Poslanecký rekordman, jakého svět neviděl: Za padesát let mu vzali přes 50 litrů krve. A co nám řekl o očkování?

19.12.2020 10:00

ROZHOVOR „Pokud se zavedou přísná opatření a lidé vidí opodstatněnost, rádi je budou respektovat. Vždy se lépe snáší velké zpřísnění a pak postupné uvolňování, než nekonečné ‚skok sem, skok tam‘,“ řekl ke změnám v koronavirových opatřeních poslanec SPD Jaroslav Holík.

Poslanecký rekordman, jakého svět neviděl: Za padesát let mu vzali přes 50 litrů krve. A co nám řekl o očkování?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Holík daroval v Ústřední vojenské nemocnici krev

Pane poslanče, bylo podle vás chybou, že se nedávno, krátce před Vánoci, začala opatření proti epidemii zmírňovat?
 
Zde je odpověď těžká. Pokud chceme, aby byla opatření účinná, musí být přijata jasná pravidla. Pokud jsou pravidla jasná, veřejnost je snáze přijímá. Trvalá improvizace přináší nedůvěru a opatření jsou pak zlehčována. Regule vyhlášená vládou jsou doslova „ode zdi ke zdi“. Zmírníme – zpřísníme. Zmírníme – zpřísníme.
 
 
SPD s dalším prodloužením nouzového stavu nesouhlasila. I přesto byl nakonec prodloužen do 23. prosince a již nyní je jasné, že vláda 22. prosince požádá o další protažení. Jaký očekáváte vývoj? 
 
Celoplošná omezení brzdí ekonomiku. Stagnace ekonomiky se v počátečním stadiu projeví zadlužením státu, v pozdějším stadiu pak nebudou peníze na léky ani na mzdy lékařů. Jaký očekávám vývoj? Jsem optimista. Čeká nás zima. Věřím, že během mrazů virus oslabí a během této doby dojde k promoření obyvatel bez zbytečných obětí. Doporučuji zvyšování osobní odolnosti. Doporučuji stravu s vyšším podílem vitamínů, pohyb na čerstvém vzduchu, a ne omezování aktivního sportu či zavírání zoologických zahrad.  
 

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Jste pro plošné restrikce, nebo byste byl spíše pro to, aby byly chráněny převážně rizikové skupiny a oblasti s velkým výskytem nakažených? 
 
Naše hnutí SPD prosazuje přísná opatření pouze v místech se zvýšeným rizikem, jsme tedy pro teritoriální opatření.
 
Hovoří se o tom, že jsme neukáznění. Bývalý ministr zdravotnictví Prymula prohlásil, že další zpřísnění již nepomůže, protože lidé nebudou opatření respektovat; souhlasíte s ním? 
 
Na tuto otázku jsem již částečně odpověděl. Pokud se zavedou přísná opatření a lidé vidí opodstatněnost, rádi je budou respektovat. Vždy se lépe snáší velké zpřísnění a pak postupné uvolňování, než nekonečné „skok sem, skok tam“.
 

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí
 
V současné době je hodně diskutovaným tématem vakcína proti koronaviru. Jaký je váš názor?   
 
Vakcinace ano, ale pouze na principech dobrovolnosti.
 
Jste pravidelným dárcem krve, tu jste daroval více než 120krát. Co vás k tomu vedlo? Máte povědomí, kolik litrů z vás již „odešlo“?
 
V mládí jsem se věnoval silničním motocyklovým závodům. Sportovní lékař MUDr. Tejnský mne vyzval slovy. „Patříte do skupiny lidí, u kterých lze předpokládat zvýšené riziko úrazů. Nechcete krev střádat pro sebe, či druhé?“ Přesvědčil mne a krev bezplatně daruji téměř padesát let. Běžně se odebírá 430 gramů. Při sto dvaceti odběrech to dělá více než 50 litrů.
 
 
Někteří lidé si řeknou: „Sto dvacet odběrů, to nic není. Znám lidi, kteří mají i 400 odběrů.“ Ano, jsou takoví, ale musíme rozlišovat mezi dárci „plné krve“ a dárci krevní plazmy. Plnou krev lze opět darovat min. po třech měsících. Plazmu každé tři týdny. Odběr plazmy se dříve počítal jako dva odběry krve. To proto, že při prvním zapíchnutí jehly do žíly se odebrala krev. Z ní se v odstředivce oddělily krvinky, ty se vložily do solného roztoku a druhým zapíchnutím jehly se vrátily zpět do těla. 
 
Je jedním z důvodů také pocit, že vaše krev mohla pomoci zachránit životy? Inspiroval jste někoho ve vaší rodině, aby se také stal pravidelným dárcem?
 
Nevím, jak byla využita krev, kterou jsem během života daroval. Věřím ale, že zcela jistě pomohla potřebnému člověku. Při svém padesátém odběru jsem přivedl na transfuzní oddělení syna. I on se stal bezplatným dárcem krve. V mládí na bývalém pracovišti jsem organizoval skupiny mladých dárců.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…