Pozoruhodný rozbor: Snad jen Robejšek zarazí Babiše v letu. Lidovcům svíčkové báby vymírají, ČSSD ovládli střelci od koryt, o pravici vůbec nemá smysl se bavit

28.11.2016 18:05

ROZHOVOR „Mohou zarazit Babiše v letu,“ myslí si publicista Petr Sedláček o Realistech, jejichž vstup na politickou scénu ohlásil známý politolog Petr Robejšek. Sedláček předpokládá, že má šanci převzít silný elektorát voličů různých politických stran, případně oslovit ty, kteří hlasovat vůbec nechodí: „S pravicí se nepočítá, a jsou tu jen umírající socialisté,“ podotkl. Přesto se mu na celé věci něco nezdá: „Začalo mi být divné, když Robejšek hovořil o moudrém lidu, následně ho vyznamená Zeman, pak zakládá politickou stranu a je za tím Penta. Na náhody nevěřím.“

Pozoruhodný rozbor: Snad jen Robejšek zarazí Babiše v letu. Lidovcům svíčkové báby vymírají, ČSSD ovládli střelci od koryt, o pravici vůbec nemá smysl se bavit
Foto: Repro ČT
Popisek: doc. Petr Robejšek, politolog a expert na mezinárodní vztahy

 

Politolog Petr Robejšek chce uzdravit „nemocnou politiku“ v Česku a představil záměr vytvoření nové strany Realisté. Zmiňoval teze o tom, že hodlá prosazovat hodnoty jako rodina, bezpečnost, spravedlnost dostupná pro každého, odpovědnost, ochrana národního bohatství, národní zájmy, ochrana českých lidí. Na vašem Facebooku nelze přehlédnout tuto narážku: „Takže Agrofert a Penta do toho šly, ještě jsem zvědav na Bauhaus a Ikeu. Možná že se přidá ještě Jednota.“ Můžete být konkrétnější a jaké šance dáváte Realistům?

Je podivné, že dva slovenští oligarchové zakládají v České republice politické strany, které chtějí mít vliv. Jedna už ho má obrovský a druhá bude mít. U Babiše už víme, co dělá, a s láskou na něj budeme zcela jistě vzpomínat. Je velmi zajímavé, že jednou větou „všeci tuna kradnů“ převrátil naprosto vše. To, co se bude dít, nebude nic hezkého. Pak je tu Dospiva, který podporoval Nadaci 2080 pana Robejška a řekl, že stranu Realisty podpoří.

Takže předpokládáte, že Realisté odlákají voliče z jiných politických stran. Kdo by se k nim mohl přiklonit? Vezme hlasy ODS, Svobodným, topce, nebo může oslovit třeba i příznivce ČSSD?

Hrozí nebezpečí, že ODS odkráčí do zapomnění, TOP 09 zcela jistě a těm nebude ani potřeba moc pomáhat. Vážné problémy budou mít Svobodní, asi to pro ně bude likvidační. A o KDU-ČSL ani nehovořím, protože počet svíčkových bab, což byl základ jejich elektorátu, se začíná blížit limitně nule minimálně z biologických důvodů. Navíc pokud Robejšek začne říkat a dělat něco smysluplného, nebude je mít kdo volit. S pravicí se nepočítá, a jsou tu jen umírající socialisté. Většina jejich mladých členů bere členství ve straně spíš jako podnikání než jako politiku. Staří sociální demokraté byli sice ekonomicky absolutně neschopní, ale s takzvaně pracujícími to mysleli dobře. Jenže noví střelci myslí hlavně na svá koryta a berou vše jako podnikatelský záměr. V ČSSD je spousta lidí, kteří stranu likvidují způsobem, který jsem popsal. Mimochodem, díky mozkovému obsahu voličů a řadových členů ČSSD je postup ve straně daleko rychlejší, než by byl někde jinde. A když se k tomu přidá katastrofická migrační politika Sobotky… Když vše dobře udělají, a zřejmě prostředky mít budou, mohou odsát ANO spoustu voličů a zarazit Babiše v letu.

Robejšek bude ale ve složité situaci. Udělat cokoli, aby se dění nasměrovalo k normálu, bude velice složité. Myslím si, že jsme bod obratu dávno minuli. Evropská unie je ze své podstaty nereformovatelná, rozvrácené hospodářství, zadlužování, levicová šikana… To jsou nereformovatelné věci z toho důvodu, že s nimi voliči souhlasí. Například ve Francii minimálně polovina lidí využívá výhod sociálního systému. Pokud přijde nějaký pravičák a bude chtít systém skutečně napravovat, tak ani nezačne, a pokud začne, ve Francii začnou hořet ulice. A i jinde by nastal gigantický problém, rozbitá auta atd. A do toho všeho se míchají imigranti, kteří chtějí výpalné. Mám na mysli dávky, ale je to normální výpalné, protože když jim peníze nedáte, zapalují a ničí. Nejsem si jist, zda je Evropa opravitelná, navíc je postavená na pofidérních základech.

Když jste zmiňoval, že pro některé strany mohou být Realisté poměrně silnou konkurencí, znamená to, že je berete vážně a už teď považujete vznik této strany za významný, i když nemáme žádné konkrétní informace o jejich programu?

Významný může být i z toho důvodu, že deklarovali, kde vezmou peníze. Voličům je potřeba záměry dostatečně vysvětlit, potřebujete reklamu a peníze. Styk volič – politická strana je nastaven přes peníze. Pokud je nemáte, volič vás vážně nebere. Je to šílená konstrukce, ale tak to funguje. Lidem nejde o obsah, ale o úplně něco jiného v politickém sdělení. Proto fungují jednoduchá hesla, která se vejdou na billboardy.

Už v této chvíli řada revolucionářů, Apači a jiní, kteří se tady potulují, zprávu uvítali a hurá za Robejškem. Samková jásala jako malá holka. Různé omyly, jaké se staly Apačům nebo Úsvitu, musí ale Robejšek eliminovat naprosto pevnou rukou, zvláště když budou nabírat nové členy a když spousta lidí pochopí, že může jít o určitý výtah k moci a prostředkům. Nouzi o členy mít nebudou, otázkou je, co se bude dít dál. Marketingově vše zafungovalo perfektně, i příprava s Institutem 2080. Ovšem nejdřív říkal Robejšek, že do politiky nechce, a teď najednou chce. Otázka je, zda bude vůbec kandidovat. Může být pouze s odpuštěním maskot nebo symbol. Nevíme, co vlastně budou chtít. Jak chtějí řešit problémy spojené s migrační krizí, umělou přezaměstnanost, to zatím nikdo neví. Zajímavý byl také fakt, že Robejška vyznamenal prezident.

To jste asi nebyl překvapen sám…

Já jsem byl překvapen dvojnásob. Robejšek není socialista, což Zeman je. Najednou ho vyznamená jeden z největších socialistů v této zemi. Je to velice zajímavé. Začalo mi být divné, když hovořil o moudrém lidu, následně ho vyznamená Zeman, pak zakládá politickou stranu a za je za tím Penta. Na náhody nevěřím.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…