Poslanec Munzar: Nelze srovnávat daně živnostníků a zaměstnanců

23.04.2018 15:41

V Česku rapidně ubývá vesnických koloniálů. Co s tím? A jak pomoci dalším desetitisícům živnostníků? Nejen o tom jsme si povídali s Vojtěchem Munzarem (ODS). Prozradil nám také, jak hodnotí svůj první půlrok ve funkci, přiblížil, na čem aktuálně pracuje. A vyjádřil se i k jednání o vládě.

Poslanec Munzar: Nelze srovnávat daně živnostníků a zaměstnanců
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Jak hodnotíte jednání ANO o vládě?

Andrej Babiš se k vyjednávání postavil, jako student k vysokoškolské zkoušce se třemi pokusy – na první pokus jde jen na zkoušku a téměř bez přípravy. Vyjednávání o vládě ale není zkouška na vysoké škole. Hnutí ANO mělo na začátku k dispozici hned několik variant, jak vládu sestavit, ale zatím se ve vyjednávání jen potácí.   

Domníváte se, že se nyní s ČSSD dohodne?

To si dnes netroufnu hodnotit. Pokud se ale podíváme na stávající hlasování, nejvíce se hnutí ANO v názorech shodne s komunisty a až poté následuje ČSSD.

Do jaké míry nese na stávajícím stavu, kdy půl roku po volbách stále nemáme vládu s důvěrou a jednání se točí v kruhu, svůj díl odpovědnosti prezident?

Prezident má na situaci zásadní vliv. Hned na začátku řekl, že oba dva pokusy věnuje Andreji Babišovi a následně ho bez jakýchkoli podmínek jmenoval ihned premiérem i přesto, že bylo dopředu téměř jisté, že vláda důvěru v Poslanecké sněmovně nezíská. Andreje Babiše tak nic nenutí a nenutilo, aby se vyjednáváním vážněji zabýval.

V Poslanecké sněmovně jste nováčkem. Jaké jsou vaše osobní dojmy z prvního půlroku ve funkci?

Celkový dojem je asi ovlivněn aktuální situací ve Sněmovně. Jsou okamžiky, které opravdu trénují lidskou trpělivost, zejména když vás komunisté nazývají demokratickou žumpou. Prozradím, že mě překvapily zejména dvě věci. První je množství jednání mimo jednací dny Sněmovny. Druhá pak, že jednání Sněmovny jde ve vlnách. Někdy se jednání zasekne dlouho na nějakém bodu a někdy to jde tak rychle, že pokud na chvilku ztratíte koncentraci a soustředění, Tak se rychle můžete v pořadu jednání ztratit. Ale už jsem si zvykl. Celkově vidím v tom, o co se s kolegy snažíme, smysl, což je nejdůležitější. I když jsme opoziční stranou, je potřeba o to více prezentovat náš názor a naše návrhy. Snažím se do každého podstatného vystoupení promítnout hodnoty, které hájíme, nikoliv návrhy posuzovat čistě technokraticky.

Poslanecká sněmovna propustila do druhého čtení zákon o dani z příjmu, jehož jste jedním z hlavních autorů. O co konkrétně v zákoně jde?  

Náš návrh si klade za cíl vrátit limit 2 milionů korun pro uplatnění daňových výdajových paušálů pro příjmy ze samostatné činnosti, a to i při podání daňového přiznání za rok 2018, tj. fakticky by ke snížení nedošlo. Snížení výdajového limitu za minulé vlády bylo dalším opatřením komplikujícím a omezujícím drobné podnikání, a to vše ve jménu zlepšení příjmů státního rozpočtu ve výši necelé 0,1 %. Stát by ale tady neměl být od toho, aby každého živnostníka sedřel z kůže. Naopak by pro ně měl vytvářet dobré podmínky. Jsou to lidé, kteří zaměstnávají sami sebe, mnohdy i někoho dalšího, nevyčerpávají náš sociální systém a zejména poskytují služby svému okolí.

Jak velkou šanci dáváte schválení zákonu?

Jsem o něco větším optimistou než před prvním čtením. Náš návrh vychází i z diskuse s Hospodářskou komorou, s Asociací malých a středních podnikatelů a živnostníků a s dalšími. Jejich podpora je významná. Jsem rád, že nás ostatní kluby v prvním čtení podpořily a hnutí ANO stáhlo svůj návrh na zamítnutí zákona.  

V poslední době přibývá obcí, zejména na venkově, kde se podnikatelům nevyplatí udržovat tam nejen hospody, ale i třeba koloniály. Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, je přesvědčen, že by pomohlo daňové zvýhodnění pro živnostníky z venkova. Co vy na to?

Bohužel soustředěný tlak prostřednictvím mnoha regulací a kroků minulé i současné vlády na svobodné podnikání, nestabilita prostředí, zvyšování administrativní zátěže, to vše se odráží na ochotě podnikatelů dále pokračovat, zejména na venkově, kde kupní síla je menší. Nicméně řešení není snížit daně pouze určité skupině podnikatelů, nebo je dotovat. Řešením je snížení daňové a administrativní zátěže pro všechny živnostníky. Pan předseda Havlíček svého času obhajoval zavedení EET, a to je právě jeden z faktorů, které vedly ve svém důsledku k uzavírání hospod i koloniálů na venkově.  

Připravujete nějaké konkrétní návrhy, které by vedly ke zjednodušení daňového systému, což je dnes asi největší problém pro většinu živnostníků?

Jedním z nich je právě návrh na zvýšení limitů pro uplatnění daňových výdajových paušálů pro živnostníky. Výdajové paušály jsou od toho, aby živnostníkům zjednodušily život a snížily množství byrokracie. Ušetřený čas mohou využít efektivněji na rozvoj podnikání a nemusí se po nocích starat o účetnictví. Státní rozpočet dopady téměř nepocítí, jedná se o necelé 0,1% příjmů, ale desítky tisíc lidí budou mít větší klid na svojí práci. Cílem ODS je zjednodušovat daňový systém a snižovat daňovou zátěž. Chtěli bychom zrušit např. daň z nabytí nemovitých věcí a silniční daň.

Ačkoliv převážná většina živnostníků jsou muži, zhruba třetinu tvoří ženy. Řada z nich se ale při rozhodnutí založit rodinu raději rozhodne podnikání ukončit a nechat se zaměstnat, protože je to pro ně finančně výhodnější. Plánujete nějaké změny i v tomto ohledu? 

Obecně chceme, aby bylo podnikání jednodušší. K tomu vede i náš návrh na zvýšení limitu daňových výdajových paušálů. Doufáme, že se tak podnikání stane atraktivnějším i pro ženy. Právě pro ně může být podnikání velkou výhodou. V průběhu mateřství se totiž můžou, podle rodinné situace, částečně stále věnovat své činnosti, zatímco je stále jen málo zaměstnavatelů, kteří nabízejí zkrácené úvazky.

Sněmovna také aktuálně podpořila v prvním kole novelu poslanců TOP 09, která by zvýšila mateřskou pro rodiny se středními a vyššími příjmy. Máte k návrhu nějaké věcné připomínky?

Jde o to, aby při výpočtu mateřské se tolik nesnížil příjem maminek se středními příjmy. Cílem společnosti by mělo být podporovat střední třídu i to, aby se dotyčné osoby nebály zakládat rodiny. Tento návrh není všespasitelný, ale přijde mi fér a s jeho myšlenkou souhlasím.

Na adresu živnostníků často zaznívá kritika nepoměru mezi daněmi z příjmu, které odvádějí nižší než zaměstnanci. V tom problém nevidíte? Případně, jaké řešení navrhujete?

Bohužel, tady neustále dochází k umělému dělení společnosti na zaměstnance a živnostníky. Přitom se jedná o dvě nesrovnatelné činnosti. Živnostník vynakládá sám čas na nalezení práce, který mu nikdo neuhradí, nemá hrazenou dovolenou, ručí celým svým majetkem za své chyby apod. Nicméně stát by měl nechat více peněz v peněženkách v obou skupinách. Náš návrh by byl snížit daně z příjmu o 7 % a u zaměstnanců při tomto snížení zároveň počítat daňový základ z hrubé, nikoliv ze superhrubé mzdy.

Nedávno jste byl ve Sněmovně také spolupředkladatelem zákona o zrušení daně z nabytí nemovitosti, který byl ale zamítnut. Budete se v tomto směru ještě dále angažovat?

Rád bych tento návrh zopakoval při nejbližší vhodné příležitosti. Domnívám se, že tato daň nemá logiku, nemá žádný regulační charakter, pouze zbytečně prodražuje náklady na pořízení nemovitostí o 4 % v době zvyšujících se cen nemovitostí a zpřísňování hypoték. Navíc velcí developeři se dani mohou vyhnout, pokud prodávají a nakupují nemovitost nikoliv jako nemovitost, ale jako součást jmění společnosti, takže podle mě je tady navíc nerovnost před zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…