Pospíšil: ODS prospěje pobyt v opozici. Zrádce jsme vyloučit museli

14.08.2013 9:00

O krizi v ODS, vyloučení dvou poslanců a vlivného pražského člena ze strany, o možném návratu Václava Klause a očistné funkci v opozici po dlouholetém vládnutí hovořily ParlamentníListy.cz s místopředsedou ODS Jiřím Pospíšilem. „Pokud volby dopadnou tak, že ODS půjde do opozice, já osobně to nevnímám jako tragédii, ale naopak jako začátek nové cesty, nového nastartování, nového oživení ODS,“ prohlásil Jiří Pospíšil, který bude určitě jednou z výrazných tváří volební kampaně občanských demokratů v předčasných volbách.

Pospíšil: ODS prospěje pobyt v opozici. Zrádce jsme vyloučit museli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Je možné, že vaše dítě – občanský zákoník – nebude možné schválit do rozpuštění sněmovny. Co s ním bude?

Já stále doufám, že když se předseda Senátu vyjádřil na podporu zákoníku, že Senát urychleně schválí doprovodné zákony k občanskému zákoníku a že kolaps nenastane. Pokud by Senát tyto zákony odmítl nebo je vrátil Poslanecké sněmovně k projednání, pak by byla situace samozřejmě komplikovaná a občanský zákoník by byl ohrožený. Ale je třeba si uvědomit, že jde jen o doprovodné zákony, samotný občanský zákoník byl schválen před víc než rokem. A také je možné věci řešit přechodně tak, že by se doprovodné zákony po rozpuštění sněmovny schválily pouze Senátem v podobě tzv. zákonných opatření.

A ty by pak potvrdila nová Poslanecká sněmovna po volbách.

Ano. Řešení tedy je, a bude záležet na politické vůli vlády a Senátu, zda toto řešení bude ochota realizovat.

Předčasné volby s největší pravděpodobností budou, ale neexistuje přece jen i nějaká možnost, že se nakonec ústavní většina pro rozpuštění Poslanecké sněmovny nenajde? Nebo je to podle vás nevyhnutelné, ať už se k tomu všichni poslanci ODS připojí nebo ne?

Já jsem přesvědčen, že předčasné volby budou. Nedovedu si představit mediální blamáž, do které bychom se dostali ve chvíli, kdy by politické strany nerozpustily sněmovnu. Všechny významné politické strany v zásadě dnes hovoří, že předčasné volby jsou jediným řešením současné politické krize, a pokud by se nenašlo 120 poslanců na rozpuštění Poslanecké sněmovny, považoval bych to za věc, která by dál výrazně znevěrohodnila českou politiku. Doufám, že taková věc nenastane. Hlavně kvůli tomu, že už dnes vnímáme u veřejnosti malý zájem a malou důvěru v politiku. Bylo by trapné, když politické strany deklarovaly, že chtějí předčasné volby, aby se nenašly potřebné hlasy k rozpuštění sněmovny.

Z ODS  byli vyloučeni Tomáš Hrdlička, Tomáš Úlehla, Jan Florián. Bylo to podle vás nutné?

Jsem přesvědčen, že orgány strany musely reagovat na situaci, kdy dva poslanci zradí politickou stranu, hlasují v rozporu se zájmy strany, se zájmy této společnosti a této země. A hlavně když dopředu o svém politickém postoji, který je odlišný od zbytku politické strany, svoji stranu neinformují. Nejde tedy jen o to, že hlasovali v rozporu s politickou stranou, ale oni tu stranu ještě zradili, když celou dobu mlčeli, a až hodinu před hlasováním vydali prohlášení, že nebudou hlasovat ve shodě se svou politickou stranou.

S takovými lidmi se opravdu nedá spolupracovat, takhle se nedá fungovat, ODS je kvůli nim naprosto nedůvěryhodným partnerem. Jak na to můžete reagovat jinak, než že se těch lidí zbavíte? To není ani sankce, ale spíš varování do budoucna. Já bych neuměl dělat volební kampaň a tvrdit, že pánové Florián a Úlehla jsou stále členy ODS poté, co se tak věrolomně zachovali. Pokud vás někdo zradí, musíte se ho zbavit.

Nepřekvapují vás tedy hlasy, které kritizují vedení strany, že vylučuje některé členy. Třeba zakladatel ODS, exprezident Václav Klaus prohlásil, že se mu zdálo, že na jeho návrat do ODS  nějaká naděje je, ale když viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, pochopil, že jeho angažmá v této straně v dnešní době nepřichází v úvahu?

Pan prezident má právo na extravagantnější názory, to plně respektuji, už není členem ODS. Já se snažím vysvětlit pohled ODS na tu situaci. Prostě si nedovedu představit, jaké klima by v ODS panovalo, kdyby tito dva pánové byli dál členy, chodili by na poslanecký klub a dělalo by se, že se nic nestalo. To zkrátka není možné. Já jsem kromě pana prezidenta nezaznamenal nikoho, kdo by výrazně kritizoval, že jsme vyloučili tyto dva poslance. Ale máme dvacet tisíc členů a žádné rozhodnutí nepřijme všech sto procent členů. Ale jsem přesvědčený, že absolutní většina členské základny, a teď nedovedu říci, jestli devadesát nebo devadesát osm procent, podporuje to, jak výkonná rada rozhodla, že tyto lidi vyloučila.

Myslíte si, že chování těchto poslanců poškodilo ODS a celou vládní koalici, když jste několik týdnů tvrdili, že máte "stojedničkovou" většinu a tedy i právo na sestavení vlády, a pak se kvůli nim ukázalo, že tomu tak není? Škodolibě se vám vysmál prezident Miloš Zeman i opozice.

Samozřejmě, že nás to výrazně poškodilo. Předpokládám, že většina pravicových voličů nechce předčasné volby, které pustí k moci levici a povedou k nástupu levicové vlády, na níž se budou pravděpodobně podílet i komunisté. A tihle poslanci, kteří zradili "stojedničku", když hlasovali v rozporu s postoji ODS, umožní předčasné volby a rychlý nástup levice k moci. To nejsou schopni obhájit před svými voliči. Co si může pravicový volič myslet o ODS, když ODS mohla zabránit levicové tsunami, nebo ji minimálně odložit do řádných voleb, a nezabránila tomu? Strana v této oblasti bohužel selhala, ale kvůli těmto dvěma zrádcům, ne systémově nebo institucionálně.

Já to vidím sám z reakce svého okolí. Mnozí lidé mi říkají, proč bychom měli volit ODS, když nemůže být hrází proti Zemanovi a levici. Já jim vysvětluji, že to není pravda, jsem přesvědčen, že se pořád vyplatí volit ODS. Ale je potřeba nelhat si do kapsy a přiznat, že nás tito dva pánové ve vnímání veřejnosti opravdu poškodili.

I kdyby prezident nejmenoval ani ve druhém pokusu premiérkou Mirku Němcovou, mohli jste se "stojedničkou" ve sněmovně prosadit vlastní návrhy zákonů a zabránit přijetí návrhů vlády v demisi, s kterými byste nesouhlasili.

Máte pravdu. Nemalá část našich voličů nás volí mimo jiné proto, že má pravicový program, pravicovost spojenou s jistým antikomunismem. Část voličů nás volí proto, že nás vnímá jako hráz proti komunistům. A my se tak snažíme vystupovat. Třeba vystupováním na obranu Úřadu pro studium totalitních režimů. Ve chvíli, kdy dva poslanci zradí a urychlí možný nástup levice a komunistů k moci, tak se ztrácí étos naší možnosti zadržovat komunisty a levici jako takovou. Proto jedinou možností bylo se s těmito lidmi vypořádat a zbavit se jich. Relativizace a zlehčování závažnosti jejich pochybení by vedly k tomu, že by nás pak někdo těžko mohl volit.

Jaké důvody ale vedly k vyloučení vlivného pražského politika Tomáše Hrdličky? Mluví se o tom, že měl podíl na rozhodnutí poslanců Úlehly a Floriána, ale vyjadřoval se urážlivě i o vás a paní Němcové, posílal výsměšné SMS zprávy předsedovi poslaneckého klubu. Hrálo to roli?

To pravděpodobně hrálo svou roli v rozhodování pražského regionu. My jsme posvětili a podpořili stanovisko pražského regionu, který navrhoval vyloučit pana Hrdličku z ODS. Mně se to hůř komentuje, protože jsem v tom osobně zainteresovaný, ale nemyslím si, že je ku prospěchu politické strany, pokud těsně před volbami členové v médiích napadají ani ne tak vulgárním, spíš teatrálním způsobem legitimní vedení strany. Myslím, že to straně nepomůže. A členové strany mají konat tak, aby to bylo v zájmu strany, nikoli proti jejím zájmům. Verbální útoky na vedení strany před volbami v médiích nepovažuji za něco, co je v zájmu té strany. Rozumím tomu, že to někdo může vnímat jako jednání, které stranu poškozuje.

Ale spory se objevují i v nejvyšším vedení mezi úřadujícím předsedou strany a předsedkyní Poslanecké sněmovny. Miroslava Němcová prohlásila, že by chtěla vést stranu do voleb a současně dodala, že nepovažuje za dobrou dvojkolejnost ve vedení strany. Martin Kuba hned připomněl, že na kongresu ODS v souboji s Němcovou uspěl ve volbě o pozici prvního místopředsedy, má tak zřejmě podle něj větší nárok na vedení strany. Nejsou to před volbami zbytečné mediální přestřelky?

Já bych to nenazval ani sporem, jde spíš o drobné upřesnění pozic, které proběhlo přes média, což je zbytečné, protože nikdo nezpochybňuje, že Miroslava Němcová je nejvhodnějším kandidátem na lídra ODS v následujících parlamentních volbách. Já sám ji budu podporovat, nemám s tím problém. Na druhé straně ještě tím lídrem není, to opravdu musí rozhodnout výkonná rada. Jako demokrat zkrátka ctím, že k tomu musí mít demokratický mandát  od politické strany. A debata o tom, kdo má být předsedou, vůbec není na místě, měli bychom o tom rozhodovat až na volebním kongresu, který bude určitě až po parlamentních volbách. To, kdo bude předsedou, ovlivní celá řada faktorů, které dnes ještě nemůžeme odhadnout. Nelze tedy říci, jestli to má být Miroslava Němcová nebo někdo jiný. To je opravdu strašně daleko a já nechci, abychom se pouštěli do spekulací, kdo všechno má kandidovat nebo může být předsedou strany. Ty debaty jsou úplně zbytečné, měli bychom je úplně opustit a bavit se o tom, jak se připravit na parlamentní volby, ve chvíli, kdy zvolíme našeho lídra, kterým bude asi paní Němcová, tak nechť lídr realizuje naši volební kampaň.

Vy jste se vyjádřil v médiích, že byste považoval za úspěch, kdyby ODS získala ve sněmovních volbách 15 procent hlasů, a nevyloučil jste, že se ODS může ocitnout na pravici až za TOP 09. Kdo tedy bude pro vás největším konkurentem? TOP 09, levice nebo třeba hnutí ANO Andreje Babiše s obrovským zázemím peněz a médií?

Já osobně považuji za největšího konkurenta levici, konkrétně sociální demokracii jako hlavní levicovou stranu, která aspiruje na možné vítězství. Bylo by smutné, kdyby naším hlavním konkurentem byly zbylé pravicové strany, protože cílem všech pravicových stran je uhrát co nejlepší volební výsledek, abychom mohli vzdorovat rozpínavosti Miloše Zemana, abychom byli silnou opozicí vůči příští pravděpodobně levicové vládě. Pokud pravice mezi sebou povede bratrovražedný boj v rámci volební kampaně, tak to považuji za mimořádně nebezpečné a mimořádně nezodpovědné, protože naším společným úkolem a cílem má být dosáhnout maximálně dobrého výsledku, aby levice nezískala ústavní většinu v Poslanecké sněmovně a aby se moc Miloše Zemana dál nerozpínala. To má být  hlavním poselstvím pravicových stran. Nemáme-li nyní na vítězství ve volbách, musíme udělat všechno pro to, abychom mohli bránit demokracii a hodnoty, z kterých vycházejí pravice a politické strany. 

Jak toho chcete dosáhnout? Podaří se vám zbavit dalších kmotrů, kteří jako pan Hrdlička činí ODS nedůvěryhodnou?

Je třeba říci, že ODS se za posledních několik let zbavila celé řady šíbrů a osob, které měly negativní mediální pověst. ODS je dnes z dominantní části bez těchto osob, k velkým změnám došlo na severu Čech, ke změnám dochází v Praze díky exprimátorovi Bohuslavu Svobodovi i v dalších regionech. ODS prožívá těžkou chvíli, dalo by se říci krizi, tyhle procesy mají očistný charakter. Doufám, že voliči uvidí, že se situace v ODS zlepšuje, nikoli zhoršuje. A že to ocení například tím, že nás ve volbách podpoří.

Myslíte si, že po osmi letech ve vládě, po mnoha skandálech i sporech uvnitř strany potřebuje  ODS pobýt pár let v opozici, že jí to může pomoci, aby našla sama sebe?

Já jsem o tom přesvědčen. Každé politické straně, která je vyčerpána dlouhým vládnutím, prospěje to, že jde na chvíli do opozice, tam nabere síly, personálně se obrodí, může se věnovat programovým tezím a ne každodenní vládní rutině. Pokud volby dopadnou tak, že ODS půjde do opozice, já osobně to nevnímám jako tragédii, ale naopak jako začátek nové cesty, nového nastartování, nového oživení ODS. To je běžným životem demokracie, že se politické strany střídají. Jednou jsou v opozici, podruhé se podílejí na vládě. Považoval bych za nepřijatelné, kdyby ODS měla být součástí vládní koalice, kde by ODS hrála minoritní roli, kde by byla menším koaličním partnerem.

Počítáte při obrodě ODS v budoucnu i s Václavem Klausem, jak po jeho návratu volají někteří členové ODS, třeba poslanec Boris Šťastný?

Jsem příznivcem toho, aby ODS měla dobré vztahy s Václavem Klausem, protože ji zakládal a tvořil její tvář v devadesátých letech. Na druhou stranu si nemyslím, že by Václav Klaus mohl být spasitelem strany, nebo že by měl hrát nějakou dominantní roli, že by měl být lídrem nebo předsedou strany. Ale využívat jeho zkušenosti a znalosti, jeho ideové zakotvení, to jsou věci, které by ODS prospěly. Já hovořím o dobrých vztazích, ale i o možnosti, pokud se Václav Klaus rozhodne kandidovat do Evropského parlamentu. Ani to nevylučuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…