Poslankyně ODS varuje: Z demonstrací se stává národní sport. Permanentní pohvizdování tuto záchrannou brzdu znehodnocuje

28.04.2018 17:30

ROZHOVOR Úspěch komunistů ve vládním vyjednávání svědčí o neschopnosti ostatních politických stran, nikoli o schopnosti a přitažlivosti této partaje. To tvrdí poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) a připomíná, že občanští demokraté budou muset ještě pořádně zabrat, aby po příštích volbách nebyla situace ještě horší. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále varovala před demonstracemi, z nichž se stává jakýsi národní sport: „Protesty mají být natolik vzácné, aby pak ve chvílích nutnosti zahřměly jako letní bouřka, aby byly prásknutím pěstí do stolu,“ uvedla mimo jiné poslankyně.

Poslankyně ODS varuje: Z demonstrací se stává národní sport. Permanentní pohvizdování tuto záchrannou brzdu znehodnocuje
Foto: Archiv ZMZ
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

Jaký je váš pohled na vystoupení prezidenta Miloše Zemana na sjezdu komunistů? Kromě jeho oslovení „soudruzi a soudružky“ doporučil KSČM, aby nezahodila šanci na vznik levicové vlády.

Jsem konzervativní pravicový politik a volič, proto samozřejmě nemohu souhlasit s přáním levicového prezidenta republiky, že by svět měl jít doleva. Potěšila mě však pasáž, ve které komunistické justiční zločiny nazval justičními zločiny, Vítězný únor prohraným únorem i pasáž, ve které dal najevo, že není stoupencem komunistické nedemokratické levice, nýbrž sociální demokracie. Mám sice naprosto odlišné postoje a hodnoty, ale tyto tři body musím i já jako názorový oponent prezidenta republiky ocenit.

Prezident vyměnil tuto akci za příjezd ostatků kardinála Berana, což nezůstalo bez komentáře ani ze strany arcibiskupa Duky: „Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci.“ Souhlasíte s ním, či nikoliv?

Samozřejmě s kardinálem Dukou souhlasím, aniž bych tím zároveň rozporovala to, co jsem řekla před chvílí. To, že prezident republiky vystoupil na sjezdu strany, která se pokusila kardinála Berana zničit, a to právě ve chvíli, kdy se kardinál vrátil domů do Svatovítské katedrály, je samozřejmě symbolické s velmi záporným znaménkem. Ostatně, v katedrále chyběla celá řada našich veřejných představitelů. Tato událost je přitom srovnatelná s významem svatořečení svaté Anežky České v listopadu 1989, proto této ignoranci nerozumím.

Je to vůbec poprvé od revoluce, kdy mají komunisté takovou šanci na účast ve vládě, zatímco jejich volební výsledek byl vůbec nejnižší. Post předsedy KSČM obhájil Vojtěch Filip. O čem to svědčí?

Poprvé to v žádném případě není. Komunisté se na moci nepřímo podíleli mnohokrát, všichni si pamatujeme hlasovací mašinu s Paroubkovou vládou. Vojtěch Filip sice s KSČM volby nominálně prohrál, svou vyjednávací taktikou je však reálným vítězem. Svědčí to o politickém pragmatismu českých komunistů, kteří za bezmála století svých politických zkušeností mají nesrovnatelně větší strategické schopnosti a znalosti než permanentní sněmovní nováčci. Dobré to samozřejmě není, naprosto mě to netěší a my ostatní proto budeme muset pořádně zabrat, aby po příštích volbách nenastala situace ještě horší. Úspěch komunistů svědčí o neschopnosti ostatních politických stran, nikoli o schopnosti a přitažlivosti této partaje.

Budou Češi protestovat v ulicích proti komunistům ve vládě?

Pravděpodobně ano. A nejen Češi, ale i Moravané. Z protestů v ulicích se stává, s jistou nadsázkou, jakýsi národní sport, což možná není úplně dobře. Protesty mají být natolik vzácné, aby pak ve chvílích nutnosti zahřměly jako letní bouřka, aby byly prásknutím pěstí do stolu. Permanentní pohvizdování v ulicích tuto záchrannou brzdu demokracie znehodnocuje.

Je čas na předčasné volby? Měli by voliči po tak dlouhém vyjednávání dostat znovu šanci hlasovat?

Hlasovali jsme ve volbách řádných, jasně jsme řekli, co chceme – a teď je tedy úkolem nás politiků vůli vás voličů naplnit. K předčasným volbám není důvod, není možné hlasovat stále dokola o stejné věci. Navíc by se podzimními předčasnými volbami popřel záměr systému brzd a protivah: z jedněch voleb by vzešla nová Sněmovna i třetina Senátu.

Sociální demokracie požaduje v koaliční dohodě podmínku, že pokud bude Andrej Babiš i nepravomocně odsouzen, měl by z vlády odejít. Babiš na to nechce přistoupit. Je takový požadavek adekvátní a reálný?

Sociální demokracie seděla s panem Babišem ve vládě čtyři roky a kromě malého divadélka loni v květnu jí to zjevně nedělalo problémy. Chápu, že musí hrát hru na chytrou horákyni, ale jejich variace na „ani nahý, ani oblečený“ začíná působit poněkud zmatečně. Je zjevné, že špičky ČSSD do vlády chtějí za každou cenu – i s podporou KSČM, i pod vedením premiéra, který může být odsouzen, i pod vedením premiéra, jehož minulost je zahalena podivuhodně rudým závojem. Dokonce se zdá, že kdyby mohla ČSSD sestavit vládu s KSČM a SPD, šla by do toho. Jenže 52 hlasů na vládu nestačí.

ODS podle posledních průzkum posiluje. Čím si to podle vás zasloužila?

Nemám moc důvodů věřit průběžným průzkumům. Začnu se o ně zajímat, jakmile nám budou přisuzovat více než dvacet procent. Nicméně věřím, že si lidé začínají uvědomovat, jako cestou jdeme, o co se snažíme, a hlavně, že držíme své předvolební sliby. Zatím naznačují jediné: že se musíme ještě hodně snažit, že se musíme vrátit zpět k voličům. V první fázi se proto musíme dále vracet k tradičním konzervativním hodnotám, musíme hájit rodinu, národní suverenitu, tržní hospodářství, českou korunu. Pak si těch dvacet, dvacet pět procent snad zase zasloužíme.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…