřebuje ani tato společnost, ani politika a určitě to nepřispěje k řešení problému.

Jak by měla vypadat politika vůči uprchlíkům?

Už dlouho na ten problém poukazujeme a bohužel jsme dospěli k tomu, že dorostl do těchto rozměrů. Pokud nebudou řešeny příčiny imigrace v zemích, odkud imigranti přicházejí, bude situace stále horší. Podle posledních zpráv lodě, které připluly k evropskému pobřeží, nebudou potápěny a Unie to bude jen „monitorovat“. Proboha, na co čekáme, taková liknavost je nemístná. Problém už je na našich hranicích a ještě máme výhodu, že se mu můžeme bránit. Všechny uprchlíky, kteří nemohou prokázat svou totožnost, bychom měli vracet. Zbavují se totiž sami jakýchkoli dokladů, aby v rámci dublinské dohody nemohli být vráceni, A také je si třeba uvědomit, že velký podíl na tom, v jakém stavu jsme, má diletantství a neschopnost bruselské byrokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…