Předseda lidovců hovořil o chybě, kterou opakovaně dělá Kalousek

28.07.2013 18:00

Předseda KDU-ČSL komentuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz současnou politickou krizi, přičemž nejlepším řešením jsou podle něj předčasné volby. Ačkoliv u některých ministrů nezpochybňuje jejich erudici, bere Pavel Bělobrádek Rusnokův kabinet jen jako vládu překlenovací, jejíž působnost v dané situaci nic neřeší.

Předseda lidovců hovořil o chybě, kterou opakovaně dělá Kalousek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Rozhovor s Pavlem Bělobrádkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Jak vnímáte aktuální průzkum volebních preferencí, podle něhož je vaše strana lehce za hranicí vstupu do sněmovny? Jste s tím spokojen?
Je třeba vidět dlouhodobý trend. Ve všech průzkumech, tedy volebních modelech, je třeba rozlišovat od preferencí, protože nevyjadřují přímo výsledky voleb. Až na výjimky máme už přes dva roky nad 5 %. V průměru jsme někde kolem 6 %. Na vstup do sněmovny to stačí, ale spokojen nejsem. Samozřejmě je to i daň za nepříliš velkou viditelnost v médiích. Ale to se od podzimu, předpokládám, změní.

Kolik procent by bylo pro KDU-ČSL úspěchem?
To záleží na volební účasti. Nicméně samotný návrat do sněmovny je úspěch, nikomu se to zatím nepodařilo. Věřím v zisk mezi 6-10 %.

Kde by se mohli vzít další voliči, abyste se dočkali preferencí, které by odpovídaly době před deseti či patnácti lety?
Určitě mezi těmi, kteří nás v posledních letech opustili a volili jiné strany, popřípadě k volbám nešli. Dále zklamaní voliči pravice, kteří se přesvědčili, že minulá vláda rozhodně nebyla vládou boje proti korupci. A dost slabé to bylo i v rozpočtové zodpovědnosti. Pochopitelně zde bude i elektorát VV.

Vidím také potenciál v konzervativních voličích sociální demokracie, které už přestává bavit úzká spolupráce s KSČM na krajích i její možný přenos na vládní úroveň. Mnohé křesťany jistě odradila i kampaň proti církevním restitucím, která překročila únosnou mez a v podstatě byla proticírkevní propagandou. K tomu můžeme přidat nápady na povinné rodičovské pro muže, skandál Rath atd. Prostě všichni, kteří už nechtějí populismus, ať levicový, nebo pravicový, chtějí alternativu vůči Nečasově vládě i levicové opozici, nechtějí volit novotvary a rychlokvašky. Potenciál je tedy velký.

Jaká je uvnitř vaší strany nálada směrem k vládě Jiřího Rusnoka?
Bereme ji jen jako překlenovací vládu k předčasným volbám. Sněmovna se, bohužel, nerozpustila. TOP 09 udělala veletoč a najednou nové volby nechce, ač je pan předseda Schwarzenberg deklaroval. Snad Miroslav Kalousek neudělá potřetí stejnou chybu, kdy mělo k novým volbám dojít. Poprvé to bylo, když Paroubkova ČSSD hlasovala s KSČM navzdory koalici s KDU-ČSL a US-DEU, podruhé, když byl po volbách v roce 2006 poměr ve sněmovně 100:100, (tehdy Miroslav Kalousek připustil koalici s Jiřím Paroubkem za podpory KSČM) a nakonec se přetáhli přeběhlíci.

Jakou odhadujete životnost Rusnokovy vlády?
I když nedostane důvěru, může vládnout několik měsíců. Stejně jako první Topolánkova vláda. A termín Ústavou není dán.

Co soudíte o jednotlivých ministrech? Je tam někdo, kdo vám vyloženě nevyhovuje?
Některé ministry znám a u nich o jejich odbornosti nepochybuji. U ostatních uvidíme, co předvedou. Pro KDU-ČSL není řešením ani stará koalice, ani Rusnokův kabinet, ale nové volby.

Co vy osobně soudíte o případu „Nagyová a trafikanti“?
Kauza Nagyová je smutným případem, kdy se soukromé věci tahají naprosto nepřijatelným způsobem do exekutivy. U trafik pro mě není až tak podstatné, jestli vláda dosadí do nějaké dozorčí rady straníka či nestraníka. Mně z principu vadí, když tam není jako odborník, ale takzvaně za zásluhy. A pak je jedno, jestli je to bývalý poslanec nebo nějaký kamarád. Je to špatně. Nemůžete se divit, že když lidé mají zkušenost, jak se řídily některé státní a polostátní podniky, jsou a priori nedůvěřiví k Fuksovi. Což nemusí být jeho chyba. Ale je součástí systému, který lidé vnímají jako zkorumpovaný a neschopný, což je k mnohým nespravedlivé. Pokud KDU-ČSL a já budeme ve vládě, tak tato praxe skončí. Budeme schopni obhájit každou jednotlivou nominaci. Ať už půjde o straníka či nestraníka, vždy to bude odborník. To mohu slíbit za sebe.

Tzv. předčasné volby – je to pro KDU-ČSL výhodné řešení situace?
Hlavní je, že jsou výhodné pro občany a ČR. To je pro nás priorita. My bychom museli mnohé urychlit a změnit. Byla by to komplikace, ale poradili bychom si. Nejde o nás, ale o republiku.

Jak jste připraveni na volební kampaň? Obecně bylo řečeno, že ještě nemáte zcela vyrovnané závazky. Má tedy strana dost peněz?
V polovině minulého roku jsme splatili dluhy z volebních půjček předchůdců. To nám hodně pomohlo i k tomu, že jsme seriózním partnerem a banka nám půjčí přes 25 milionů. Další peníze máme našetřeny a něco zaplatí i kandidáti a kraje. My stovky milionů vyhazovat oknem nebudeme. Vše je spočítáno tak, a to velmi realisticky a opatrně, že příští rok budeme zcela bez dluhů a začneme si spořit.

Kdo ze „starých“ lidovců se objeví na kandidátkách?
To uvidíme. Primární volby teprve začínají. Proběhly v našich baštách v Jihomoravském a Zlínském kraji. V obou máme neokoukané lídry kolem čtyřicítky (Jiří Mihola a Ondřej Benešík), přednášejí na VŠ, jsou to zkušení komunální a krajští politici. Dá se předpokládat, že toto omlazení, naše nová generace, se pustí do souboje s ostatními stranami, které tato výměna teprve čeká. Ti zkušení se objevit mohou, ale určitě to nebude masivní.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…