Předák TOP 09 k Ukrajině: Gauneři tam všechno rozkradli, takže se lidem nesmíme divit

16.04.2014 13:44

ROZHOVOR Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát míní, že dění na Ukrajině je pro Českou republiku velké memento, protože když se dějiny začínají hýbat a přepisuje se mapa světa, dějiny se nikoho na nic neptají. Příčiny nepokojů vidí v tom, že oligarchové Ukrajinu doslova rozkradli. Nicméně kritizuje to, že Američané podpořili revoluce v arabském světě, protože lidé v těchto zemích demokracii nechtějí a mají diametrálně rozdílnou kulturu a jiné hodnoty.

Předák TOP 09 k Ukrajině: Gauneři tam všechno rozkradli, takže se lidem nesmíme divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Jaký je váš názor na krizi na Ukrajině?

Ukrajina je větší memento pro Českou republiku a pro českou společnost, než se na první pohled může zdát. Ta země byla doslova rozkradená. Na rozdíl od České republiky, kde se to populárně vykřikuje. Pamatuji si, když jsme předsedali EU za premiéra Mirka Topolánka a on musel urychleně na Ukrajině řešit plynovou krizi. Pak se vrátil a vzpomínám si, jak vykřikoval, že musel jednat se zloději a neměl si kde vybrat. Ale nebudu jmenovat konkrétní politiky. Je varovné, že tam mají obrovskou moc oligarchové a v souvislosti s Majdanem se mluvilo o tom, kdo z kterých oligarchů zaujímá jakou pozici. Kdo je u Janukovyče a kdo není. Takže chápu ukrajinskou veřejnost, že je naštvaná, že se Ukrajina nikam neposouvá, je rozkrádána, její potenciál je vytěžován a zisky odváděny někam pryč. Pak může části veřejnosti dojít trpělivost.

A pokud jde o geopolitiku?

Velká část ruské společnosti a jejích elit nepřekonala nostalgii po Sovětském svazu. Obsazení Krymu a harašení zbraněmi je doufám budíčkem. Platí, že kam Rusové jednou vstoupili, tak neradi odchází. I u nás byli od roku ´68 do roku ´89. Čas od času se dějiny vydají na pochod a nikoho se na nic neptají, zásadně se pak mění politická a geopolitická konstelace. Nikdo neví, co se může stát. Ukrajina není ukotvena v Severoatlantické alianci, čili může být logickým soustem pro jednu či druhou stranu. Teď bude přetahovaná o tom, kam Ukrajina či její části spadnou.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Nešlo ale až o reakci Ruska na vměšování Západu? Říká se vtip, že na Majdanu vystoupili ti a ti politici USA a EU a vyzvali Putina k nevměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny... Stejně tak v ukrajinské vládě byli silně protiruští neofašisté a Rusko si nemohlo dovolit, že by díky radikálním elementům v ukrajinské vládě přišlo o svou černomořskou flotilu a základnu. Kdyby Kubánci chtěli vyhnat Američany z Guantánama, Spojené státy by to asi také neponechaly bez odezvy...

Toto si na rozdíl například od Petra Hájka nemyslím. Já si spíš myslím, že Američané za poslední roky začínají vyklízet své pozice v Evropě a nejsem z toho nadšený. Sami veřejně říkají, že těžištěm jejich zájmů se stává spíše Asie a Tichomoří, tam se přesouvá dění světa. Nemyslím si, že v Evropě, Ukrajině mají Američané nějaké významné strategické zájmy. Myslím si, že, byť s určitými nuancemi, Ukrajina a Rusko patří do jednoho civilizačního okruhu a to, co se teď děje, považuji za krajně nešťastné. Oni by spíš měli spolupracovat. My máme technologie, demokratickou společnost, oni mají nerostné bohatství.

Samozřejmě, že lze uskutečňovat různé scénáře. S dnešními ekonomickými a mediálními prostředky to můžete zrežírovat tak, že v každé zemi se najde banda idiotů, která svým konáním poslouží jako záminka k nějaké intervenci. Tím míním ty ukrajinské fašisty a nacionalisty. A takovéto skupiny lze vyrobit i na objednávku. I v Československu byly zvací dopisy a pár fanatických komunistů a proti tomu většina společnosti, která chtěla v polovině šedesátých let volněji dýchat a měli naivní představu, že půjdeme nějakou třetí cestou či socialismem s lidskou tváří. Jsem skeptický k tomu, že by to na Ukrajině Američané rozproudili. Západní politici včetně našeho předsedy sice na Majdan jezdili, ale příčinu nepokojů vidím jinde. Tedy v tom, že banda gaunerů vykrádala Ukrajinu a lidé se ocitli v pásmu beznaděje.

A nemělo se přece jen počkat na demokratické volby? Když byl během oranžové revoluce zvolen Juščenko, tak to také druhá strana respektovala... Víme, že když se schvalovala v ukrajinském parlamentu nová vláda, tak ten byl poloprázdný a někteří poslanci hlasovali fingovaně s několika kartami za nepřítomné poslance...

Počkat? Měl jste tedy lidem v listopadu ´89 říct, že by měli počkat, že by se měl socialismus sesypat jinou formou... V té společnosti se zažehne nějaká jiskra a pak už to jede. Vezměte si, že na počátku arabského jara byl nějaký prodavač zeleniny v Tunisu, který se dostal do potyčky a zemřel. Ty spouštěcí mechanismy jsou různé. Ty revoluce mohou propuknout a nemají jednotící prvek, ale mohou se různě přelévat i do zemí, které spolu nemají nic společného. Říkat lidem, když se naštvou, že mají počkat, to je těžké. Izolovaná skupina nacionalistů nemůže vyvolat nepokoje takového typu. To byly demonstrace, kterých se zúčastnily statisíce lidí. Spíše bych řekl, že nacionalisté jsou vedlejším produktem toho dění.

Spíše, jestli není problém, že to zahraniční vměšování, dodávky zbraní a tak dále mohou vyvolat krvavé občanské války, rozvrat a chaos. Podívejme se, co se stalo třeba v Libyi. Kaddáfí na stará kolena opustil podporu terorismu, začal komunikovat se Západem, životní úroveň tam byla přijatelná, Mubarak v Egyptě byl prozápadní, Američané podpořili Muslimské bratrstvo, v Sýrii Američané podporují islamisty proti sekulárnímu diktátorovi, který nebyl ideální, ale udržoval náboženský smír, a teď je v Sýrii více než sto tisíc mrtvých. Není lepší špatný, ale relativně únosný režim než zabíjení statisíců lidí? Arabské jaro vedlo k tomu, že padal jeden prozápadní režim za druhým a nyní je v těchto zemích chaos a vzestup islamismu. A Američané to většinou podpořili...

To je možná jakási jejich naivita. Oni mají ideály, na rozdíl od Evropy. To se ukázalo i při ukrajinské krizi. Zatímco Amerika do toho idealisticky šla a ekonomické ztráty pro ni již dnes musí být obrovské, tak Evropa licituje a posílá výhrůžky. Ale Američané vyslali flotilu a vystupovali velice tvrdě. Američané šli v minulosti pomoci demokracii do Vietnamu, ale skončilo to masakrem a fiaskem a mám pocit, že Američané jsou v tomto nepoučitelní.

Některé národy a některé společnosti mají jiné systémy hodnot, a demokracii a naše vnímání svobody neuznávají. Je asi pravda, že dnes, kdybyste se zeptal Syřana, zda by chtěl tu hnusnou diktaturu, nebo jistotu života a klid, tak by si asi zvolil Asada. I k arabskému jaru jsem se stavěl skepticky. I tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na rozdíl od některých francouzských politiků byl velice zdrženlivý v nějaké vřelé podpoře tamějších převratů, protože tam vskutku funguje jiná kultura a dalo se čekat, že když po desítkách let padly autoritativní režimy, že to uvolní stavidla násilí a může to vést k rozpadu společnosti.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…