Pravičák: Zeman má až zdrcující pravomoci. Přečtěte si Ústavu

30.08.2013 9:48

ROZHOVOR „Nejsme pro úplné rušení státu, jak je nám často podsouváno, ale pro přenesení mnoha z jeho pravomocí na samotné občany,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz David Forbelský, šéf Strany svobodných občanů (svobodní) v Liberci.

Pravičák: Zeman má až zdrcující pravomoci. Přečtěte si Ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Minulou vládu Petra Nečase nepovažuje za pravicovou. „Takzvaně pravicové vlády zvýšily DPH na trojnásobek z 5 % na 15 %, některé nové daně zavedly - daň z uhlí, elektřiny.. Zvýšily daně spotřební i z nemovitostí. Toto prostě není pravicová politika, což já osobně panu Nečasovi zazlívám mnohem více než jeho eskapády z poslední doby,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Logicky podobně smýšlí i o obou největších stranách na pravé části politického spektra. „ODS v poslední době podpořila nárůst státního dluhu a zvýšení daní v takové míře, že se stala pro pravicového voliče nepřijatelnou. TOP 09 je marketingová a vlivová záležitost několika představitelů. Je sice rétoricky pravicová, spíše však slouží kdovíjakým zájmům,“ míní.

Miloš Zeman pro něj není ohrožením demokracie, jak lze slyšet z úst některých jeho odpůrců. „Jen prostě jako prezident s novou a poměrně silnou podporou voličů zkouší, kam až může zajít. A nelze se divit, že při tom nebere ohledy na lidi, kteří se 'řehtají' při jeho inauguraci, či jak v kampani, tak po ní, ho častují různými nelichotivými přívlastky. Ale pro mnoho lidí je takový 'třídní' boj asi vítaným fíkovým listem zakrývající jejich totální impotenci v jiných otázkách,“ domnívá se šéf libereckých svobodných.

Čekají nás předčasné volby. Proč by voliči (patrně pravicoví), měli dát hlas právě Straně svobodných občanů?

Spousta lidí myslí pravicově, ani o tom neví, protože pojem pravice za posledních 10 - 15 dostal povážlivé významové trhliny. Svobodní požadují snížení daňové zátěže, tím nižší přerozdělování a výrazné omezení funkcí státu. Opravdu si nemyslíme, že "obyčejní" lidé (jak je často nazývá levice), nějak zvlášť tyjí z toho, že u nás existují úřady a agentury typu Czechturism, Czechtrade a desítky dalších, které snad kromě svých výročních zpráv a konferencí nedělají nic. Seznam takových úřadů a agentur může volič najít na adrese www.nechtenasbyt.cz.

Nejsme pro úplné rušení státu, jak je nám často podsouváno, ale pro přenesení mnoha z jeho pravomocí na samotné občany. Na jedné straně nám stát bere přibližně polovinu mzdy, za to slibuje, že se o nás postará ve stáří, v nemoci, za naše peníze určí, co je a co není hodnotné umění, či který sport dostane dotace a bude se moci rozvíjet. Stejně tak za naše peníze vybere šťastné jednotlivce a firmy, které dostanou dotace. Takže dochází k paradoxu, že si kolikrát podnikatel ze svých daní platí konkurenci, když přispívá na dotace pro konkurenta. Svobodní tyto peníze chtějí nechat lidem, ať ti sami rozhodnou, zda chtějí do divadla, na box, nebo na fotbal. Sice stoupnou ceny vstupenek, ale zase na druhou stranu zůstane víc nejen lidem, ale i případným sponzorům z řad firem. Takže na otázku, proč volit svobodné, lze odpovědět i jednou větou - necháme vám vaše peníze!

V posledních letech jsme měli u moci pravicovou vládu Petra Nečase. Jak ji hodnotíte?

Myslím, že největším omylem poslední doby je nazývat tu vládu pravicovou. Pravice se ve zkratce vyznačuje tím, že posiluje roli jednotlivce a omezuje vliv státu na život občana. Nechť si čtenář zhodnotí sám, o kolik méně nařízení, norem, předpisů a poplatků zůstalo po této vládě. Naopak "pravicové" vlády zvýšily DPH na trojnásobek z 5 % na 15 %, některé nové daně zavedly - daň z uhlí, elektřiny.. Zvýšily daně spotřební i z nemovitostí. Toto prostě není pravicová politika, což já osobně panu Nečasovi zazlívám mnohem více než jeho eskapády z poslední doby.

Doposud na pravici dominantní Občanská demokratická strana se dostala do velkých potíží. Proč?

Částečně odpovím podobně jako v předchozí otázce. ODS vznikala jako klasická liberální pravicová strana, která měla jasnou ideologii: přesun rozhodování a odpovědnosti ze státu na občana. Postupem času však tuto ideologii začala opouštět a není na mně hodnotit, proč se její rozhodování stávalo stále více nepředvídatelným. Pokud se totiž strana prezentuje jako pravicová a podpoří takový nárůst státního dluhu a takové zvýšení daní jako ODS v posledních letech, stane se pro mnoho opravdu pravicově smýšlejících lidí nepřijatelnou. Z těchto důvodu se i uvnitř strany začaly objevovat rozpory a v současné době se z ní ven dostávají zcela protichůdná prohlášení od nejvyšších představitelů, aniž by bylo jasné, kdo vlastně ten "šéf" je.
   
S ODS spoluvládla další pravicová strana TOP 09. Jaký máte názor na činnost jejich dvou hlavních představitelů - Karla Schwarzenberga a Miloslava Kalouska?

Až na proces vzniku, TOP 09 je čistě marketingová a vlivová záležitost několika nejvyšších představitelů, je mé hodnocení této strany i oněch pánů podobné tomu, co jsem psal o ODS. Není to pravicová strana. Pravicová strana by nenavýšila počet zaměstnanců úřadu práce, její ministr zdravotnictví by nehoroval pro státní podporu "zdravého způsobu života" - to je výsostná zodpovědnost každého jedince, stejně tak by ministr pravicové vlády de facto nevyhlásil boj proti živnostníkům. Takže stejně jako ODS je rétoricky pravicová, jinak spíše strana sloužící kdovíjakým zájmům

Dalším významným hráčem na politické scéně je prezident Miloš Zeman. Zvláště představitelé TOP 09 patrně chtějí před volbami hrát kartou o zlém Milošovi a opakovat vyhraněnou situaci druhého kola prezidentské volby. Myslíte si také jako oni, že kroky prezidenta ohrožují demokracii v naší zemi?

Miloš Zeman patří ke "Třem králům" polistopadového vývoje v naší zemi. O prezidentský post se již ucházel, ale v době jeho volby v ČSSD převážilo křídlo, které se "otce zakladatele" chtělo zbavit a mnoho poslanců vlastní strany jej tehdy nepodpořilo. O to více si teď užívá svého návratu, který opět ČSSD notně rozhoupal. A pokud je cizí loď rozhoupaná, je dobré do ní strčit, což mnozí činí.

Přímou volbou, mimochodem neuváženě přijatou, a ne úplně dobře vkomponovanou do Ústavy, totiž prezident dostal velmi silný mandát. Pravomoce, i když se dlouho tvrdil opak, odsuzující prezidenty do role kladečů věnců a strojů na podpisy, měl prezident vždy velké až zdrcující. Kdo si pozorně Ústavu přečte, zjistí, že podobných pravomocí bez termínů či podmínek je tam, nejen pro prezidenta, mnoho. Ale ač si zdaleka nemyslím, že je pan Zeman pro Českou republiku ten nejlepší prezident, tak si ani nemyslím, že je nebezpečím pro demokracii a ústavní pořádek. Jen prostě jako prezident s novou a poměrně silnou podporou voličů zkouší, kam až může zajít. A nelze se divit, že při tom nebere ohledy na lidi, kteří se "řehtají" při jeho inauguraci, či jak v kampani, tak po ní ho častují různými nelichotivými přívlastky. Ale pro mnoho lidí je takový "třídní" boj asi vítaným fíkovým listem zakrývající jejich totální impotenci v jiných otázkách.

Po listopadové revoluci se tvrdilo, že komunistům postupně vymřou voliči a jejich volební zisky budou slábnout. Proč se tak neděje a po více než dvaceti letech jsou jednou z nejsilnějších stran?

K tomuto by jistě došlo, pokud by zde vznikly a fungovaly strany založené na opravdu pevném ideologickém základu. Docházelo by ke střídání a různé kooperaci mezi zastánci jak silného ochranářského státu, tak s námi, co si myslí, že stát má lidi jen chránit a ne jim řídit životy. Ale ze stran a z politiků se povětšinou staly "firmy" vydělávající na přerozdělování peněz, které občané odevzdají na daních a poplatcích. Toto přerozdělování často plyne do naprosto nesmyslných projektů, takže mnoho lidí získává pocit, že se toho vlastně od "bolševika" moc nezměnilo.

Straníci si jedou své kšeftíky, my jim to platíme, sociální dávky spousta lidí zneužívá a navíc nemá jistou práci. Takže se i vlivem přirozené vlastnosti mozku zapomínat špatné upne k minulosti, kdy sice neměl velký vliv na to co se svým životem udělá, ale měl jistou práci, levné jídlo apod. Současná komunistická strana je sice naprosto stejná jako ostatní, viz například problémy jejich čelných představitelů v podnikání a nakládání s penězi. Ale jsem schopen pochopit, že pro lidi balancující na hranici chudoby jejich sliby mohou znít skvěle!

Nad otázkou, kde na to vzít, si už nelámou hlavu ani strany deklarující se jako pravicové, natož ty levicové. Takže komunistická strana asi nezanikne, ale zmenší se poté, co zde bude stát s jasně definovanými pravidly, na které bude dohlížet funkční policie, spravedlivé a rychlé soudy budou jejich porušení trestat opravdu padni komu padni a armáda bude věrohodně schopná načrtnout, jak by bránila naši zem v případě vnějšího napadení i bez tolika pandurů a jiných průšvihů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…