Primátor Přerova: Je ideální čas mít v čele vlády razantní osobnost

09.05.2017 15:17

Myslím, že Přerov v následujících pěti až deseti letech čeká rozvoj a prosperita, konstatuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov). Rozvoj města ale nebylo jediné téma, o němž byla řeč. Povídali jsme si také o situaci ve vyloučených lokalitách v Přerově, odtajnil nám svou představu budoucí hlavy státu i to, co čeká od blížících se sněmovních voleb.

Primátor Přerova: Je ideální čas mít v čele vlády razantní osobnost
Foto: archiv starosty
Popisek: primátor Přerova Mgr. Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov)

Jednou z vašich hlavních priorit byl rozvoj průmyslové zóny. Její stavbu loni schválila vláda. Kdy budou moci přijít noví investoři? A jednáte aktuálně s některými?

Realizace „Strategické průmyslové zóny Přerov-Bochoř“ je plně v kompetenci vlády ČR. Definitivní rozhodnutí vláda přijme podle mého názoru do konce června letošního roku. Je velice pravděpodobné, že investorem zóny bude Olomoucký kraj – za spolupráce města Přerova. Potenciál zóny je podmíněn principiálně dostavbou dálnice D1. Nezávisle na strategické zóně se město Přerov dohodlo s developerem Panattoni o vybudování průmyslové zóny „Staré rybníky“ pro investory Ardon a Olympus – a další. Myslím, že Přerov v následujících pěti až deseti letech čeká rozvoj a prosperita.

Věříte, že vláda dostojí i svému závazku urychleně dostavit dálnici? Jaké množství pozemků je třeba ještě vykoupit, aby se mohlo začít i se stavbou scházejícího úseku Přerov – Říkovice?

Ano, věřit a vědět. Podle posledních informací úsek dálnice D1 Lipník n/B – Přerov bude uveden do provozu v první polovině roku 2019. Stavba části Říkovice – Přerov bude zahájena podle potvrzení ŘSD Brno v březnu roku 2018. Ještě před dvěma roky jsme o této realitě v Přerově jen snili.

Celkový rozvoj města je běh na dlouhou trať. Vy sám kritizujete krátkodobé cíle a investice, které jsou ihned vidět. Máte tak představu, co pro Přerov udělat z dlouhodobého hlediska? Jaká je vaše vize města za dest až dvacet let?

Zbavit se nepotřebného majetku. Opravit chodníky, místní komunikace, které jsou dlouhodobě podfinancované, až v havarijním stavu. Věnovat pozornost dopravě v klidu, hledat možnosti parkování pod zemí či v parkovacích domech. Soustředit se na budování systému „chytrého města“, zaměřit se na úspory energií ve veřejném prostoru. Vybudovat důstojnou a zároveň originální stavbu městské knihovny. A za dvacet let mít v Přerově konečně radnici, sídlo magistrátu. A přitom dokonalost v řízení města – to je zvládnout i provozní „maličkosti“.

Čtyřicet a půl milionu korun zaplatila přerovská radnice za hotel Strojař.  Víte již, jak jej zužitkujete? A nešlo vzniku ubytovny předejít jinak než odkupem?

Otázka je to spekulativní. Historie Strojaře je „jedinečná“. Město Přerov budovu koupilo od Přerovských strojíren již před mnoha lety za 18 milionů korun. Pak hotelový dům nesmyslně minulá garnitura směnila s armádou za domy, které město nemohlo upotřebit. Ano, hotel jsme znovu nabyli úplatně do vlastnictví. A nejen proto, abychom čelili spekulantům s ubytováním. Dům je použitelný na bydlení, celé území kolem je cenné. Myslím, že vyhlášená urbanisticko-architektonická soutěž, jejíž podmínky se dopracovávají, přinese jistotu dobře investovaných prostředků k rozvoji Přerova. Hledáme i dotační tituly.  

Jak se stavíte k petici proti vodnímu lyžování na Laguně v Přerově? 

Míním, že území přerovské Laguny unese i tuto aktivitu. Je to jen otázka tolerance a pochopení a také nastavení pravidel. Mluvit o klidu je účelové. Laguna a její okolí jsou již nyní, bez vodního lyžování, vystaveny hluku ze skateparku, každý rok se tu jezdí závody dračích lodí, v okolí je bikrosová trať, konají se zde každoročně cyklistické závody dětí a mládeže. Myslím, že Laguna se od svého vzniku tradičně vžila jako soužití klidu – procházek a „neklidu“ – běžných lidských sportovních i zábavních aktivit. Vždyť se tam hraje volejbal, nohejbal. Aktivní zábava – to byl původní záměr, když byla Laguna budována. 

Město hledá nového autobusového dopravce. Jde o největší zakázku, kterou současní radní za období svého působení na radnici vypsali. Můžete zaručit, že přechod na změnu dopravce cestující nepocítí anebo jen v tom pozitivním smyslu?

Nemohu zaručit nic. Ale stanovené podmínky pro tuto velkou veřejnou zakázku zaručují nejen desetiletou stabilitu, ale především zlepšení komfortu pro cestující. Jsem přesvědčen, že budeme ve výběru odpovědnější a úspěšnější než minulé vedení radnice.

Analýza kriminality ukázala, že se na Přerovsku postupně snižují počty přestupků, přečinů a zločinů. V bezpečnostní analýze, kterou zpracovali policisté, se mimo jiné píše i to, že se zklidnila situace v přerovských vyloučených lokalitách. Co nebo kdo na tom má největší podíl? A plánujete v nejbližší době posílení bezpečnostních opatření? Přece jen vždy je co zlepšovat. 

Rozhodnutí řešit situaci ve vyloučených lokalitách také asistenty prevence kriminality bylo správné. Ano, i v následujícím období bude kladen důraz na udržení zvýšené hlídkové činnosti v sociálně vyloučených oblastech. Všichni občané se cítí bezpečněji. Je důležité vytvářet ve městě klima jistoty pohybu ve veřejném prostoru.

Podařilo se vám v zastupitelstvu získat podporu pro prodej nepotřebných domů? A máte představu, nač byste získané finance použili? Upřednostnil byste investice, nebo splacení dluhu?

Pro mne je důležité, že jsme se na zastupitelstvu shodli například na prodeji objektu Chemoprojektu. V současné době vyhlašujeme výběrové řízení s podmínkami směřujícími k převodu objektu tomu, kdo přijde s návrhem na vybudování domu – tzv. Alzheimercentra. Ale také shoda na záměru prodat zátěž domem Čechova č. 43 je rozumné řešení. Jsem pro investování, když jsme získali tak výhodný úvěr. A naše dluhová služba je pod rozumnými 5 %. Kombinace vlastních peněz a dotačních zdrojů je optimální.

Byť byste v čele státu viděl rád ženu, uvítal byste i osobnosti jako například Robejšek nebo Švejnar. Ti ale zatím svou účast v prezidentských volbách nepotvrdili. Se sběrem podpisů ale začal akademik Jiří Drahoš. Byl by podle vás vhodným prezidentem? Proč?

Pan Drahoš nebo pan Horáček jsou kandidáti sui generis. Nikoliv, podle mého názoru, výrazné osobnosti. Ony se takzvaně nutně objevily. Že by poznaná nutnost řešení po Zemanovi, „jakási“ svoboda volby? Jaký osobnostní profil má mít prezident ČR?! O síle osobnosti prezidenta mám jinou představu. Až příliš ukotvenou v Masarykovi, Havlovi či rakouském kancléři B. Kreiském, nebo Ch. de Gaullovi, prezidentu Francouzské republiky.

Jako prezidenta si dokážete představit i Andreje Babiše, což je trochu paradox vzhledem k tomu, jak blízko má k současnému prezidentovi, který ale není vaším favoritem. Na základě čeho soudíte, že by byl Babiš dobrým prezidentem?

Neusuzuji a nikdy jsem neusuzoval, že bude dobrým prezidentem. Ale má podle mne charisma, je nositelem přirozené autority a vykazuje nepochybně schopnost strhnout, přesvědčit, argumentovat se znaky pozitivního i negativního vůdcovství. Je odolný. Možná až příliš toužící po vítězství. Nepotřebujeme právě takovouto osobnost jako prezidentského vůdce – produkt přímé demokracie.

Prezidentem se Babiš příští rok nestane, v letošních parlamentních volbách má ale podle dosavadních průzkumů našlápnuto k jasnému vítězství. Je toto konstatování pravdivé? A co je důležitější, je to tak dobře?

Myslím, že má pan Babiš, lépe řečeno hnutí ANO, ve sněmovních volbách dobré předpoklady k vítězství. Katarze a uklidnění může přijít jen s dominancí vítěze v podzimních volbách. Ať už je to kdokoliv. Domnívám se, že nebude sestavována jednobarevná vláda. Náš systém parlamentní demokracie se s tím jistě srovná. Míním, že je ideální čas mít v čele vlády razantní osobnost. Tento národ potřebuje jistotu vůdce, sebevědomého vůdce, nejen v prezidentovi, ale i v premiérovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…