Pozoruhodné informace ze senátorského klubu ČSSD. Jak to bylo se Štěchovou vzpourou proti chystané koalici? Někteří byli hodně překvapeni...

26.04.2018 20:16

ROZHOVOR Proti případné vládní spolupráci s hnutím ANO se ve středu ostře postavili senátoři za ČSSD. Nepříjemně tím zaskočili předsedu strany Jana Hamáčka, který jejich postoji nerozumí. Členkou senátorského klubu sociální demokracie je i profesorka Eva Syková, která byla do Senátu zvolena jako nezávislá na kandidátce ČSSD. Ta vzpouru svých kolegů proti vedení vlastní strany nechápe, když dostalo mandát o vládě vyjednávat. Sama je přesvědčena, že pro ČSSD by účast ve vládě byla přínosem.

Pozoruhodné informace ze senátorského klubu ČSSD. Jak to bylo se Štěchovou vzpourou proti chystané koalici? Někteří byli hodně překvapeni...
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Co vás vedlo k tomu, že jste se jako členka senátorského klubu ČSSD vyjádřila pro uzavření dohody o vládě s hnutím ANO, ačkoli včera vůči tomu razantně vystoupili předseda Senátu Milan Štěch i předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha?

Razantně vystoupili někteří senátoři. Já ctím jejich názor, ale jako nečlenka strany a nezávislá mám svůj názor, který jsem již jasně vyjádřila. Nevím, proč bych se měla vymezovat proti současnému vedení ČSSD, které dostalo mandát vyjednávat a jehož členů si vážím. Myslím, že politika je umění možného a všichni se snaží momentálně vyjednat dobré podmínky pro účast ČSSD ve vládě.

Vy jste se na Facebooku vyjádřila, že jste pro, aby ČSSD uzavřela dohodu s hnutím ANO o vládě. Čím by mohla účast ve vládě sociální demokracii prospět?

Můj názor je, že účast ČSSD ve vládě by mohla být přínosem jak pro sociální demokracii, tak hlavně pro budoucí vládu. Navíc si myslím, že předčasné volby by pro ČSSD mohly dopadnout špatně.

Čím si vysvětlujete, že zmínění pánové vystoupili proti vedení vlastní strany? Jak tuto „vzpouru“ chápete?

Já to nechápu. Doufám, že to není jen pokus o zviditelnění. Oni jsou členy strany, nevím, zda se strana chce rozhádat.

Jaká je atmosféra v senátorském klubu ČSSD a projednávalo se v něm to, s čím nakonec Milan Štěch a Petr Vícha vystoupili před veřejností?

Atmosféra v senátorském klubu je klidná. Věc pan předseda otevřel, v diskusi se on a několik senátorů ostře vymezilo proti koalici. Ostatní nediskutovali. Žádné společné memorandum jsem neviděla.

Vyplynulo z jednání senátorského klubu, že jeho předseda i šéf Senátu veřejně vystoupí proti vedení své strany?

Pro mne to bylo překvapivé, ale asi se to po diskusi a ostrém vymezení proti koalici očekávat dalo.

Nepozorujete, že by Milan Štěch, dlouholetý věrný podporovatel Bohuslava Sobotky, měl ambici ČSSD vést nyní sám? Jaké s ním máte zkušenosti?

Pan předseda je velmi schopný a čestný člověk, vážíme si ho. Prezentoval velmi pevný názor, který měl s některými senátory předem projednaný. Co ho a některé kolegy k tomu vede, zatím nevím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…