Právník a bývalý vyšetřovatel: Vydání Nečase dává lidem naději. Ať se to všechno zhroutí

09.07.2013 8:56

ROZHOVOR Sociální demokracie dostane ještě jednu šanci, pak si lidé uvědomí, že ani tato strana nic nezmění a politický systém se zhroutí, což se zřejmě neobejde bez násilí. ParlamentnímListům.cz to řekl právník a bývalý vyšetřovatel Policie ČR Jan Rytíř v reakci na kauzu, která vedla k pádu vlády a pokračuje žádostí olomouckého žalobce Ivo Ištvana o vydání premiéra v demisi Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání.

Právník a bývalý vyšetřovatel: Vydání Nečase dává lidem naději. Ať se to všechno zhroutí
Foto: NEPOUZIVAT
Popisek: Jan Rytíř

Co říkáte na to, že olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan žádá Poslaneckou sněmovnu o vydání Petra Nečase?

Jako právníkovi mi bylo jasné hned, co jsem se seznámil s důvody, pro které byli obviněni bývalí poslanci ODS, že je jen otázkou času, kdy vedle těch, co měli úplatek přijmout, přijdou na řadu ti, co jim ho měli nabídnout, protože trestné je jak přijetí úplatku, tak jeho poskytnutí či nabídnutí. Nečas není zdaleka jediným odpovědným na straně „dal“, proto se už těším na další díly tohoto divácky veleúspěšného sitkomu.

Ze skutečnosti, že státní zástupce zcela předvídatelně požádal o vydání Petra Nečase, lze dovodit, že policie má již pohromadě všechny rozhodující důkazy. Nyní se teprve ukáže, nakolik pevné tyto důkazy jsou.

Máte důvěru v Ivo Ištvana, že bude vše důsledně došetřeno a že se nenechá zastrašit a zmanipulovat?

O panu Ištvanovi toho moc nevím a snažím se nezaujímat na něj názor na podkladě jednoho případu. Pan Ištvan byl nepochybně významným státním zástupcem i v době, kdy všeobecně vnímaná hrozivá hospodářská kriminalita napojená na politické struktury tuto zemi již decimovala, a že by byl nějak vidět, to mi v paměti neutkvělo. Osobně mu v této kauze velice fandím a držím mu pěsti, aby ustál tlaky, kterým je nepochybně vystavený, ať už půjdou zleva či zprava.

Věřím, že případ bude řádně došetřen. Zárukou je pro mne ale především Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který vede přípravné řízení a který má mou plnou důvěru.

Nemáte obavu z toho, že kdyby zatýkání v nejvyšších patrech politiky pokračovalo dál, dojde k úplnému zhroucení politické scény? Hrozí anarchie nebo něco podobného?

Proč bych měl mít obavu z představy naplnění toužebného přání většiny našeho národa? Je jen málo věcí, které bych si přál víc než nenásilné zhroucení politické scény a nástup zdravého rozumu. Myslíte si, že by zdravý rozum nechal devastovat občany soukromými exekutory místo toho, aby exekuce vedly soudy za jasně stanovený poplatek? Myslíte, že by se zdravý rozum zdráhal připustit odvolatelnost poslance voliči? A tak bych mohl pokračovat donekonečna.

Nemyslím si, že nám hrozí anarchie, myslím si, že anarchii tady už pěkně dlouho máme. Myslím si, že cokoli se stane, bude právě krokem k jejímu ukončení.

Je to dobře pro vnímání spravedlnosti v této zemi?

Největší význam téhle kauzy spatřuji v tom, že lidem dala naději. Už tak dlouho se díváme na zcela zjevné zločiny a stále nic, že si na to pomalu začínáme zvykat a začíná nám to připadat normální.

Lidé dnes nutně potřebují vidět spravedlnost v akci, aby se ujistili, že zlo, které vidí, je skutečným zlem, že to není něco přirozeného. Potřebují se ujistit, že se těm nejhorším kriminálníkům neříká „vážený pane ministře, poslanče“, ale tak, jak by se jim říkat mělo, tedy „obžalovaný, vstaňte a vyslechněte rozsudek jménem republiky“.

Tahle kauza je skutečně moc dobrý začátek. Pokud by to ale měl být jen ojedinělý exces, což si nemyslím, zklamání lidí by bylo hodně bolestivé.

Miroslava Němcová neustále tvrdí, že policie koná, aniž by něco vysvětlovala. Co si o tom myslíte?

Myslím, že Miloš Zeman užil zdravého rozumu, když této nekompetentní paní nesvěřil do rukou osud naší země.

Věřím, že ji trápí nejistota ohledně počtu poslanců vládní koalice, kterým vazební důvody zabrání hlasovat pro prodlužování současné agónie, a že jí chybí ten pocit božské moci, kdy stačilo zvednout telefon a policie, státní zastupitelství i soudy stály v pozoru. Naštěstí, jak zpívá Marta Kubišová, „časy se mění“.

Přípravné řízení trestní není vedeno zásadou veřejnosti. Nevidím jediný důvod, proč by policie měla před politiky odkrývat karty. Jestliže to někdo po policii požaduje, je zřejmé, že je nepoučitelný a jeho doba skončila.

Jak žádost o vydání expremiéra podle vás ovlivní ochotu k rozpuštění Poslanecké sněmovny?

Podle mne nijak. Spousta těch, kteří ze současné Poslanecké sněmovny činí naše životy obtížnými, jsou na svém politickém angažmá a státních trafikách závislí, proto se budou svých korýtek držet, jak jen dlouho to půjde, i kdyby občané měli hynout po tisících.

Když jsem si přečetl, že se pseudostrana LIDEM chystá spasit a obrodit náš národ, a když tak sleduji stále narůstající hysterii vládnoucí koalice, pochopil jsem, že pravděpodobnost rozpuštění sněmovny je přímo závislá na počtu poslanců, kterým nebude z vězení umožněno hlasovat.

Dochází k dějinnému obratu v této zemi?

V současnosti si to ještě nemyslím. Pouze se, jako už mnohokrát předtím, obrací politická polarita směrem k sociální demokracii, která pro mne není o nic větší zárukou řádného vedení státu než ODS spolu s těmi dalšími vládnoucími hrůzostranami.

Pokud bych si měl tipnout další vývoj, tak teď ještě naposledy dostane šanci sociální demokracie, která je ale příliš vnitřně zkostnatělá na nějakou ráznou změnu. Jakmile si národ velmi bolestně uvědomí, že lidé, kteří se na tom všem marasmu spolupodíleli, ho prostě změnit nemohou, tak to tady s velkou ránou bouchne, stávající politický systém se zhroutí a konečně se budeme moci odrazit ode dna.

Je až neuvěřitelné, jak dlouho po sobě necháváme šlapat, jak dlouho se tváříme, jako by se nás to netýkalo. Jak se ale jednou míra naplní, tak to bude pořádný rachot. Bohužel se bojím, že to bez menšího či většího násilí nepůjde.

Co byste si přál, aby se stalo? Kde by policie měla pokračovat?

Já bych si přál, aby spravedlnost našla sílu dotáhnout k odsuzujícímu rozsudku co nejvíc kriminálních případů, což si uvědomuji, že je při současné míře korupce pouhé zbožné přání. Dále si přeju, aby bylo co nejvíce nakradeného majetku vráceno veřejným rozpočtům, aby se lidé, pracující a žijící poctivě na hranici chudoby, nemuseli dívat, jak se pachatelé trestných činů prohánějí ve svých luxusních vozech. 

Jsem přesvědčený, že kauza expremiéra Nečase je pouze první vlaštovkou, za níž budou přilétat další a další a ze všech stran.

Kde by policie měla pokračovat? Kdekoli, protože ať v té naší kotlině zarazíme vidle sem či tam, je téměř jisté, že se trefíme do nějaké kupy hnoje.

reklama

autor: Petr Kupka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…