Přijdou sem s drahými mobily a budou tu parazitovat a chtít víc než naši důchodci? Fico jim to řekl dobře, má koule, ocenil poslanec Huml

27.09.2015 14:10

ROZHOVOR K uprchlické krizi i k červeným trenýrkám, které zavlály nad Pražským hradem, promluvil pro ParlamentníListy.cz poslanec Stanislav Huml. Slovenskému předsedovi vlády Robertu Ficovi vzkázal, že má „koule“ a že se mu jeho prohlášení proti uprchlickým kvótám líbí.

Přijdou sem s drahými mobily a budou tu parazitovat a chtít víc než naši důchodci? Fico jim to řekl dobře, má koule, ocenil poslanec Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Jak se díváte na to, že bychom měli přijmout kvóty ohledně uprchlíků, i přestože jsme proti?

Já si myslím, že vymáhat plnění kvót, co se uprchlíků týče, je trošku proti smyslu i práv Evropské unie. Protože uprchlíka nutit, aby někde žil nebo někde byl, mi přijde nesmyslné. Navíc je problém, že ilegální migranti přicházejí bez toho, že by se udělala alespoň nějaká jednoduchá procedura, která by určila, odkud ten člověk je, co je zač a zda náhodou není na útěku před svým nějakým kriminálním trestním činem… Každý stát, který si někoho bere na své území, má právo výběru. Aby se to administrativně, direktivně rozhodovalo a určovalo a abychom migrantům dávali nakonec větší peníze než našim důchodcům, to mi přijde úplně mimo mísu, mimo logiku. Kancléřka Merkelová tím svým pozváním do Německa migrační vlnu zvedla a dneska jsou to její hosté, kteří budou určeni žít někde jinde? To mi přijde úplně nesmyslné.

Co říkáte na výroky prezidenta Zemana ohledně uprchlíků? Řekl například „nikdo vás sem nezval“ nebo „jsou to dobře živení muži s mobily v kapsách…“.

On říká to, co si myslí, a má věk na to, aby to říkal. Ale já si také myslím, že pokud jsou to lidé, kteří utíkají z místa, kde probíhá válka, těm bychom samozřejmě pomáhat měli. Ale ta uprchlická vlna, která je teď zvednutá, o tom celá není. Je přece nesmysl, aby třeba člověk utíkal s rodinou z Turecka, kde je v bezpečí, kde měl práci, kde mohl žít, kde rozhodně nebyl nějakým způsobem ohrožován na životě. Ta vlna je o lidech, kteří utíkají z Kosovské Albánie, z Turecka, z oblastí, kde žádná válka není. A pokud tady slyšíme, že 80 procent z nich jsou mladí muži, tak to opravdu postrádá logiku ohledně nějaké uprchlické krize.

Takže nesouhlasíte s tím, aby se tak obrovské množství migrantů přesídlilo do Evropy?

Může to být velký problém. Není dobře, pokud pouštíte na své území lidi, o kterých nevíte, jestli jsou třeba nakaženi nilskou horečkou, třeba můžou mít lepru, můžou mít spoustu jiných nemocí… Přicházejí bez kontroly, bez toho, abychom věděli, kdo na území Evropské unie vůbec přichází. To pak tady něco není v pořádku a systém toho evropského velkého státu, který se nazývá Evropská unie, selhává.

Prezident v minulých dnech telefonoval slovenskému premiéru Ficovi a chválil ho za jeho velmi odmítavý a razantní postoj ke kvótám…

Mně se prohlášení pana Fica líbí. Mám pocit, že je to člověk, který má koule. A mužští, kteří mají koule, jsou mi sympatičtí. Já také nejdu někdy pro slovo daleko. Já být v pozici předsedy vlády, choval bych se asi stejně. Protože nechat si diktovat, to přece není normální, není to správné a není to ani vhodné.

A co byste tedy Evropské unii ohledně nařízení kvót kolem uprchlíků vzkázal? Někteří lidé toto rozhodnutí označují opravdu za diktát a ozývají se i hlasy, zda by opravdu nakonec nebylo lepší z Evropské unie vystoupit…

Já si stále myslím, že jsme plnohodnotnými členy Evropské unie a že tady jsou prostředky na to, jak se tomuto rozhodnutí postavit. I za cenu toho, že nebudeme chvilku populární, ale ono se ukáže, kdo nakonec měl pravdu.

A myslíte, že se dá tak obrovské množství lidí i do budoucna vůbec po ekonomické stránce zvládnout?

To je právě to, ono to není o tom, že je tady nějaká uprchlická vlna, ale o tom, že ta uprchlická vlna je mohutná. Že nejsme schopní ty lidi dnes ze svých vlastních prostředků vůbec uplatit. Sem přicházejí lidé, kteří mají pocit, že budou brát víc než naši důchodci. Rozumíte, pokud máme mít nějakou nastavenou hladinu mezd, hladinu platů, tak tady nemůžeme mít množinu lidí, která bude brát víc než důchodce, víc, než je průměrný plat, a budou se nám smát. Nebo jak si to mám vysvětlit. Já jsem zvolen občany této země a jsem povinen se chovat tak, abych jednal v jejich prospěch, ve prospěch občanů České republiky. Aby sem přišla extrémně vysoká množina lidí, jež budou parazitovat, když to řeknu až tak tvrdě, na práci těch, kteří do toho celého systému celý život platili a nakonec budou mít důchod menší než ti, kteří přišli s těmi mobily, jak říká pan prezident, a budou čekat třeba na to, že jim tady budeme dávat nějaké dávky? Takhle to prostě do budoucna fungovat nemůže!

Jak byste to ale řešil? Přímo na místě, kde se ten válečný konflikt odehrává?

Když tedy budeme mluvit o uprchlících, kteří utíkají ze zemí, kde je opravdu válka. Víte, pokud někdo chce z toho území odejít, tak by měl navštívit ambasádu země, kam chce jít. Tam požádat o azyl a ta země se má právo rozhodnout, zda ho přijme nebo nepřijme. Pokud je to ilegální překročení hranice, je to trestný čin. Stále si myslím, že bychom měli kontrolovat ty, kteří vstupují na naše území. To je bezpečnostní riziko. Vzpomeňte si před lety, když jsme chtěli jet na území Německé spolkové republiky, tak jsme potřebovali vízum, kontrolovali nás na hranici. A když někdo byl v té republice delší dobu, prostě ho vykopli. Protože protiprávní pobyt na cizím území si žádný stát nikde na světě nedovolí.

Tak myslíte, že bychom měli hranice uzavřít? Některé státy už to udělaly, třeba Německo, Rakousko, Maďarsko.

To je právě ten problém. Jakmile Německo uzavře hranice, uprchlíci zůstanou stát v území, kam se v ten moment dostali. Teď je o tom ten konflikt mezi Srbskem a Chorvatskem. Chorvaté jsou nervózní z toho, že Srbové nechávají přes své území projít v podstatě bez kontroly velkou masu lidí, kteří se hrnou na jejich adresu. Padla tady otázka, zda vystoupit z EU. Možná by se mělo začít uvažovat o referendu, aby občané řekli, zda za těchto podmínek v takovémto spolku chtějí zůstat nebo ne. Zraje to k tomu. Byť si stále myslím, že pro nás ta výhoda členství, volný pohyb osob, volný pohyb zboží… je vysoká. Ale musíme si bránit i vlastní zájmy, které v rámci EU máme. To znamená, že chceme mít bezpečí. A to bezpečí je na prvním místě, protože můžete mít, co chcete, ale když se budete bát vystrčit nos z baráku, že vás někdo praští klackem, tak to je špatně. Tam ten komfort toho, že pobýváte v nějakém území, se okamžitě ztratí a budete mít pocit, že jste v bitevním poli, a to si myslím, že nikdo z nás nechce.

Když se podíváme na to, co se v posledních dnech odehrálo u nás. Velkou aféru vyvolaly červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyvěsila nad Pražským hradem. Prezident dokonce žádal odvolání šéfa ochranky...

Ano, nedivím se mu. Pokud někdo připustí, že si po střeše Pražského hradu chodí, kdo chce, jak chce… Kdyby se toto stalo kdekoli jinde, třeba ve Vídni, Berlíně nebo Spojených státech, no tak by z toho určitě vyvodili odpovědnost. Ať je to, jak je to, vlajka je symbolem státnosti a její nahrazení hanlivým hadrem… Já si myslím, že selhal bezpečnostní aparát. Odpovědnost by měla být vyvozena. Já se přiznám, že to za vtip příliš nepovažuji.


 

reklama

autor: David Hora

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…